Αστυνομικό Ρεπορτάζ

23/05/2023 - 12:28

Pushbacks προσφύγων στη Λέσβο - Ευρωπαϊκές διαστάσεις αποκτά η αποκάλυψη από τους N.Y. Times - Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο

Η Ε.Ε. κατέθεσε αίτημα στην Ελλάδα να ερευνηθούν ανεξάρτητα οι επαναπροωθήσεις-pushbacks μεταναστών (βίντεο) Αφορμή στάθηκε αυτή τη φορά το βίντεο των New York Times στο οποίο φαίνονται 12 άνθρωποι να εγκαταλείπονται σε σχεδία και να περισυλλέγονται από το τουρκικό λιμενικό

ΔΕΗ

Επίσημο αίτημα στην Ελλάδα για τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων-μεταναστών (σ.σ. των λεγόμενων παράνομων pushbacks) κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το βίντεο ντοκουμέντο που δημοσίευσαν οι New York Times από τη Λέσβο, διάρκειας περίπου δύο λεπτών.

Μάλιστα τη σχετική είδηση αναπαράγουν διεθνή ΜΜΕ όπως ο Guardian και η Le Monde.

Ο τίτλος του αρχικού ρεπορτάζ των NYT ήταν «Η Ελλάδα λέει ότι δεν παρατάει τους μετανάστες στη θάλασσα. Πιάστηκε επ’ αυτοφώρω».

Σε ανάρτησή της για το θέμα η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον ενημερώνει ότι έχει αποσταλεί επίσημο αίτημα στην Αθήνα «έτσι ώστε αυτό το περιστατικό να ερευνηθεί πλήρως και ανεξάρτητα».

Μάλιστα στην ανάρτησή παραπέμπει και σε συνάντηση που είχε με την ελληνική κυβέρνηση πριν από έναν χρόνο, όταν «κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει χώρος για παράνομες απελάσεις» και δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να λάβει «επίσημα μέτρα, ανάλογα με την περίπτωση», χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Να σημειωθεί πως το βίντεο των New York Times μαγνητοσκοπήθηκε από έναν Αυστριακό ακτιβιστή στη Λέσβο και δημοσιεύτηκε από το αμερικανικό μέσο την περασμένη Παρασκευή. Σε αυτό φαίνονται 12 άνθρωποιάνδρεςγυναίκες και παιδιά, να βγαίνουν από ένα φορτηγό στο νησί και στη συνέχεια να ρυμουλκούνται στη θάλασσα και να καταλήγουν παρατημένοι σε μία φουσκωτή σχεδία.

 

«Δεν πιστεύαμε ότι θα ζήσουμε»

Μετά το βίντεο, οι New York Times πήραν συνεντεύξεις από 11 από τους ανθρώπους-αιτούντες άσυλο που βρίσκονται σε κέντρο κράτησης στη Σμύρνη της Τουρκίας, καθώς τους περιμάζεψε από τη σχεδία το τουρκικό λιμενικό.

Η εφημερίδα χρησιμοποίησε τις συντεταγμένες άλλων σκαφών για να επαληθεύσει το υλικό.

«Δεν περιμέναμε να επιβιώσουμε εκείνη την ημέρα», είπε στην εφημερίδα η Νάιμα Χασάν Αντέν, μια 27χρονη από τη Σομαλία, η οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα μαζί με το έξι μηνών μωρό της.

«Όταν μας έβαζαν στη φουσκωτή σχεδία, το έκαναν χωρίς κανένα έλεος», κατήγγειλε η 27χρονη.

Από την πλευρά του ο Guardian επισημαίνει στο ρεπορτάζ του ότι η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν σχολίασε αμέσως το βίντεο, επέμεινε ότι η μεταναστευτική πολιτική της είναι σκληρή, αλλά δίκαιη. «Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την Κυριακή νίκησε την αριστερή αντιπολίτευση, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προστάτευσε τα σύνορα της χώρας του σε ξηρά και θάλασσα», σημειώνει χαρακτηριστικά το βρετανικό Μέσο.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέρριψε τους υπαινιγμούς ότι το περιστατικό υποκινήθηκε από τις δηλώσεις της προέδρου της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πριν από τρία χρόνια. Τότε η Λάιεν είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι η «ασπίδα» της Ευρώπης, για να αποτρέπονται οι μετανάστες από το να εισέλθουν στην... Ευρώπη.

Ο ίδιος εκπρόσωπος υποστήριξε πως η Ε.Ε. δεν κατάφερε να διασταυρώσει τις αναφορές των New York Times ότι το σκάφος πληρώθηκε από κονδύλια της ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει βρεθεί αντιμέτωπη πολλές φορές με κατηγορίες για pushbacks, παρατηρεί ο Guardian.

Μάλιστα επαναπροωθήσεις-pushbacks στη θάλασσα έχουν καταγραφείμερικώς, σε βίντεο, ωστόσο οι ελληνικές αρχές διατείνονται ότι επιτρέπεται να απωθούν τους μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος, δίχως να έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα, σημειώνει ο Guardian.

Ανεξάρτητοι παρατηρητές έχουν επιβεβαιώσει ότι γίνονται επαναπροωθήσεις από την ελληνική επικράτεια, εντούτοις το εν λόγω περιστατικό είναι το πρώτο που καταγράφεται με αυτό τον τρόπο σε βίντεο, εξηγεί ο Guardian.

Δείτε το βίντεο:

Βίντεο των New York Times δείχνει καρέ-καρέ επιχείρηση επαναπροώθησης εκ μέρους των Ελληνικών Αρχών. Άντρες του Λιμενικού μεταφέρουν γυναίκες μετανάστριες και μωρά παιδιά από τη στεριά της Λέσβου στα ανοιχτά της θάλασσας και να τους εγκαταλείπουν στα ανοιχτά σε μία λέμβο. Οι μετανάστες κατήγγειλαν στους New York Times ότι τους αφαιρέθηκαν όλα τα υπάρχοντα προτού πραγματοποιηθεί το pushback. ©2023 The New York Times Fayad Mulla

Μοιράσου το άρθρο!