Skip to main content

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Αστυνομίας «Από τύχη δεν θρηνήσαμε νεκρό στην Μυτιλήνη»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

"Από τύχη δεν θρηνήσαμε νεκρό στα πρωτοφανή επεισόδια στην Μυτιλήνη και στην Χίο. Στα δύο αυτά νησιά είχαν σταλεί 25 διμοιρίες ΜΑΤ που δεν είχαν καμιά γνώση των χώρων κι αιφνιδιάζονταν από κινήσεις αγανακτισμένων κατοίκων της περιοχής. Υπήρχαν συγκρούσεις σε πολλά μέτωπα και πολυδιάσπαση των αστυνομικών δυνάμεων. Οι αστυνομικοί δέχονταν μαζικές επιθέσεις με όπλα, δυναμίτες, αυτοσχέδιες ρουκέτες , πέτρες ενώ υπήρχαν και εμβολισμοί οχημάτων. Η κατάσταση ήταν ακόμη πιο προβληματική γιατί δεν είχε πετάξει λόγω ισχυρών ανέμων το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ και η εικόνα των πεδίων των οδομαχιών μέσω drone παρουσίαζε διακοπές. Πολλές φορές το επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ δεν είχε σαφή εικόνα τι συνέβαινε κι αυτό επιδείνωνε την κατάσταση. Ομως ήταν τέτοιο το μένος πολλών πολιτών αλλά και ο πιθανός ρόλος κάποιων ακροδεξιών, που οδήγησε σε συγκρούσεις τρομακτικής σφοδρότητας που ίσως ήταν πιο σοβαρές κι επικίνδυνες από όλα μαζί τα παρόμοια συμβάντα στην Κερατέα το 2011, στις Σκουριές το 2013 και στην Κέρκυρα το 2018 λόγω της δημιουργίας ΧΥΤΑ στην Λευκίμμη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα επεισόδια της Κερατέας που διήρκεσαν σχεδόν επτά μήνες τραυματίσθηκαν συνολικά 142 αστυνομικοί, όταν στα δύο νησιά, μέσα σε λίγες ώρες , οι τραυματίες ένστολοι ήταν σχεδόν 50"

Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε –μιλώντας στο «Το Βήμα», σημαντικό στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη σχετικά με τα επεισόδια στα δύο ακριτικά νησιά, λόγω της πρόθεσης της κυβέρνησης να δημιουργηθούν σε αυτά νέα hotspot. Ανώτατοι αξιωματούχοι δήλωναν έκπληκτοι αλλά και αιφνιδιασμένοι από τα επεισόδια που σημειώθηκαν. Δηλώνοντας το βράδυ της Τετάρτης ανακουφισμένοι που δεν συνέβη κάτι πολύ χειρότερο που θα τροφοδοτούσε πρωτοφανή κύκλο βίας κι ένταση άνευ προηγουμένου.

 

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ επιχειρούν να συγκρίνουν τα δεδομένα των επεισοδίων στα δύο νησιά,  με αυτά στην Κερατέα, από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι τον Απρίλιο του 2011, λόγω της αντίδρασης των κατοίκων για τη κατασκευή ΧΥΤΑ, κάτι το οποίο δεν συνέβη τελικά. Στη διάρκεια των πολύμηνων τότε συγκρούσεων όπου φέρεται να υπήρχε και συμμετοχή αντιεξουσιαστών η ΕΛ.ΑΣ χρησιμοποιούσε κάθε ημέρα περίπου 18-25 διμοιρίες ΜΑΤ (σε τρείς βάρδιες) εναντίον των οποίων υπολογίζεται ότι ρίχθηκαν περίπου 120.000 μολότοφ και άλλοι «χειροποίητοι» εμπρηστικοί μηχανισμοί!

Ακόμη, πέρα από τον τραυματισμό περίπου 150 αστυνομικών, είχαν καταστραφεί 17 υπηρεσιακά οχήματα ενώ το κόστος των αστυνομικών επιχειρήσεων υπολογίζεται σε τουλάχιστον 30-40 εκ ευρώ. Επίσης είχαν καταγραφεί περιστατικά εμπρησμού κατοικιών αστυνομικών. Επιπλέον, στη συνέχεια αυτών των επεισοδίων, είχαν σχηματισθεί 10-12 δικογραφίες σε βάρος 20 περίπου αξιωματικών, ύστερα από μηνύσεις πολιτών με κατηγορίες μέχρι και για ανθρωποκτονία (σχετικά με την πρόωρη γέννηση ενός νεκρού παιδιού γυναίκας που βρέθηκε στο επίκεντρο των επεισοδίων). Ομως όλοι οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ στις δίκες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι το 2017, αθωώθηκαν. Το ίδιο συνέβη και με κατηγορούμενους πολίτες ή εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που κατηγορήθηκαν για υποκίνηση επεισοδίων.

 

https://www.tovima.gr/ Βασίλης Λαμπρόπουλος

φωτογραφία Βασίλης Ραϊστέλλης (Παγανή Μυτιλήνης)

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία