Πυροβολισμοί στην Αγιάσο: 34 μήνες φυλάκιση για καραμπίνα στον αέρα – Σοβαρές καταγγελίες
Σοβαρό περιστατικό με πυροβολισμούς σε κατοικημένη περιοχή της Αγιάσου Λέσβου φέρνει στο φως η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, σε συνδυασμό με δημόσια καταγγελία κατοίκου που δίνει μια πιο σκληρή, ανθρώπινη διάσταση στην υπόθεση.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., συνελήφθη στις 12 Απριλίου 2026 ημεδαπός από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αγιάσου, με τη συνδρομή συναδέλφων τους από το Α.Τ. Πολιχνίτου. Σε βάρος του σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, καθώς και για διατάραξη κοινής ησυχίας.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, το βράδυ της 11ης Απριλίου ο συλληφθείς προχώρησε σε άσκοπους πυροβολισμούς με κυνηγετικό όπλο, προκαλώντας έντονη αναστάτωση στην περιοχή. Στο πλαίσιο των ερευνών, οι αστυνομικοί προχώρησαν στην κατάσχεση του όπλου, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αγιάσου.
Ωστόσο, πίσω από τη «στεγνή» αστυνομική ανακοίνωση, η μαρτυρία του Ηλία Ψυρούκη αποκαλύπτει μια νύχτα έντασης, φόβου και –όπως ο ίδιος καταγγέλλει– προβληματικής διαχείρισης από τις Αρχές.
Όπως αναφέρει, λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, άρχισαν πυροβολισμοί με καραμπίνα σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι του. Η κατάσταση εξελίχθηκε σε πραγματικό εφιάλτη, με το σκυλί του –τη Μέριλιν– να βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, ενώ ο ίδιος και το ζώο παρέμειναν ξύπνιοι μέχρι τις 6 το πρωί, υπό τον συνεχή ήχο των πυροβολισμών.
Η επόμενη ημέρα βρήκε τον ίδιο να παραμένει στο σπίτι για να προστατεύσει το ζώο, το οποίο –όπως περιγράφει– φοβόταν ακόμη και να βγει στην αυλή.
Το περιστατικό, ωστόσο, δεν σταματά εκεί.
Ο καταγγέλλων υποστηρίζει ότι όταν κάλεσε την Άμεση Δράση, αντί να αποσταλεί περιπολικό, του ζητήθηκε να μεταβεί ο ίδιος στο αστυνομικό τμήμα για κατάθεση. Επιπλέον, αναφέρει ότι κατά τη διαδικασία της δίκης, αστυνομικός υπηρεσίας δήλωσε πως δεν αντιλήφθηκε το περιστατικό, παρά το γεγονός –όπως ισχυρίζεται– ότι σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από το τμήμα υπήρχαν δεκάδες κάλυκες από πυροβολισμούς.
Η υπόθεση οδηγήθηκε τελικά στη Δικαιοσύνη, με τον κατηγορούμενο να καταδικάζεται –σύμφωνα με την ανάρτηση– σε ποινή φυλάκισης 34 μηνών, εξαγοράσιμη, για τρεις κατηγορίες που σχετίζονται με την κατοχή και χρήση του όπλου. Το δικαστήριο τον απάλλαξε από την κατηγορία που αφορούσε την ευζωία των ζώων, καθώς έγινε δεκτός ο ισχυρισμός ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη σκύλων στην περιοχή.
Ιδιαίτερη ένταση προκαλεί και η αναφορά του καταγγέλλοντος στη στάση της υπεράσπισης, η οποία –όπως υποστηρίζει– του καταλόγισε ευθύνη για το ότι δεν μετέφερε τα ζώα του σε ασφαλέστερο χώρο.
Το περιστατικό ανοίγει ξανά τη συζήτηση ΄τοσο για το "εθιμο" των πυροβολισμων το βράδυ του Μ. Σαββάτου όσο και για την ανεξέλεγκτη χρήση όπλων στην ύπαιθρο, αλλά και για την επιχειρησιακή ανταπόκριση των αρχών σε περιστατικά που –αν και δεν έχουν άμεσα θύματα– μπορούν να εξελιχθούν σε σοβαρή απειλή για την ασφάλεια πολιτών και ζώων.