Αθλητικά

22/09/2011 - 09:03

Σεβαστής: «Ευχαριστώ τον κ. Χαλκιώτη»

Η  Λέσβος θα φιλοξενήσει τους φετινούς 24ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες στίβου οι οποίοι θα γίνουν το Σαββατοκύριακο 1-2 Οκτωβρίου στο Δημοτικό στάδιο της πρωτεύουσας του νησιού, την Μυτιλήνη. Τους αγώνες διοργανώνει ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το Δήμο Λέσβου και την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου.

Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Χαλκιώτης με την ευκαιρία της διοργάνωσης των αγώνων, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής διοργανώνει και φέτος τους 24ους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες στίβου. Η αθλητική αυτή διοργάνωση αποτελεί τη  συνέχιση μιας παράδοσης που είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ, αφού οι αξίες τις οποίες πρεσβεύει όχι μόνο μας φέρνουν κοντά και μας εμπνέουν για να αντιμετωπίζουμε και να ξεπερνάμε παντός είδους δυσκολίες και εμπόδια, αλλά είναι και ευκαιρία για να στείλουμε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι ενωμένοι και υπηρετώντας κοινές αξίες και έναν κοινό σκοπό, μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Ευχαριστώ τον πρόεδρο του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. κ. Βασίλη Σεβαστή, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Σωματεία, καθώς και όλους όσους συνεργάστηκαν για να γίνουν πραγματικότητα οι φετινοί αγώνες».

Ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, ενόψει των φετινών Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου και προσωπικά το Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Χαλκιώτη, γιατί σε μια δύσκολη  για τον τόπο συγκυρία, εξασφάλισαν τις προϋποθέσεις για να μην διακοπεί η συνέχιση αυτού του μοναδικού θεσμού, που προσφέρει πολλαπλά οφέλη στο χώρο του Αιγαίου, ιδιαίτερα για την νεολαία των νησιών μας». Ιστορική συγκυρία για την Μυτιλήνη η φετινή διοργάνωση αφού η αναβίωση των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων Στίβου που ξεκίνησε το 1986 ύστερα από πρωτοβουλία του ΣΕΓΑΣ και του Υπουργείου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε στο στάδιο της Μυτιλήνης (6-7/9) όπως είχε γίνει και με την πρώτη διοργάνωση το 1927 όταν και πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο νησί του Αιγαίου και συγκεκριμένα στο στάδιο του Παλλεσβιακού Γυμναστικού Συλλόγου από τις 22 έως τις 24 Ιουλίου.

Οι Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες στίβου αποτελούν το αθλητικό γεγονός της χρονιάς για τα νησιά του Αιγαίου πελάγους. Το 1986 το τότε Υπουργείο Αιγαίου, σημερινή Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. αναγνωρίζοντας την έλλειψη κινήτρων στη νησιώτικη νεολαία, αναβίωσαν τους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες στίβου και τους κατέταξαν στους κυρίαρχους στόχους της ετήσιας δραστηριότητάς τους. Η συνεισφορά και η συμμετοχή, διαχρονικά στους αγώνες, της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, συνέβαλαν καθοριστικά στην καταξίωση και στην εξέλιξή τους ως μία από τις σημαντικότερες αθλητικο-πολιτιστικές εκδηλώσεις της χώρας μας.

Στους αγώνες το 1986 συμμετείχαν 25 σωματεία με 230 αθλητές, ενώ φέτος θα συμμετάσχουν  42 σωματεία στίβου (και 12 σωματεία – σχολεία ΑμεΑ), από 15 νησιά, με 500 αθλητές – αθλήτριες περίπου. Ο αριθμός συμμετοχής των αθλητών θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος, αλλά στα πλαίσια περιστολής των δαπανών και τήρησης του προϋπολογισμού υπάρχει αριθμητικό όριο συμμετοχής των αθλητών από κάθε σωματείο. Στο διάστημα αυτό, ο χώρος του Αιγαιοπελαγίτικου συμπλέγματος ανέδειξε όχι μόνο Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιους Πρωταθλητές, αλλά και αθλητές που διακρίνονται μαζικά και στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και στελεχώνουν τις Εθνικές Ομάδες όλων των κατηγοριών.

