Αστυνομικό Ρεπορτάζ

05/01/2016 - 12:39

Τραγωδία! Δεν τους έστειλαν στη Λέσβο αλλά στο θάνατο - 34 νεκροί (φωτο, βίντεο)

up date Τα πτώματα 34 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον τρία παιδιά, εντοπίστηκαν από τις τουρκικές αρχές σε δύο παραλίες, μετά τη βύθιση των σκαφών με τα οποία επιχειρούσαν να φτάσουν στη Λέσβο.

 
Οι μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν τα σκάφη αναποδογύρισαν, πιθανότατα λόγω της θαλασσοταραχής. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής πόσα ακριβώς ήταν τα πλοιάρια που βυθίστηκαν, ούτε και πόσοι άνθρωποι επέβαιναν σε αυτά.
 
Τα 24 πτώματα εντοπίστηκαν σε μια παραλία του Αϊβαλί, όπως ανέφερε η τουρκική ακτοφυλακή. Άλλα 10 βρέθηκαν στην περιοχή του Ντίκιλι, δήλωσε ένας αξιωματικός της τοπικής χωροφυλακής στο πρακτορείο Ρόιτερς.
 
Τηλεοπτικά πλάνα που πρόβαλε το πρακτορείο δείχνουν ένα πτώμα με πορτοκαλί σωσίβιο στην παραλία του Αϊβαλί να βρέχεται από τα κύματα. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η εθνικότητα των θυμάτων.




Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, περί τους 700 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους σύροι και ιρακινοί πρόσφυγες, έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα το 2015 στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το Αιγαίο.

Παρά το ψύχος και τις κακές καιρικές συνθήκες, που καθιστούν το ταξίδι ακόμη πιο επικίνδυνο, μεγάλος αριθμός προσφύγων εξακολουθεί να περνά από τις τουρκικές στις ελληνικές ακτές, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Το 2015, ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Η συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες προβλέπει τη χορήγηση ευρωπαϊκής βοήθειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία με αντάλλαγμα την τουρκική δέσμευση για αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνόρων της και για συνεργασία για την αντιμετώπιση των διακινητών που δρουν στις τουρκικές ακτές.

Η Τουρκία φιλοξενεί 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της.



(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Δείτε βίντεο όπως μεταδίδει το τούρκικο πρακτορείο ειδήσεων Dogan:

 

Μοιράσου το άρθρο!