Αστυνομικό Ρεπορτάζ

12/03/2014 - 13:32

Tο Λιμενικό στη Λέσβο παρακρατά iPad και κινητά μεταναστών;

style="text-align: justify;"> 
Ηλίας Μαραβας - εφημερίδα Εμπρός
 
Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης διέταξε ο λιμενάρχης Μυτιλήνης, Εμμανουήλ Μαργωμένος, για την υπόθεση απώλειας επτά ακριβών κινητών τηλεφώνων Σύριων μεταναστών, μετά από καταγγελία των ίδιων.
 
Στόχος της έρευνας είναι η διαπίστωση ενδεχόμενων υπηρεσιακών παραλείψεων από στελέχη του Λιμενικού και η διερεύνηση για το γεγονός εις βάθος, όπως μας δήλωσε ο ίδιος ο κ. Μαργωμένος.
 
Ειδικότερα, μεγάλη αναστάτωση δημιουργήθηκε προχθές βράδυ στο λιμάνι της Μυτιλήνης, με Σύριους μετανάστες να καταγγέλλουν λίγο πριν την αναχώρησή τους ότι δεν τους επεστράφησαν τα κινητά τους τηλέφωνα, τα οποία είχαν κατασχεθεί από άνδρες του Λιμενικού Σώματος αμέσως μετά τη σύλληψή τους.
 
Μετανάστης δικηγόρος!
Συγκεκριμένα, δυο ώρες περίπου πριν την αναχώρηση του πλοίου, δύο Σύριοι κατήγγειλαν στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης πως δεν τους έχουν επιστραφεί τα κινητά τους τηλέφωνα τα οποία παρέδωσαν σε στελέχη του Λιμενικού κατά τη διαδικασία της σύλληψής τους. Ακολούθησαν επτά παρόμοιες καταγγελίες. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο Σύριος που κίνησε την υπόθεση, είναι δικηγόρος και ζήτησε απλά να επιστραφούν τα κινητά, χωρίς να έχει διασταυρωθεί αν προέβη τελικά σε επίσημη γραπτή καταγγελία.
 
Ακολούθησε άμεση κινητοποίηση από Λιμεναρχείο και Αστυνομία και οι 100 περίπου μετανάστες που βρίσκονταν στο πλοίο, συγκεντρώθηκαν, παρέδωσαν τα κινητά τους και στη συνέχεια τα παραλάμβαναν ένας - ένας αφού αποδείκνυαν με την εισαγωγή του κωδικού αριθμού ότι η συσκευή τούς ανήκει.
 
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μετά το τέλος της διαδικασίας έμεινε στα αζήτητα μία συσκευή η οποία δεν ήταν ανάμεσα σε αυτές που αναζητούνταν και χθες το πρωί στον ευρύτερο χώρο βρέθηκαν ακόμα δύο, οι οποίες επίσης δεν άνηκαν σε αυτές που είχαν χαθεί.
 
Λόγω του ελέγχου, το πλοίο καθυστέρησε τον προγραμματισμένο απόπλου του κατά 20 λεπτά. Ας σημειωθεί πως μετά τον έλεγχο που διενεργήθηκε στους μετανάστες το βράδυ της Κυριακής στο λιμάνι και απέβη άκαρπος, οι καταγγέλλοντες ζήτησαν να παραμείνουν στο νησί προκειμένου να συνεχίσουν την αναζήτηση. Τελικώς αναχώρησαν και αυτοί με τους υπόλοιπους.
 
Από το Λιμενικό στην Αστυνομία
Κάθε φορά που συλλαμβάνεται μια ομάδα μεταναστών, τα κινητά τα οποία βρίσκονται στην κατοχή τους, συγκεντρώνονται όλα μαζί από τους λιμενικούς υπαλλήλους και παραδίδονται στους αστυνομικούς που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του Κέντρου Κράτησης στη Μόρια.
 
Στη συνέχεια, μοιράζονται στους μετανάστες από τους αστυνομικούς. Όμως στη διαδικασία που ορίζεται για τα χρήματα και τα τιμαλφή, προβλέπεται ρητώς πως τα αντικείμενα αυτά πρέπει να μπαίνουν μέσα σε σακούλες με το όνομα του κατόχου τους, οι οποίες σφραγίζονται μπροστά του και του παραδίδονται κλειστές.
 
Ο λιμενάρχης, Εμμανουήλ Μαργωμένος, μας εξηγεί όμως πως η διαδικασία αυτή δεν τηρείται στα κινητά τηλέφωνα, διότι δεν υπάγονται στην κατηγορία των τιμαλφών. «Διατάχθηκε αμέσως ΕΔΕ για το ζήτημα προκειμένου να διαπιστωθούν υπηρεσιακές παραλείψεις και να διερευνηθεί γενικότερα το περιστατικό.
 
Θέλω να διευκρινίσω πως οι Σύριοι ζήτησαν απλά να επιστραφούν τα κινητά τους χωρίς να κατηγορήσουν ή να καταγγείλουν κάποιον», είπε για το περιστατικό χθες το μεσημέρι στο «Ε» ο κ. Μαργωμένος.
 
πηγή: emprosnet.gr
 
 

Μοιράσου το άρθρο!