Tραγωδία στη Λέσβο
Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Λέσβου - περιοχή Παληός Μανταμάδου - υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Ειδικότερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενημερώθηκε πρωινές ώρες σήμερα, για λέμβο σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή και ξεκίνησε επιχείρηση περισυλλογής αυτών από τη θάλασσα. Στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιχειρούν δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) σκάφος της FRONTEX, ένα (01) ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού, ένα (01) ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα (01) αεροσκάφος της FRONTEX καθώς και χερσαίες δυνάμεις της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Ε.Ο.Δ).
Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι τριάντα δύο (32) αλλοδαποί οι οποίοι αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμένα Μυτιλήνης ενώ έχει ανασυρθεί μία σορός γυναίκας. Κατά δήλωση των επιβαινόντων επί της ανωτέρω λέμβου επέβαιναν συνολικά τριάντα τέσσερα (34) άτομα. Στη θαλάσσια περιοχή των ερευνών, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, επικρατούν άνεμοι εντάσεως 4-5 BF.
up date
Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι τριάντα δύο (32) αλλοδαποί οι οποίοι μεταφέρθηκαν ασφαλώς στο λιμένα Μυτιλήνης, ενώ έχει ανασυρθεί μια (01) σορός.
Τονίζεται ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, που διενεργεί την προανάκριση, έχει ήδη εντοπίσει μεταξύ των διασωθέντων έναν 26χρονο αλλοδαπό φερόμενο ως χειριστή της λέμβου που τους μετέφερε, ο οποίος και συνελήφθη.
Η σορός ανήκει σε 20χρονη Σομαλή. Αναζητείται ακόμη μία 20χρονη.
Όλοι όσοι διασώθηκαν - 32 άτομα - μεταφέρθηκαν στη δομή της καραντίνας στον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. (15 άνδρες, 14 γυναίκες και τρία παιδιά όλοι Σομαλικής καταγωγής).
Δήλωση Υπουργού Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, αναφορικά με το ναυάγιο μεταναστών στη Λέσβο:
«Εκφράζω την λύπη μου για το ναυάγιο σήμερα στην Λέσβο και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, παρά την άμεση επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, που διέσωσε 32 επιβαίνοντες, στη μοιραία βάρκα.
Είναι αδιανόητο να επιτρέπεται να προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο φουσκωτές βάρκες που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφαλείας και οδηγούνται από ανθρώπους χωρίς άδεια και γνώση των κανόνων της θάλασσας.
Εκείνοι που το επιτρέπουν, πέραν του ότι παραβιάζουν την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, βάζουν, δυστυχώς εν γνώσει τους, σε μεγάλο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Προκύπτει από τις καταθέσεις των διασωθέντων ότι Τουρκική ακταιωρός που τους εντόπισε -μετά από κλήση της βάρκας στον αριθμό εκτάκτου ανάγκης - δεν τους παρείχε βοήθεια, δεν τους διέσωσε αλλά τους επέτρεψε να διασχίσουν παράτυπα τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αλλά και οι ΜΚΟ που συμβάλλουν σε αυτές τις διαδρομές, πρέπει συναισθανόμενες τον πραγματικό τους ρόλο, να σταματήσουν άμεσα να συμβάλουν, άθελα τους ίσως, στην απώλεια ανθρώπων.
Η διεθνής κοινότητα οφείλει, με καίριες και αυστηρές παρεμβάσεις, να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον πλήρη τερματισμό των παράτυπων διαδρομών των λαθροδιακινητών.»