Αστυνομικό Ρεπορτάζ

24/07/2022 - 13:38

Η μάχη τώρα στην Βρισα - 13.000 στρέμματα κάηκαν σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση

Συνεχής ενημέρωση

Την απόφαση να εκκενωθεί προληπτικά το χωριό Βρίσα πήραν οι αρχές. Οι οδηγίες του 112 είναι οι κάτοικοι να κατευθυνθούν προς Πολιχνίτο.

Στη Λέσβο η πυρκαγιά έκανε μια αναζωπύρωση νότια προς Βατερά αλλά την έχουν προλάβει οι Πυροσβεστικές δυνάμεις. Η προσπάθεια εστιάζεται στο δυτικό μέτωπο, που είναι ενεργό και έχει γίνει ζώνη προς Βρίσα. Στην περιοχή επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από εναέρια επιχειρούν 3 τράκτορες, 2  CL415 και ένα Mi8.

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από χθες» ανέφερε πάντως στον ΣΚΑΪ ο Ανδρέας Αξής, Αντιδήμαρχος πολιτικής Προστασίας στη Δυτική Λέσβο. Τόνισε ότι στον οικισμό Βατερά ο οποίος δεν απειλείται, η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνεται στις αναζωπυρώσεις. 

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ενεργό μέτωπο που κινείται παράλληλα με το χωριό Βρίσα ωστόσο δεν απειλούνται σπίτια. Ο κ. Αξής επισήμανε ότι χθες κάηκαν 4-5 σπίτια, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 6 κτίρια ενώ πάνω από 20 έχουν υποστεί μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές. Η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.  Υπολογίζεται πως μέχρι την Κυριακή έχουν καεί περίπου13.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τη Λέσβο, ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός διευκρίνισε ότι έχουν διατεθεί επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, αλλά διευκρίνισε ότι υπάρχουν πολλά μέτωπα στη χώρα, και τα εναέρια μέσα έχουν επιχειρήσει πολύ πέρα από την ασφάλεια των πτήσεων. «Δεν είναι F-16 τα εναέρια, έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες» επισήμανε.

"Οι άνεμοι αυτήν την ώρα έχουν πέσει, η φωτιά καίει στο δάσος αφού απομακρύνθηκε από τα Βατερά, ανέφερε ο στον ΣΚΑΪ 100,3 ο περιφερειάρχης Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

Ο κ. Μουτζούρης τόνισε ότι από τη φωτιά κάηκαν 5 οικίες και μία επιχείρηση. Ανέφερε ότι ο μηχανισμός εκκένωσης λειτούργησε έγκαιρα και αποτελεσματικά, χωρίς να παρατηρηθούν σκηνές πανικού.

 Το Δασαρχείο, ο Στρατός και ο Δήμος έχουν συνεργαστεί για τη δημιουργία Αντιπυρικής ζώνης  για επιπλέον προστασία του οικισμού Βρίσα .

Οι αρχές απομάκρυναν από την ευρύτερη περιοχή των Βατερών, για την οποία είχε δοθεί εντολή εκκένωσης, πάνω από 450 πολίτες. Η φωτιά πέρασε απ' την νοτιοανατολική πλευρά του οικισμού  και έκαψε δύο σπίτια, δύο αποθήκες, ενώ ένα άλλο σπίτι έχει υποστεί  ζημιές. 

Παράλληλα, συνολικά εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από την ακτή με σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Ένας πυροσβέστης τραυματίσθηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια κατάσβεσης.

Στην ευρύτερη περιοχή των Βατερών στη Λέσβο, σε οδικό δίκτυο των περιοχών Αγιάσου – Πολιχνίτου – Βατερών, πραγματοποιούνται οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου.

Στο μεταξύ στα Βατερά κάηκαν σπίτια, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά και ένας πυροσβέστης, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

Επίσης, έχουν περισυλλεγεί από την παραλία των Βατερών τουλάχιστον 9 άτομα, μεταξύ των οποίων 4 Γάλλοι τουρίστες. Μια Γαλλίδα τουρίστρια που λιποθύμησε στα Βατερά μεταφέρθηκε από το λιμενικό στο Πλωμάρι.

