Αστυνομικό Ρεπορτάζ

14/04/2020 - 13:19

Και ξαφνικά όλοι στείλαμε κωδικό 6 για σωματική άσκηση... αποτελέσματα ελέγχων στο Βόρειο Αιγαίο

Παρουιάστηκαν σήμερα (14-04-2020)στην αίθουσα του Αστυνομικού Μεγάρου Μυτιλήνης, από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Βορείου Αιγαίου, Υποστράτηγο κ. Ελευθέριο ΝΤΟΥΡΟΥΝΤΟΥ, τα αποτελέσματα αστυνομικών ελέγχων στα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου, σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας.

 Από την ενημέρωση προέκυψε: 

Στο τέλος της 3ης εβδομάδας περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, υπήρξε μεταβολή ενός εξωτερικού παράγοντα ο οποίος δεν καθορίζεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά αντίθετα, την επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό. Ο λόγος για τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, κυρίως την Κυριακή 12/04/2020 και οι οποίες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση, με έντονη ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες, μετά από αρκετές ημέρες με κακοκαιρία ή καιρικές συνθήκες ανάλογες της εποχής.

Το παραπάνω γεγονός, το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο, κατέδειξε το προβληματικό σημείο, όπως φαίνεται ιδιαίτερα στα δεδομένα που ακολουθούν, δηλαδή, τον συνωστισμό και συγχρωτισμό σε υπαίθριους χώρους για λόγους σωματικής άσκησης, με αφορμή τις ιδανικές καιρικές συνθήκες, στο οποίο θα πρέπει να δοθεί προσοχή, προκειμένου να μην παράξει δυσάρεστα αποτελέσματα ως προς την ευρύτερη διασπορά του νέου κορωνοϊού, μιας και οι καιρικές συνθήκες από εδώ και στο εξής διαρκώς θα καλυτερεύουν.

Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν, αποτυπώνουν την κατάσταση η οποία τείνει να δημιουργηθεί, όταν αναλυθούν, τα στατιστικά στοιχεία των αστυνομικών ελέγχων για την εφαρμογή του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας.
Συγκεκριμένα παρατηρείται ότι:
(α) Η κυκλοφορία για λόγους σωματικής άσκησης (κωδικός 6)  ως και τα μέσα της 3ης εβδομάδας, παρουσιάζει μία σταθερή τάση. Προς το τέλος αυτής ως και το Σάββατο, παρατηρείται σημαντική αύξηση. Την Κυριακή οι έλεγχοι που αφορούν άτομα τα οποία αθλούνταν παρουσιάζει εκρηκτική αύξηση της τάξης του 140%.
(β) Χαρακτηριστικά, την Κυριακή 12/04/2020 ελέγχθηκαν άτομα τα οποία αθλούνταν, τόσα, όσα ελέχθησαν συνολικά, τις ημέρες Δευτέρα έως και Πέμπτη.
Σημειώνεται ότι οι καιρικές συνθήκες παρουσίαζαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας βαθμιαία βελτίωση, με αποκορύφωμα την Κυριακή

Από τη μελέτη των δεδομένων που παρουσιάστηκαν  μπορούν να αναφερθούν τα εξής:
• Ο κύριος λόγος για τον οποίο μετακινούνται οι πολίτες, εξακολουθεί να είναι η σχετιζόμενη κίνηση με την εργασία (47%).
• Η εργασία, η μετάβαση σε καταστήματα πρώτης ανάγκης, η επίσκεψη σε ιατρό ή φαρμακείο και η σωματική άσκηση αποτελούν σχεδόν το 80% των μετακινήσεων.
• Εξακολουθεί να ισχύει και την τρίτη εβδομάδα η διατύπωση πως η κυκλοφορία των πολιτών είναι αυξημένη της εργάσιμες ημέρες και κυρίως κατά τις πρωινές ώρες. Σχετικά αυξημένη είναι και τις απογευματινές ώρες αλλά σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα. Τις νυχτερινές ώρες παρατηρούνται ελάχιστες μετακινήσεις πολιτών.
• Αν και έχουν πτωτική τάση, οι αποτροπές στα Κ.Υ.Τ. εξακολουθούν να είναι αρκετά υψηλές σε απόλυτους αριθμούς, ειδικά προς το τέλος της 3ης εβδομάδας, χρονικό σημείο κατά το οποίο πιστώθηκαν βοηθήματα στις κάρτες ανάληψης των διαβιούντων στα Κ.Υ.Τ.
• Σημαντική αύξηση δραστηριότητας – κυκλοφορίας για λόγους σωματικής άσκησης την Κυριακή.
Μέτρα αποφυγής διασποράς νέου κορωνοϊού κρατούσα κατάσταση σχετικά με ελέγχους εφαρμογής μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας, στην περιοχή ευθύνης ΓΕ.Π.Α.Δ. Βορείου Αιγαίου.


 Το   Lesvosnews.net  σας παρουσιάζει τους πίνακες με στοιχεία από την σημερινή παρουσίαση:

Μοιράσου το άρθρο!