Νέα ερωτήματα για τη δράση της ΜΚΟ ERCI στη Λέσβο
Πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση της ΜΚΟ ERCI (Emergency Response Center International) στη Λέσβο, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από την ανάκριση που περιήλθαν στην κατοχή της «Κ» και δείχνουν σοβαρές ανακολουθίες στη μέχρι σήμερα διαδοχή πραγματικών και νομικών περιστατικών. Ηδη, την περασμένη εβδομάδα ένα μέλος της οργάνωσης που κατηγορείται για συνέργεια στην παράνομη διακίνηση προσφύγων και παράτυπων μεταναστών αφέθηκε ελεύθερο χωρίς περιοριστικούς όρους, ενώ ένα άλλο, που είχε προφυλακιστεί, η πρώην υπεύθυνη της οργάνωσης στη Λέσβο, αποφυλακίστηκε. Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για τον επί 3,5 χρόνια μεταφραστή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, έναν Ιορδανό γνωστό των Αρχών στη Λέσβο, που κατηγορείτο ότι είχε φωτογραφίσει ως «διακινητής στα τουρκικά παράλια» βάρκα που αναχωρούσε από την Τουρκία και την είχε «μοιραστεί» με τον Γερμανοϊρλανδό Σ.Μ., ο οποίος κρατείται για την ίδια υπόθεση. Ο μεταφραστής μπόρεσε να αποδείξει στις Αρχές ότι η φωτογραφία έλκει την καταγωγή της από αραβική ιστοσελίδα και «επικοινωνήθηκε» από τον ίδιο, ενώ η εν λόγω βάρκα είχε φτάσει ήδη στην ελληνική επικράτεια. Δηλαδή, η απόρρητη πληροφορία για την άφιξη των μεταναστών δόθηκε στους διακινητές, κατά το κατηγορητήριο, ενώ οι μετανάστες είχαν ήδη φτάσει και είχαν «παραληφθεί» από τους λιμενικούς στη Μυτιλήνη.
Η Βελγίδα προϊσταμένη του μεταφραστή στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, που κατέθεσε στην ίδια υπόθεση, ανέφερε στην ερώτηση γιατί επικοινωνεί με την εφαρμογή WhatsΑpp, ότι πρόκειται για τον «πιο συνηθισμένο τρόπο επικοινωνίας και συντονισμού των οργανώσεων σε επείγουσες καταστάσεις» και ότι «δεν έχει διαπιστώσει να γίνεται μέσω αυτού του γκρουπ κάτι παράνομο». Μια άλλη μάρτυρας που κατέθεσε στην ίδια υπόθεση για λογαριασμό της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σημείωσε ότι το γκρουπ της εφαρμογής WhatsΑpp δημιουργήθηκε απο την Υπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες επειδή ήταν «κοινή πρακτική του συντονισμού διεθνώς». Να σημειωθεί, πάντως, ότι η πρώην υπεύθυνη της οργάνωσης στη Μυτιλήνη δεν αφέθηκε ελεύθερη επειδή η Εισαγγελία επανεκτίμησε το κατηγορητήριο, αλλά επειδή εκτιμήθηκε ότι είναι Ελληνίδα υπήκοος (σ.σ. που βέβαια ήταν και όταν αρχικά διατάχθηκε η προσωρινή της κράτηση).
Ενα μεγάλο μέρος των συνδιαλέξεων της Σύριας κολυμβήτριας Σάρα Μαρντίνι που βοηθούσε την οργάνωση, αφορούσε ημέρες κατά τις οποίες απουσίαζε από τη Μυτιλήνη, όπως συνέβαινε και με τον Γερμανοϊρλανδό Σ.Μ., στον οποίο η Εισαγγελία είχε χρεώσει συνομιλίες από τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε κατά τα φαινόμενα άλλος εθελοντής. Η Σάρα Μαρντίνι αναφέρει στην απολογία της: «Πρέπει δε να τονιστεί ότι όπως προκύπτει από τη δικογραφία, δεν είχα ποτέ ούτε τηλεφωνική ούτε οπτική επαφή με πρόσφυγες, παρά μόνον όταν έβγαιναν στη στεριά και ουδέποτε πριν, ενώ όπως επίσης από τη δικογραφία προκύπτει, υπήρχε τηλεφωνική ενημέρωση από τον κ. Καρακίτσο, ενώ ο ίδιος αναφέρει ότι δεν απαντούσα σε μηνύματα που αφορούν λέμβους σε τουρκικές ακτές, και δεν θέλαμε να έχουμε οποιαδήποτε σχέση σε καταστάσεις πέραν των ελληνικών χωρικών υδάτων…».
Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων επισήμαναν ότι η εισαγγελική διάταξη για την καταγραφή των συνομιλιών που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο app δεν καλύπτει τις συνομιλίες που επικαλείται στο κατηγορητήριο η αστυνομία, αλλά το ζήτημα αυτό είναι δικονομικό. Πιο ενδιαφέρουσα είναι η παρατήρηση στελέχους του Λιμενικού Σώματος που κατέθεσε ότι το πρόβλημά του με τη συγκεκριμένη ΜΚΟ ήταν ότι οι πληροφορίες που έδινε στο Λιμενικό ήταν πάντα «επιχειρησιακά άχρηστες», καθώς συνήθως αφορούσαν βάρκες με μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονταν ήδη στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Αν αυτό ισχύει με τον τρόπο που το περιγράφει το στέλεχος του Λιμενικού, τότε βεβαίως τίθεται το ερώτημα ποιες ήταν οι πληροφορίες εκείνες που κατείχε η ERCI που διευκόλυναν την παράνομη είσοδο των μεταναστών αν και εφόσον αυτές δεν είχαν επιχειρησιακή αξία, όπως επισημάνθηκε σε αυτήν την κατάθεση του λιμενικού.
Τάσος Τέλογλου / εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