Τεράστια η καταστροφή και στον ελαιώνα της περιοχής. Δεν καίγονται μόνο πεύκα αλλά και ελιές. Ελαιόδεντρα που κάηκαν ή καρατομηθηκαν από τις ρίψεις νερού. Δεκάδες ελαιοπαραγωγοι σε απόγνωση . Βιώνουν εκτός από τη γενική καταστροφή της περιοχής και τη δική τους οικονομική καταστροφή. Σημερινο Βίντεο αυτοψία στον ελαιώνα της περιοχής.

φώτο12

Ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση με τη συμμετοχή αστυνομικών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή των Βατερών και του Πολιχνίτου στη Λέσβο.

Ειδικότερα, από την εκδήλωση του περιστατικού, -218- αστυνομικοί, -69- οχήματα και πτητικό μέσο παρέχουν ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση των εστιών φωτιάς, με απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, προληπτική εκκένωση οικισμών οπού απαιτείται και λήψη απαιτούμενων μέτρων για τη διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων των περιοχών όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά.

Πιο συγκεκριμένα, -192- αστυνομικοί εκ των οποίων -25- Αξιωματικοί, παρέχουν συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις στο επιχειρησιακό πεδίο και -26- αστυνομικοί εκ των οποίων -8- Αξιωματικοί, διατίθενται στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Μυτιλήνης, στο πλαίσιο συντονιστικής και καθοδηγητικής δράσης, αλλά και για την απαραίτητη «διοικητική μέριμνα» στις επιχειρησιακές δυνάμεις.

 

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου ευχαριστεί τους πολίτες της Λέσβου, για την υπομονή, τη συνεργασία και την κατανόηση που επιδεικνύουν κατά τη λήψη των μέτρων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

 

Νωρίτερα το lesvosnews.net έγραφε

Δύσκολη ήταν η νύχτα χθες βράδυ σε Βατερά, Βρισα, Σταύρο. Αγωνία κατοίκων και ολονύχτια μάχη από τα επίγεια μέσα.

Το μέτωπο προς Σταύρο δεν δημιούργησε ιδιαίτερη ανησυχία όπως είχαμε εκτιμήσει. Αντίθετα το μέτωπο προς Βρισα κράτησε σε αγωνία τους κατοίκους της περιοχής. Ευτυχώς λειτούργησαν οι αντιπυρικές ζώνες και η φωτιά δεν έφτασε στη Βρισα. Θετική εξέλιξη η σταδιακή μείωση του αέρα.

Ώρες αγωνίας σήμερα το πρωί λίγο πριν επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα . Τμήμα της φωτιάς από αναζωοπύρωση κατέβηκε μέχρι τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στα Βατερά λίγο πριν τη διακλάδωση για Αγ. Φωκά. Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος καθώς αν η φωτιά περνούσε θα κινδύνευαν πολλές κατοικίες. Ευτυχώς αυτή η μάχη κερδήθηκε με την βοήθεια των εναέριων μέσων που έκαναν εκεί τις πρώτες ρίψεις.

Η φωτιά συνεχίζει να καίει μεταξύ Βρίσας-Βατερών. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μεγάλη μάχη με τις φλόγες, ενώ ακόμα δεν έχει φτάσει στη Μυτιλήνη το πλοίο “Νήσος Ρόδος” που μεταφέρει ενισχύσεις.  Πέραν των επίγειων δυνάμεων, στην περιοχή ενεργούν μέχρι τώρα δυο ελικόπτερα, δυο πετζετέλ και 3 μικρά πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Επίσης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους και όλους τους αγρότες του νησιού σημερα Κυριακή με το πρώτο φως της ημέρας να είναι έτοιμοι με αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ με δεξαμενές νερού ώστε να συνδράμουν στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή του Πολιχνίτου Βατερών.

Μοιράσου το άρθρο!