Θρίλερ με την εξαφάνιση της Γιου Τινγκ: Το κινητό «μίλησε» στη Λέσβο – Μισό εκατομμύριο ευρώ, WeChat και άφαντα ίχνη
Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η εξαφάνιση της 50χρονης Γιου Τινγκ, της Κινέζας μεταφράστριας που ζούσε στην Ελλάδα εδώ και περίπου 24 χρόνια και αγνοείται από τις 20 Μαΐου, όταν έφυγε από το σπίτι της στην Αρτέμιδα και δεν επέστρεψε ποτέ.
Το στοιχείο που δίνει νέα, δραματική διάσταση στην υπόθεση είναι το φερόμενο στίγμα του κινητού της στη Λέσβο. Ένα ψηφιακό ίχνος που ανοίγει μεγάλο κύκλο ερωτημάτων: έφτασε ποτέ η ίδια στο νησί ή το κινητό μεταφέρθηκε από άλλο πρόσωπο; Ήταν πραγματικό ίχνος διαδρομής ή τεχνικό δεδομένο που χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση; Μέχρι στιγμής, δημόσια δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι η 50χρονη ταξίδεψε στη Λέσβο. Υπάρχει όμως το κρίσιμο ερώτημα του κινητού, και αυτό πλέον βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ερευνών.
Η Γιου Τινγκ εξαφανίστηκε το πρωί της 20ής Μαΐου. Κάμερα ασφαλείας την κατέγραψε να βγαίνει από το σπίτι της στην Αρτέμιδα, ντυμένη στα λευκά, όπως συνήθιζε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πρώτος της σταθμός ήταν το δημαρχείο, όπου φέρεται να πήγε για υποθέσεις σχετικές με έγγραφα. Στη συνέχεια βρέθηκε σε στάση λεωφορείου και έστειλε φωτογραφία στην πεθερά της.
Ο οδηγός του λεωφορείου της γραμμής 305 φέρεται να την αναγνώρισε και να επιβεβαίωσε ότι εκείνο το πρωινό επιβιβάστηκε κανονικά στο όχημα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, η γυναίκα αποβιβάστηκε στο Νομισματοκοπείο. Από εκεί και μετά, το σκοτάδι. Καμία επιβεβαιωμένη εικόνα, κανένα βέβαιο ίχνος, καμία επικοινωνία.
Το κινητό της φέρεται να έπαψε να λειτουργεί λίγες ώρες αργότερα ή την επόμενη ημέρα, ενώ η οικογένεια και οι Αρχές προσπαθούν να χαρτογραφήσουν τις τελευταίες ψηφιακές κινήσεις της. Το φερόμενο στίγμα στη Λέσβο είναι το στοιχείο που ανεβάζει την υπόθεση σε άλλο επίπεδο. Δεν δείχνει από μόνο του τι συνέβη. Δείχνει όμως ότι το κινητό, ή τουλάχιστον η συσκευή που συνδεόταν με την ίδια, χρειάζεται πλήρη τεχνική διερεύνηση.
Η εξαφάνιση δηλώθηκε στις 12 Ιουνίου, δηλαδή 23 ημέρες μετά την ημέρα που χάθηκαν τα ίχνη της. Ο σύζυγός της βρισκόταν στην Κίνα για επαγγελματικούς λόγους και, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει, προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί της χωρίς αποτέλεσμα. Η μεγάλη καθυστέρηση στη δήλωση της εξαφάνισης είναι ένα από τα σημεία που προκαλούν εύλογα ερωτήματα, αν και ο ίδιος αποδίδει την κατάσταση στην απόσταση, στη διαφορά ώρας και στο γεγονός ότι δεν υπήρχε άμεσα διαθέσιμο πρόσωπο να ελέγξει το σπίτι.
