Αθλητικά

09/12/2015 - 14:09

Το χάσαμε το γήπεδο, πατριώτη!

Κυρίαρχο διαχειριστικό ρόλο στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης θα έχει πλέον η ΠΑΕ ΑΕΛΚ, που κέρδισε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Νομικού Προσώπου Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, για τη χρήση του "Ταρλά" στους επίσημους αγώνες της σε πρωτάθλημα και κύπελλο.


Η δικαστική απόφαση  δέχεται και τυπικά την αίτηση των Καλλονιατών, που δικαιώνονται στη διαμάχη τους με τον Δήμο. Υπενθυμίζεται ότι η ΠΑΕ ΑΕΛΚ μέχρι σήμερα δεν δεχόταν να καθίσει εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη δημοτική αρχή Γαληνού, επικαλούμενη ένα έγγραφο παραχώρησης της χρήσης του "Ταρλά" από το 2012, επί δημαρχίας Βουνάτσου, που της επέτρεπε να αγωνίζεται στο Στάδιο Μυτιλήνης για μια δεκαετία!


Το σκεπτικό
Σύμφωνα με την ενημέρωση του SportLesvos.gr , στο σκεπτικό της απόφασης η έδρα αποδέχεται ουσιαστικά πως το συγκεκριμένο έγγραφο, που επικαλείται η ΠΑΕ ΑΕΛΚ, μπορεί να μην αποτελεί ιδιωτικό συμφωνητικό, στο οποίο καταγράφονται οι συμφωνηθέντες όροι παραχώρησης μεταξύ των δύο πλευρών και το οποίο μάλιστα θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμα και άκυρο από τη δημοτική αρχή. Πλην όμως, το έγγραφο αυτό υπήρξε μέχρι σήμερα η βάση, πάνω στην οποία στηρίχθηκε τόσο η ΠΑΕ ΑΕΛΚ όσο και ο Δήμος Λέσβου, για την παραχώρηση της χρήσης του Σταδίου στους Καλλονιατές, άνευ επιπρόσθετων όρων και προϋποθέσεων, δημιουργώντας έτσι δεδικασμένο...


Η απόφαση
Βάσει της σημερινής απόφασης, η οποία ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, η ΠΑΕ ΑΕΛΚ θα μπορεί να αγωνίζεται στο Στάδιο Μυτιλήνης στα ματς της Super League και του Κυπέλλου Ελλάδας, με τον Δήμο Λέσβου -που ας σημειωθεί ότι ουδέποτε αρνήθηκε τη χρήση του από την ομάδα της Καλλονής, παρά μόνο ζήτησε ευνοϊκότερους όρους- να απειλείται με χρηματική αποζημίωση ύψους 10.000€ για κάθε παρακώλυση τέλεσης επίσημου αγώνα των Καλλονιατών. Έτσι γίνεται σαφές, πως η ΠΑΕ ΑΕΛΚ αποκτά μέχρι νεοτέρας κυριαρχικά δικαιώματα στον "Ταρλά", με κάθε επιπρόσθετη χρήση του Σταδίου από άλλο σύλλογο να πρέπει να έχει τη δική της σύμφωνη γνώμη, αφού διαφορετικά δύναται να θεωρηθεί ως... παρακώλυση των συμφερόντων της!
Στην απόφαση που πήραν στα χέρια τους το πρωί όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, απορρίφθηκε η κύρια παρέμβαση του Αιολικού, που διεκδικούσε επίσης τη χρήση του Σταδίου, η διοίκηση του οποίου καλείται να πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα... Ενδιαφέρον πλέον έχει η εξέλιξη της υπόθεσης, αλλά κυρίως η αντίδραση του Δήμου Λέσβου, από τη στιγμή που γίνεται εμφανές στις σελίδες του σκεπτικού της απόφασης, πως η προηγούμενη δημοτική αρχή έχει "δεσμεύσει" ουσιαστικά ως και το 2022 τα συμφέροντα και των επόμενων, των οποίων τις εσφαλμένες διατυπώσεις και παραλείψεις περιγράφει αναλυτικά.


Η απόφαση της έδρας:

  • "ΑΠΕΙΛΕΙ σε βάρος του καθ' ου χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων (10.000 €) ευρώ, για κάθε παραβίαση της προαναφερομένης διάταξης εκ μέρους του.
  • ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ το καθ' ου η αίτηση στα δικαστικά έξοδα της αιτούσας, το ύψος των οποίων ορίζει στο ποσό των διακοσίων πενήντα (250 €) ευρώ.
  • ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ την κύρια παρέμβαση.
  • ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ το κυρίως παρεμβαίνον στην πληρωμή των δικαστικών εξόδων της πρώτης των καθ' ων η κύρια παρέμβαση, ποσού διακοσίων πενήντα (250) ευρώ.
  • ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίστηκε και δημοσιεύθηκε, σε έκτακτη, δημόσια στο ακροατήριο του συνεδρίαση, στην Μυτιλήνη, στις 7 Δεκεμβρίου 2015, απόντων των διαδίκων και των πληρεξουσίων τους δικηγόρων, με την παρουσία της Γραμματέως Αναστασία Ιωαννίδου."


