Skip to main content

Πρώτη δοκιμαστική πτήση του ζέπελιν

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

 Την Πέμπτη 25/07/2019 πραγματοποιήθηκε σε στρατόπεδο στη Σάμο συνάντηση εργασίας (workshop) που διοργάνωσε ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) για την επίδειξη των δυνατοτήτων του δέσμιου αερόστατου θαλάσσιας επιτήρησης το οποίο έχει διαθέσει στο Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή στο πλαίσιο δοκιμαστικής επιχειρησιακής εκμετάλλευσης.

Το εν λόγω αερόστατο, μήκους 35 μέτρων, φέρει ραντάρ, θερμική κάμερα, σύστημα AIS (Automatic Identification System) και δύναται να αναπτυχθεί σε ύψος έως 1.000 μ. από το σταθμό βάσης. Αφού ολοκλήρωσε επιτυχώς τις δοκιμές των συστημάτων του, πρόκειται να τεθεί σε δοκιμαστική επιχειρησιακή εκμετάλλευση από την Τρίτη 30/07/2019, για διάστημα 28 ημερών, με σκοπό την αδιάλειπτη επιτήρηση του θαλασσίου πεδίου σε πραγματικό χρόνο και επί 24ώρου βάσεως.

Παράλληλα, έχει αναπτυχθεί στο νησί ένας κινητός (σε φορτηγό) σταθμός αισθητήρων με αντίστοιχο εξοπλισμό από το σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης της Πορτογαλικής Εθνοφρουράς (Guarda Nacional Republicana - GNR) προκειμένου να συγκρίνονται σε πραγματικό χρόνο οι επιχειρησιακές δυνατότητες και η ικανότητα διακρίβωσης της επίγειας και της εναέριας τεχνικής λύσης.

Αυτή η πιλοτική δραστηριότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρηση “ΠΟΣΕΙΔΩΝ”, η οποία διεξάγεται σε συνεχή βάση από το Μάιο του 2008 υπό το συντονισμό των Αρχηγείων Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ και ΕΛ.ΑΣ, και υπό την εποπτεία του Οργανισμού FRONTEX.

Μέσω αυτού του εγχειρήματος, το Λιμενικό Σώμα γίνεται η πρώτη ακτοφυλακή Κράτους Μέλους της Ευρ. Ένωσης, που χρησιμοποιεί δέσμιο αερόστατο για την αστυνόμευση του θαλασσίου πεδίου και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος, μόλις δέκα μήνες μετά την πρώτη πανευρωπαϊκή χρήση για αντίστοιχους σκοπούς Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΜΕΑ) μεσαίου ύψους μακράς εμβέλειας (MALE), το Σεπτέμβριο του 2018.

Αυτό καταδεικνύει την ισχυρή και ξεκάθαρη βούληση του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, χρησιμοποιώντας τη διαθέσιμη τεχνολογία αιχμής, για την αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων της Ευρ. Ένωσης, την πάταξη κάθε μορφής εγκληματικότητας καθώς και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν, πολυμελής αντιπροσωπεία από διάφορα τμήματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX), μεταξύ των οποίων ο αρμόδιος τμηματάρχης Έρευνας και Καινοτομίας του Οργανισμού (Research & Innovation Unit) και ο Αξιωματικός Σύνδεσμος του Οργανισμού για την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Διοικητής Πυροβολικού της 79ης Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ), ο Διοικητής του Στρατοπέδου που φιλοξενεί το εγχείρημα, ο Προϊστάμενος Εναέριας Κυκλοφορίας του Αεροδρομίου Σάμου, εκπρόσωπος του Γραφείου της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME) της Ευρ. Επιτροπής στην Ελλάδα, εκπρόσωποι Αρχών φύλαξης συνόρων από 10 Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στελέχη του Ναυτικού Σταθμού Σάμου, ο αρμόδιος τμηματάρχης Οργάνωσης και Ανάπτυξης της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, η Συντονίστρια του Τοπικού Συντονιστικού Κέντρου της Επιχείρησης “ΠΟΣΕΙΔΩΝ”, που εδρεύει στο Λιμεναρχείο Σάμου, καθώς και η Λιμενοσταθμάρχης και στελέχη του Λιμενικού Σταθμού Καρλοβασίου.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία