Αστυνομικό Ρεπορτάζ

06/07/2024 - 16:01

Τα εναέρια μέσα μας έσωσαν...

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στο Μανταμάδο Λέσβου – Υπό έλεγχο στις Καμάρες Καλλονής

upadate 

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε μετά τις 7:00 το απόγευμα η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί στη θέση Κλαδερή πάνω από το χωριό Μανταμάδος της Λέσβου.

Η φωτιά ξεκίνησε από κτήμα με ελιές και εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων εντάσεως 5 – 6 Μποφώρ.

Η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση με οχήματα και πεζοπόρα τμήματα που επιχειρούσαν στο δάσος όπου επεκτάθηκε η φωτιά, στην περιοχή Μαυριές, ένα πολύ δύσκολο σημείο, καθώς δεν υπάρχει μεγάλη ορατότατα, ενώ μεσολαβεί χαράδρα που δυσκολεύει την πρόσβαση.

Η παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν σωτήρια για να μην επεκταθεί η φωτιά στη συνέχεια του δάσους. Συνέδραμαν άμεσα δύο Πετζετέλ και το ελικόπτερο που σταθμεύουν στη Μυτιλήνη, ενώ γρήγορα έφτασαν τρία Καναντέρ και τρία Air Τractor από Ελευσίνα και Αλεξανδρούπολη.

Τεράστια ήταν η κινητοποίηση των εθελοντών που έφτασαν από όλο το νησί, το Άμπελικό, τον Πολιχνίτο, τη Μυτιλήνη, και όλα τα γύρω χωριά. Επίσης, συνέδραμαν οχήματα και προσωπικό και των δύο δήμων Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης και της Περιφέρειας.

 

 

Καλύτερη είναι η εικόνα από μέτωπο φωτιάς που ξέσπασε νωρίτερα σήμερα μεταξύ Κάπης και Μανταμάδου, Λέσβου. Η πυρκαγιά είναι χωρίς ενεργό μέτωπο, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν σε μικρές περιμετρικές εστίες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ τα εναέρια μέσα έκαναν τη διαφορά και κατόρθωσαν να περιορίσουν το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς.

 

 

 Νωρίτερα είχαμε αναφέρει:

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στον Μανταμάδο Λέσβου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εξακολουθεί να καίει δασική έκταση και στο σημείο πνέουν ισχυροί βόρειοι- βορειοανατολικοί άνεμοι.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 52 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 13 οχήματα κι από αέρος 9 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ, μηχανήματα έργου και εθελοντές.

 

 

αρχική δημοσίευση

Αναστατωμένοι οι κάτοικοι, ελπίζουν τα εναέρια μέσα να μπορέσουν να τη θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο, γιατί κοντά υπάρχει το μεγάλο δάσος που ξεκινάει από την Καράβα και πάει στην άλλη πλευρά του νησιού.

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (6/7) στην περιοχή μεταξύ Κάπης και Μανταμάδου, της Λέσβου. Επιχειρούν 15 πυροσβεστικά οχήματα με 30 πυροσβεστες, 8 άνδρες πεζοπόρο τμήμα, 12 εθελοντές. Μηχανήματα έργου και υδροφόρες των δύο Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λεσβου. Από αέρος επιχειρουν δύο Πετζετέλ και ένα ελικόπτερο, τρία Air Tracktor ενώ αναμένονται και αεροσκάφη Καναντέρ.

 

Στην περιοχή πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι 5 μποφόρ. Οι προβλέψεις είναι για ενισχυμένους βοριάδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο καπνός της φωτιάς φθάνει μέχρι την Καλλονή δημιουργώντας αποπνικτική ατμοσφαιρα. Αυτή τη στιγμή δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, ούτε το χωριό του Μανταμάδου, ούτε το χωριό της Κάπης που είναι ανάμεσα στην εστία.

Η φωτιά κινείται γρήγορα λόγω των ξερών χόρτων και των πουρναριών. Ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων κ. Μπιμπούδης τόνισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να περιοριστεί η φωτιά αλλά ακόμη είναι σε εξέλιξη γιατί η ένταση της ενισχύεται από τους ανέμους.

«Δύσκολη» χαρακτηρίζει την κατάσταση ο πρόεδρος του χωριού Μπάμπης Τζελαϊδής. Αναστατωμένοι οι κάτοικοι, ελπίζουν τα εναέρια μέσα να μπορέσουν να τη θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο, γιατί κοντά υπάρχει το μεγάλο δάσος που ξεκινάει από την Καράβα και πάει στην άλλη πλευρά του νησιού.

 

Μοιράσου το άρθρο!