Συμπερασματικά
Στο διά ταύτα, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι το λιγότερο θλιβερή, αφού ένα πολύ απλό -κατά τα άλλα- ζήτημα έφτασε να συζητιέται στις δικαστικές αίθουσες. Το θλιβερότερο όλων βέβαια είναι οτι για το... γινάτι της ΠΑΕ ΑΕΛΚ, η οποία από την πρώτη στιγμή ήθελε να έχει ηγεμονικό ρόλο στο Στάδιο, οι δημότες της Λέσβου είναι υποχρεωμένοι να στερηθούν τη χρήση του γηπέδου -το οποίο έχει ανακαινιστεί προσφάτως με χρήματα της Πολιτείας- για οτιδήποτε άλλο πλην των αγώνων της. Και είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι η καλλονιάτικη ΠΑΕ με χαρά θα δίνει την άδειά της σε οποιονδήποτε φορέα, αλλά όχι στον Αιολικό ή στην ΕΠΣ Λέσβου, με τους οποίους βρίσκεται σε διαρκή κόντρα! Τρανό παράδειγμα, το γεγονός πως την περασμένη Κυριακή η χρήση του "Ταρλά" από τον Αιολικό, για το δικό του παιχνίδι του με τον Ηρακλή Ψαχνών... παρακώλυε τα συμφέροντα της Super League και ορίσθηκε αναγκαστικά στην Καλλονή, ενώ η διεξαγωγή του φιλικού φιλανθρωπικού χαρακτήρα ένα 24ωρο αργότερα στο Στάδιο Μυτιλήνης, δεν παρεμπόδιζε κανέναν!
Αναμφίβολα, για το συγκεκριμένο "φιάσκο" θα πρέπει να απολογηθούν αφ' ενός οι τοπικοί άρχοντες -πρώην και νυν- προς τους δημότες της Λέσβου που βιώνουν όλο αυτό το διάστημα το θέατρο του παραλόγου, με ένα Στάδιο που κόστισε σχεδόν 2εκ. ευρώ για την ανακαίνισή του, να ανοίγει τις πόρτες του 15 φορές το χρόνο.
Αφ' ετέρου θα πρέπει να απολογηθούν και οι διοικήσεις ΠΑΕ ΑΕΛΚ και Αιολικού, προς τους εν δυνάμει πελάτες τους, για τις δικές τους ενέργειες, που δεν οδήγησαν ποτέ σε μια κοινη συνισταμένη. Σε κάθε περίπτωση, το πείσμα των Καλλονιατών δεν έχει προηγούμενο, εμπαίζοντας ουσιαστικά με τα καμώματά τους ολόκληρη τη φίλαθλη κοινότητα της Μυτιλήνης...

 

πηγη:   sportlesvos.gr

 

Ο δημοσιογράφος Μαρίνος Ορφανός στο σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ μεταξύ άλλων αναφέρει:

Στην ουσία της υπόθεσης, ο Δήμος Λέσβου, που βρέθηκε με τα ασφαλιστικά μέτρα στην πλάτη του από την ΠΑΕ ΑΕΛΚ, στην πραγματικότητα έχασε το δικαστήριο, επειδή «ανέχθηκε» στα χρόνια που ακολούθησαν τη σύμβαση που υπέγραψε το 2012. Μία σύμβαση που υπεγράφη και μάλιστα με 10ετή διάρκεια, με την αιτιολογία που προέβαλλε έντονα τότε η ΠΑΕ πως απαιτούνταν ως προϋπόθεση για να λάβει η ίδια την τότε ετήσια χορηγία του ΟΠΑΠ. Στην πορεία η νέα δημοτική αρχή αμφισβήτησε τη σύμβαση αυτή. Όμως στην πραγματικότητα την υιοθέτησε βάσει των πεπραγμένων της, γιατί ουδέποτε δεν ήταν (και δε θα μπορούσε να ήταν) πρόθεσή της να εκδιώξει την ΠΑΕ από το στάδιο, τιμωρώντας δηλαδή και τους φιλάθλους. Αλλά να βρει μία λύση μαζί της. Μ’ αυτά και με εκείνα όμως, αυτό που δεν καταλαβαίνει κανείς απ’ όσους ενεπλάκησαν στην όλη υπόθεση έμμεσα ή άμεσα (συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της θριαμβεύτριας σήμερα ΠΑΕ ΑΕΛΚ) είναι ότι τιμώρησαν τελικά τους δημότες. Οι οποίοι είδαν έναν Δήμο να μη μπορεί να προασπίσει τα συμφέροντά τους…

Μοιράσου το άρθρο!