Αστυνομικό Ρεπορτάζ

14/05/2019 - 06:18

Η "Μεγάλη Νίκη" στη Λέσβο

Τα μέλη του Διεθνούς Πολιτιστικού Συλλόγου «ΝΑΝΤΕΖΝΤΑ» πραγματοποίησαν και φέτος, αν και οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούσαν, σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της ΜΕΓΑΛΗΣ ΝΙΚΗΣ ενάντια στον Φασισμό.

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με την συνεργασία της Δημοτικής Αρχής της Λέσβου και του Οργανισμού Ρωσικής Παραγωγής Ταινιών, προβλήθηκε η βραβευμένη κινηματογραφική ταινίαSOBIBOR” με ελληνικούς υπότιτλους. Δεν θα μιλήσουμε για το ίδιο το έργο, που οι πολλοί το είδαν, θα πούμε μόνο ότι οι περισσότεροι θεατές βγήκαν από το θέατρο εντυπωσιασμένοι και με δάκρυα στα μάτια. 

Στις 9 του Μάη 2019, για τέταρτη φορά, περιφέραμε στους δρόμους της πόλης τα πορτραίτα των προγόνων μας, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία στους δύσκολους χρόνους της φασιστικής θύελλας. Αν και ο καιρός δεν ήταν καλός και οι περισσότεροι δούλευαν ή είχαν φύγει για τις αργίες του Πάσχα η εκδήλωση έγινε με μεγάλη επιτυχία. Ξεκινήσαμε από την Μητρόπολη τραγουδώντας τραγούδια του πολέμου διαμέσου της κατάμεστης αγοράς μπήκαμε στην προκυμαία και συνεχίσαμε την πορεία καταλήγοντας στο Μνημείο των Ελλήνων Πεσόντων στη Γερμανική Κατοχή (στη θέση Τζαμάκια). Εκεί καταθέσαμε στεφάνι, κάναμε ενός λεπτού σιγή και μίλησαν με λόγια από την ψυχή τους μερικοί από τους παραβρισκόμενους.

Την επόμενη ημέρα, στις 10 Μαίου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ( με την ευκαιρία αυτή και πάλι ευχαριστούμε για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας) εορτάστηκε η 74η Επέτειος της ΜΕΓΑΛΗΣ ΝΙΚΗΣ. Η εκδήλωση είχε ξεχωριστή επιτυχία. Στην είσοδο της αίθουσας οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν μια έκθεση με τις πιο γνωστές παγκοσμίως φωτογραφίες, από τα πολεμικά μέτωπα εκείνης της εποχής όχι μόνο τις μάχες αλλά και τα μετόπισθεν, τη συμμετοχή δηλαδή των γυναικών μέχρι και των παιδιών στην παραγωγή των όπλων. Φωτογραφίες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και βέβαια στιγμιότυπα από τη χαρμόσυνη νίκη.   

Η βραδιά άρχισε με αφήγηση τι σημαίνει για μας αυτή η μέρα. Ο Ταράς Ζουμπρίτσκι και η Αρίνα Μοράρου εκ περιτροπής παρουσίασαν στα ρωσικά και στα ελληνικά μεταφράζοντας ότι έλεγαν ή έβλεπαν στην οθόνη. Οι μικροί μαθητές του Συλλόγου μας με προετοιμασία της δασκάλας τους κας Λαρίσας Γκούνκο εκτέλεσαν τη σύνθεση «Ντέτι βόγινι – Τα παιδιά του Πολέμου», οι οποίοι έκλεψαν τις εντυπώσεις και την καρδιά όλων μας και καταχειροκροτήθηκαν. Τα κοστούμια των παιδιών για το κομμάτι «Ρόσινκα» έραψε η ίδια κα Λαρίσα. Ιδιαίτερα φαντασμαγορικά ήταν και τα κοστούμια του χορού «Σουνταρούσκα» που τα παιδιά μας ετοίμασαν ειδικά για αυτή τη βραδιά. Συγκινητική ήταν η απόδοση του Ταράς Ζουμπρίτσκι στην απαγγελία του ( Εγώ δεν ήμουν εκεί) του Λεωνίδα Αγκούτινα που αποστομώνει όλες τις αμφιβολίες για τον μεγάλο πατριωτικό πόλεμο καθώς και τα υπόλοιπα τραγούδια. Η έφηβη Μαρίνα Μοράρου με πολύ ευαισθησία απέδωσε στίχους και εισέπραξε θερμά χειροκροτήματα. Κατά τη διάρκεια που παιζόταν το video clip «Γερανοί» σε εκτέλεση της Χάρις Αλεξίου στα ελληνικά τα παιδιά μοίρασαν στους παραβρισκόμενους χάρτινους πελαργούς που είχαν φτιάξει μόνα τους. Οι δύο Βικτώριες Μιρονένκο και Καραμάνου είχαν διπλή επιτυχία με τους δύο χορούς (Κατιούσα και Γιάμπλακα). Στο τέλος της βραδιάς η Αντιδήμαρχος κα Αναστασία Αντωνέλλη συνεχάρη το Σύλλογο μας, τον ευχαρίστησε και ευχήθηκε και σε άλλες επιτυχίες. Όλοι μαζί γεύτηκαν τα ρώσικα νόστιμα πιροσκί και τα τατάρικα «μπελιάσα» φτιαγμένα με αγάπη από τις κυρίες του συλλόγου μας Μαρία Ιζότοβα και Βαλεντίνα Κισλιάκ.

Η επιτυχία της βραδιάς μας οφείλεται στη συνεργασία των μελών και των φίλων του συλλόγου μας, στις μανάδες των παιδιών που παρακολουθούν τα μαθήματα και τις δραστηριότητες του σχολείου μας. Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στην Πρόεδρο του Συλλόγου μας αλλά και σεναριογράφο και υπεύθυνη των ηχητικών κα Άννα Καραφύλλη όπου κάτω από τη δική της καθοδήγηση πραγματοποιήθηκε αυτή η ξεχωριστή γιορτή.

 

Μοιράσου το άρθρο!

εοδυ