Όταν τελικά συγγενικό πρόσωπο μπήκε στην κατοικία της στην Αρτέμιδα, δεν εντοπίστηκαν ίχνη παραβίασης. Η πόρτα δεν φαινόταν παραβιασμένη, χρήματα και κοσμήματα δεν είχαν εξαφανιστεί, ενώ τα παντζούρια ήταν ανοιχτά. Τα ευρήματα, σύμφωνα με το περιβάλλον της, δεν έδειχναν προγραμματισμένη φυγή. Δεν υπήρχαν τα κλασικά σημάδια μιας γυναίκας που ετοίμασε βαλίτσες και εξαφανίστηκε με σχέδιο. Το σπίτι έμοιαζε σαν να έμεινε πίσω στη μέση μιας καθημερινότητας που κόπηκε απότομα.
Η 50χρονη δεν ήταν μια γυναίκα χωρίς δραστηριότητα. Αντιθέτως, είχε έντονη επαγγελματική παρουσία. Εργαζόταν ως μεταφράστρια, διαχειρίστρια ενοικίων, μεσίτρια για Κινέζους πελάτες και νόμιμη εκπρόσωπος εταιρειών. Κινούνταν κυρίως στον χώρο των ακινήτων, των μισθώσεων και των συναλλαγών που συνδέονταν με εύπορους Κινέζους επενδυτές στην Ελλάδα.
Σημαντικό μέρος της επαγγελματικής της δραστηριότητας περνούσε μέσα από το WeChat, την κινεζική εφαρμογή επικοινωνίας που χρησιμοποιείται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους. Μέσω αυτής παρουσίαζε ακίνητα, συνομιλούσε με πελάτες, έστελνε αποδείξεις, διαχειριζόταν συνεννοήσεις και, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονταν και οικονομικές συναλλαγές ή συνεννοήσεις γύρω από πληρωμές.
Γι’ αυτό και τα δεδομένα του WeChat θεωρούνται κρίσιμα. Οι συνομιλίες της, οι επαφές της, τα έγγραφα που αντάλλαξε, οι τελευταίες επικοινωνίες της και οι οικονομικές της εκκρεμότητες μπορεί να δώσουν απαντήσεις. Ή μπορεί να ανοίξουν ακόμη περισσότερα ερωτήματα.
Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται και οι οικονομικές διαφορές που φέρεται να είχε η 50χρονη. Σύμφωνα με τον σύζυγό της και τη δικηγόρο της, υπήρχαν οικονομικές απαιτήσεις που συνολικά άγγιζαν ή και ξεπερνούσαν το μισό εκατομμύριο ευρώ. Πρόκειται για υποθέσεις διαφορετικές μεταξύ τους, με οφειλές, αγωγές, εξώδικα, συναλλαγματικές και διαφορές από αγοραπωλησίες ακινήτων.
Μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις φέρεται να αφορά ακίνητο στην Κηφισιά, για το οποίο είχαν δοθεί περίπου 250.000 ευρώ. Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί, η υπόθεση περιλάμβανε πώληση ακινήτου από πρόσωπα που φέρονται να μην είχαν νόμιμη κατοχή ή να εμπλέκονταν με πλαστά έγγραφα. Η διαφορά είχε πάρει τη δικαστική οδό.
Άλλες περιπτώσεις αφορούσαν ποσά που φέρεται να είχε δανείσει ή να διεκδικούσε η Γιου Τινγκ: 20.000 ευρώ από δικηγόρο, 100.000 ευρώ από γυναίκα το 2023, δύο συναλλαγματικές συνολικής αξίας 60.000 ευρώ από επιχειρηματία του κατασκευαστικού κλάδου, καθώς και εκκρεμότητες από εταιρείες όπου εμφανιζόταν ως νόμιμη εκπρόσωπος. Ανάμεσά τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, εταιρεία Airbnb υπό εκκαθάριση και πρατήριο στη λαχαναγορά, με χρέη και κατασχέσεις.
Η δικηγόρος της 50χρονης ανέφερε ότι δύο ημέρες πριν εξαφανιστεί, στις 18 Μαΐου, η Γιου Τινγκ είχε περάσει από το γραφείο της και συζήτησαν για οικονομικές εκκρεμότητες. Την επόμενη ημέρα, στις 19 Μαΐου, φέρεται να της έστειλε διαδικαστικά έγγραφα μέσω Viber. Στις 20 Μαΐου, ημέρα της εξαφάνισης, επρόκειτο να κινηθεί ξανά για υποθέσεις της. Δεν έφτασε ποτέ στο σημείο όπου θα συνέχιζε το πρόγραμμά της.
