Κατεπείγον αίτημα στη Frontex για φύλαξη των συνόρων στη θάλασσα με υπερσύγχρονα τεχνικά μέσα
Νέο κατεπείγον αίτημα προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Frontex κατέθεσε η Ελλάδα για αποστολή υπερσύγχρονων τεχνικών μέσων, όπως θερμικές κάμερες και ραντάρ, μετά τις νέες αυξημένες ροές μεταναστών και προσφύγων.
Αυτή τη στιγμή περισσότερα από 50 σκάφη και 1.300 στελέχη του Λιμενικού συμμετέχουν στο σχέδιο επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων στο ανατολικό Αιγαίο, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από το υπουργείο Ναυτιλίας. Επίσης, τα τελευταία 24ωρα περιπολούν σκάφη του Στρατού. Πρόκειται για φουσκωτά ταχύπλοα μήκους 10 μέτρων (στα οποία επιβαίνουν δύο στελέχη του Λιμενικού και ένα των Ενόπλων Δυνάμεων) που περιπολούν σε ζεύγη κατά μήκος των θαλασσίων συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας κοντά σε Λέσβο, Σάμο κλπ.
Το αίτημα – δεύτερο σε διάστημα τριών εβδομάδων- κατατέθηκε την Παρασκευή το πρωί από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, το έγγραφο αναφέρεται στην πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για ενίσχυση των μέσων που επιχειρούν στο ανατολικό Αιγαίο, υπενθυμίζει ότι το πρώτο αίτημά του προς τον οργανισμό παραμένει αναπάντητο και ζητεί την κατά το δυνατόν ταχύτερη συνδρομή του με σύγχρονα τεχνικά μέσα επιτήρησης, κυρίως ραντάρ και θερμικές κάμερες.
Το Αρχηγείο του Λιμενικού είχε ζητήσει αρχικά τη συνδρομή της Frontex, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 31 Αυγούστου. Ανάμεσα στα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί ήταν η αύξηση της επιτήρησης των συνόρων σε συνεργασία τόσο με τον Frontex όσο και με τις ευρωπαϊκές αρχές και το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, που επικαλείται στέλεχος του Αρχηγείου, στο ανατολικό Αιγαίο επιχειρούν σήμερα συνολικά 21 πλωτά, εναέρια και χερσαία μέσα που έχουν διατεθεί στην Ελλάδα από κράτη μέλη της Ε.Ε.. Σε αυτά συγκαταλέγεται ένα ισραηλινής κατασκευής μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα.