Αστυνομικό Ρεπορτάζ

14/11/2019 - 18:15

Λιμενικό: Διαψεύδει τουρκικά δημοσιεύματα ότι πυροβολήθηκε σκάφος μεταναστών ανοιχτά του Τσεσμέ

Διαψεύδει το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος δημοσιεύματα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ότι σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής πυροβόλησε σκάφος μεταναστών στα ανοιχτά του Τσεσμέ της Σμύρνης, ενώ αυτό κατευθυνόταν προς τη Χίο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την Τρίτη Νοεμβρίου θαλαμηγό ταχύπλοο σκάφος που είχε εισέλθει σε ελληνικά χωρικά ύδατα έσβησε τα φώτα του και αφού άρχισε να πραγματοποιεί επικίνδυνους ελιγμούς ανέπτυξε ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές.

Στο πλαίσιο επιχειρησιακών διαταγών, πραγματοποιήθηκαν, από το πλωτό του λιμενικού στα ελληνικά χωρικά ύδατα, οι προβλεπόμενοι ελιγμοί ακινητοποίησης του ταχυπλόου με χρήση προβολέα, μεγαφώνων καθώς επίσης και με τη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα ως προς την ακινητοποίησή του.

Σύμφωνα με το λιμενικό η συγκεκριμένη θαλαμηγός είχε απασχολήσει στο παρελθόν με αρκετά συμβάντα μεταφοράς μεταναστών, τους οποίους αποβίβαζε στην ευρύτερη περιοχή όπου έλαβε χώρα το εν λόγω συμβάν, χωρίς να έχει καταστεί δυνατή μέχρι σήμερα η ακινητοποίησή του και η σύλληψη των μελών του πληρώματος του.

Τελικά το ανωτέρω ύποπτο θαλαμηγό σκάφος εξήλθε των ελληνικών υδάτων προς τα τουρκικά παράλια.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Η καταγγελία 21χρονου Σύριου

Την ελληνική ακτοφυλακή καταγγέλλει το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολού», καθώς, όπως αναφέρει, οι ελληνικές αρχές συμπεριφέρθηκαν βίαια στους μετανάστες.

Σύμφωνα με το ethnos, οι κατηγορίες αυτές βασίζονται στην καταγγελία ενός 21χρονου Σύρια, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:

«Πυροβολούσαν για περίπου 15-20 λεπτά. Έριξαν πάνω από 100 σφαίρες και πάνω στο σκάφος μερικές φορές. Μετά το σκάσαμε, το σκάφος παραλίγο να αναποδογυρίσει. Στο τσακ γλιτώσαμε. Ο καπετάνιος μας έφερε πίσω και εδώ μας βρήκε η τουρκική ακτοφυλακή, που μας πήρε και μας έφερε στα κεντρικά της».

Σύμφωνα με τον Σύριο, οι ελληνικές Αρχές πυροβόλησαν στον αέρα μόλις αντίκρισαν το σκάφος στο οποίο επέβαινε μαζί με 16 ομοεθνείς του και ακόμη 10 Σομαλούς, με τον οδηγό, ωστόσο, να συνεχίζει να κατευθύνεται προς αυτούς.

Στη συνέχεια οι άνδρες του ελληνικού Λιμενικού άνοιξαν πυρ προς αυτούς λίγο πριν φτάσουν στη Χίο, αναγκάζοντάς τους να επιστρέψουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Τουρκικοί ισχυρισμοί αναφέρουν ακόμη ότι τρεις μετανάστες χτυπήθηκαν από Έλληνες στρατιώτες στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και στη συνέχεια εστάλησαν πίσω.

Κυκλοφόρησαν μάλιστα και φωτογραφίες με την κακοποίηση των τριών ανδρών, μεταξύ των οποίων υπήρχε και ένας 17χρονος.

Μοιράσου το άρθρο!