Αστυνομικό Ρεπορτάζ

23/07/2022 - 18:59

Τη νύχτα η μεγάλη μάχη σε Βρίσα και ίσως σε Σταυρό

Συνεχής ενημέρωση

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η προσπάθεια ελέγχου της μεγάλης φωτιάς στα Βατερά. Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά έχει ελέγχθει κατά 70% στο μέτωπο της παραλίας Βατερών.

Μεγάλο τμήμα επιχειρήσεων έχει υποστεί ζημιές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υποστεί ζημιές και τουλάχιστον 10 κατοικίες. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Ανησυχία προκαλούν τα δύο μέτωπα, το ένα προς Σταυρό και το άλλο προς Βρίσα. Εκεί όπως λένε κάτοικοι της περιοχής στο lesvosnews.net θα δοθεί η μεγάλη μάχη. Έχει ήδη δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη και περιμένουν να περιορίσουν  τη φωτιά σε αυτό το σημείο. Η εξέλιξη της φωτιάς θα εξαρτηθεί από την ένταση και την έκταση της, όταν σταματήσουν οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τραγική ειρωνεία είναι ότι δύο κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές ανήκουν σε σεισμοπαθείς της Βρισας. Θα είναι το δεύτερο χτύπημα της μοίρας για αυτές τις οικογένειες.

Η φωτιά έφθασε μέχρι στον Αγ. Γεώργιο Βρισας . Μεγάλες φθορές στο ομώνυμο εκκλησάκι. Κάηκαν επίσης δεκάδες στρέμματα ελιές στην γύρω περιοχή

Νωρίτερα το lesvosnews.net  έγραφε:

Στον οικισμό των Βατερών μπήκε η μεγάλη πυρκαγιά. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη με πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής να δίνουν μάχη για να σταματήσουν τη φωτιά.

Σε τμήματα της περιοχής η φωτιά έφτασε στη θάλασσα τυλίγοντας σπίτια με τις φλόγες. Κατά διαστήματα, στην περιοχή σημειώνονται ριπές ανέμων που σε συνδυασμό με τη φωτιά λειτουργούν εμπρηστικά. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες σκάφος του λιμενικού απομάκρυνε κόσμο από την παραλία των Βατερών.

Στα άλλα μέτωπα της φωτιάς στο βουνό επιχειρούν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και κυρίως δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα.

Επιχειρούν 81 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα, επτά αεροπλανοφόρα και ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής. Σημαντική είναι και η συνδρομή από εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η κατάσταση κρίνεται από τις πυροσβεστικές αρχές ιδιαίτερα σοβαρή για αυτό και έχει ενεργοποιηθεί το σύνολο του δασοπυροσβεστικού μηχανισμού.

Παράλληλα γίνεται έκκληση για βοήθεια από τους κατοίκους των κοντινών χωριών που έχουν τρακτερ, να βοηθήσουν ανοίγοντας ζώνες.  

Επιπλέον, oλοκληρώθηκε πλήρως ο εφοδιασμός του σημείου συγκέντρωσης των πολιτών στο Στάδιο Πολιχνίτου, με νερά, χυμούς και ότι άλλο κρίνεται απαραίτητο. Οι υπηρεσίες Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου είναι εκεί για τους δημότες για να συμβάλλει σε οτιδήποτε χρειαστούν.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά στην περιοχή των Βατερών, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης βρέθηκε στην περιοχή κι έδωσε εντολή στον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Μιχάλη Φραντζέσκος να διαθέσει μηχανήματα και υδροφόρες για να συμβάλει στην κατάσβεση της αυλαίας.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται και ο Περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης, που επικοινώνησε με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ζήτησε την ενίσχυση των επίγειων και εναέριων μέσων που επιχειρούν στην μεγάλη Πυρκαγιά της Λέσβου.

Όλες οι δυνάμεις της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου επιχειρούν στην φωτιά από την πρώτη στιγμή.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι, λόγω εκτάκτων συνθηκών –πυρκαγιά- στην ευρύτερη περιοχή των Βατερών στη Λέσβο, σε οδικό δίκτυο των περιοχών Αγιάσου – Πολιχνίτου – Βατερών, πραγματοποιούνται οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων και οι λοιποί πολίτες, για την ασφάλεια τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Με Απόφαση Δημάρχου και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκκενώθηκε προληπτικά ο οικισμός των Βατερών λόγω της φωτιάς που ξέσπασε το πρωί στην περιοχή Ρογκάδα Πολιχνίτου.

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Βατερών έλαβαν μήνυμα από το 112.

Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: Αν είστε στα Βατερά εκκενώστε την περιοχή με κατεύθυνση προς Πολιχνίτο .

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Από την Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας & Πολιτισμού και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Δυτικής Λέσβου ανακοινώνεται ότι λόγω των έκτακτων αναγκών που δημιούργησε η μεγάλη πυρκαγιά στα Βατερά και για την εξυπηρέτηση των πολιτών που χρήζουν βοήθειας, λειτουργούν όλο το 24ωρο τα κάτωθι τηλέφωνα ανάγκης:
2253350219
2253350221
2253350220
Κοινωνικοί λειτουργοί, Ψυχολόγοι και Παιδαγωγοί είναι στη διάθεση των δημοτών σε πρακτικά προβλήματα καθημερινότητας και οποιαδήποτε κοινωνική αρωγή όπως:
Στέγαση
Σίτιση
Ψυχολογική Υποστήριξη
Στήριξη παιδιών
 

 

Μοιράσου το άρθρο!