Υπάρχει και το αλβανικό σκέλος. Σύμφωνα με την αδελφή της, η οποία ζει στην Κίνα, η Γιου Τινγκ είχε αποκτήσει άδεια παραμονής στην Αλβανία, ισχύος ενός έτους. Η ίδια φέρεται να είχε πει ότι σκόπευε να επισκεφθεί τη γειτονική χώρα για να δει οικόπεδα με πελάτες. Είχε δηλαδή ανοίξει επαγγελματικό πεδίο και εκτός Ελλάδας, πάλι γύρω από το real estate.
Η αδελφή της έκανε επίσης αναφορά σε δικαστική διαμάχη για ακίνητο στο οποίο η 50χρονη είχε επενδύσει χρήματα χωρίς να τα πάρει πίσω. Στην ίδια περιγραφή εμφανίζεται και αναφορά σε υπόθεση με «μαφία», χωρίς όμως να υπάρχουν δημόσια επιβεβαιωμένα στοιχεία που να τεκμηριώνουν εγκληματική εμπλοκή. Είναι ένας ισχυρισμός που ερευνάται και πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή.
Ταυτόχρονα, έχουν δημοσιοποιηθεί πληροφορίες για καταγγελίες στο WeChat από Κινέζους πολίτες σε βάρος της 50χρονης. Σύμφωνα με τα όσα προβλήθηκαν, υπήρχαν αναρτήσεις που την κατηγορούσαν για εξαπάτηση ομοεθνών της. Μετά την εξαφάνισή της, οι σχετικές αναρτήσεις φέρεται να διαγράφηκαν. Και αυτό είναι ένα ακόμη κομμάτι του παζλ: ποιοι είχαν παράπονα, ποιοι είχαν οικονομικές διαφορές, ποιοι είχαν επαφές μαζί της τις τελευταίες ημέρες και ποιοι ενδεχομένως ήθελαν να χαθούν ίχνη από ψηφιακές πλατφόρμες.
Η Γιου Τινγκ, πάντως, περιγράφεται από ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί της ως τυπική, επαγγελματίας, ευγενική και ιδιαίτερα δραστήρια. Πρώην συνεργάτες της αναφέρουν ότι είχε καλό πελατολόγιο, κυρίως Κινέζους επενδυτές, και ότι γνώριζε καλά τη δουλειά της στις μεταφράσεις, στις αγοραπωλησίες και στη διαχείριση ακινήτων.
Το ερώτημα όμως παραμένει αμείλικτο: πώς γίνεται μια γυναίκα με καθημερινή δραστηριότητα, επαφές, οικονομικές εκκρεμότητες, προγραμματισμένες κινήσεις και ψηφιακή παρουσία να εξαφανίζεται ξαφνικά μετά από ένα δρομολόγιο με λεωφορείο;
Και κυρίως: τι δείχνει πραγματικά το στίγμα στη Λέσβο;
Είναι το κινητό που ταξίδεψε; Είναι η ίδια που πέρασε από το νησί; Είναι κάποιος άλλος που είχε τη συσκευή; Είναι τεχνικό δεδομένο που χρειάζεται επιβεβαίωση από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και τις Αρχές; Όλες οι απαντήσεις παραμένουν ανοιχτές.
Η υπόθεση της Γιου Τινγκ δεν είναι πια μια απλή εξαφάνιση. Είναι ένα σκοτεινό σταυρόλεξο με οικονομικές διαφορές, ακίνητα, Κίνα, Αλβανία, WeChat, κάμερες, λεωφορεία και ένα κινητό που φέρεται να άφησε ίχνος στη Λέσβο.
Μέχρι να υπάρξει επίσημη απάντηση, το μόνο βέβαιο είναι ότι μια γυναίκα παραμένει άφαντη εδώ και εβδομάδες. Και κάθε ώρα που περνά, το μυστήριο βαθαίνει.
με πληροφoρίες tanea.gr / Live News Mega