Από το 1986 μέχρι σήμερα, οι αγώνες διεξάγονται κάθε χρόνο κυκλικά (εκτός από το 1993 και το 2009) σε μία από τις τέσσερις  Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. του Αιγαίου πελάγους: • Λέσβου – Λήμνου • Χίου – Σάμου – Ικαρίας • Κυκλάδων • Δωδεκανήσου

Οι αγώνες αυτοί  έγιναν αιτία ώστε να δημιουργούνται στο νησί που διεξάγονται άριστες αθλητικές εγκαταστάσεις (νέα σύγχρονα στάδια ή ανακατασκευή των παλαιών), που βοηθούν την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητισμού και αποτελούν πόλο έλξης για τη νεολαία των νησιών του Αιγαίου.  Η κατασκευή ολοκληρωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων έχει ως αποτέλεσμα τη  δημιουργία όλο και περισσοτέρων αθλητικών σωματείων και την αλματώδη ποσοτική και ποιοτική άνοδο του Αιγαιοπελαγίτικου αλλά και του Ελληνικού στίβου συνολικά.

Ειδικά λόγω της διεξαγωγής των αγώνων έχουν κατασκευαστεί στάδια στίβου με ελαστικό τάπητα στη Μυτιλήνη, την Καλλονή, τη Λήμνο, τη Χίο, το Καρλόβασι, την Άνδρο, την Κάλυμνο, τη Λέρο, την Κάρπαθο και την Κω, ενώ χωμάτινα στάδια κατασκευάστηκαν στην Ικαρία, τη Μήλο, τη Σύρο και τη Νάξο. Επίσης, η ετήσια διεξαγωγή των αγώνων συμβάλλει καθοριστικά στον εξοπλισμό και συντήρηση των σταδίων. Τα κοινωνικά οφέλη, για το νησί που διεξάγονται κάθε χρόνο οι αγώνες, είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Προβάλλονται τα τοπικά σωματεία και οι αθλητές, καλλιεργείται η αθλητική παιδεία στην περιφέρεια και τέλος αποτελούν σημαντική στήριξη της οικονομίας, αφού μετακινούνται και παραμένουν για τρεις με τέσσερις  ημέρες στο κάθε νησί  600  άτομα περίπου (αθλητές, συνοδοί, γονείς κ.λ.π.).

Το σύνολο των δαπανών των αγώνων απορροφάται και διατίθεται στις τοπικές επιχειρήσεις (Ξενοδοχεία, Εστιατόρια, Μέσα Μεταφοράς,   Τυπογραφεία, Είδη τοπικών προϊόντων κ.λ.π.), ιδιαίτερα δε σε μια εποχή που η τουριστική κίνηση έχει ουσιαστικά τελειώσει. Η συμβολή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου στην διατήρηση του θεσμού, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, που η χώρα δοκιμάζεται οικονομικά, είναι καθοριστική στη συνέχιση του θεσμού που τόσα έχει προσφέρει στον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΕΤΟΣ        ΕΑΣ                  ΝΗΣΙ 1986        ΛΕΣΒΟΥ              ΜΥΤΙΛΗΝΗ 1987        ΧΙΟΥ                ΧΙΟΣ 1988        ΚΥΚΛΑΔΩΝ            ΣΥΡΟΣ 1989        ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ         ΡΟΔΟΣ 1990        ΛΕΣΒΟΥ              ΛΗΜΝΟΣ 1991        ΧΙΟΥ                ΣΑΜΟΣ-ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ 1992        ΚΥΚΛΑΔΩΝ            ΝΑΞΟΣ 1994        ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ         ΚΑΛΥΜΝΟΣ 1995        ΛΕΣΒΟΥ              ΜΥΤΙΛΗΝΗ 1996        ΧΙΟΥ                ΙΚΑΡΙΑ 1997        ΚΥΚΛΑΔΩΝ            ΜΗΛΟ 1998        ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ         ΚΩ 1999        ΧΙΟΥ                ΧΙΟΣ 2000        ΛΕΣΒΟΥ              ΚΑΛΛΟΝΗ 2001        ΚΥΚΛΑΔΩΝ            ΑΝΔΡΟΣ 2002        ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ         ΚΑΡΠΑΘΟΣ 2003        ΛΕΣΒΟΥ              ΛΗΜΝΟΣ 2004        ΛΕΣΒΟΥ              ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005        ΧΙΟΥ - ΣΑΜΟΥ        ΣΑΜΟΣ-ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ 2006        ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ         ΚΩΣ 2007        ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ         ΛΕΡΟΣ 2008        ΚΥΚΛΑΔΕΣ            ΑΝΔΡΟΣ 2010        ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ         ΡΟΔΟΣ 2011        ΛΕΣΒΟΥ              ΜΥΤΙΛΗΝΗ

--------------

sportaction.gr

Μοιράσου το άρθρο!