Αθλητικά

25/09/2021 - 09:00

Σκυταλοδρομία Λέσβου 320km – Lesvos Relay 320 km

O Σύλλογος Δρομέων Λέσβου Lesvos Runners διοργανώνει στις 25 & 26 Σεπτέμβρη 2021 σκυταλοδρομία γύρω από τη Λέσβο. Πρόκειται για ένα μη ανταγωνιστικό δρομικό γεγονός στο οποίο με διαδρομές μήκους 7 έως 17 χιλιομέτρων θα καλύψουμε μία συνολική διαδρομή 330 χιλιομέτρων, που είναι η περίμετρος του νησιού. Πρόκειται για την τρίτη διοργάνωση που πραγματοποιείται στο Γεωπάρκο Λέσβου. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 2018 και η δεύτερη το 2019. Ο αρχικός προγραμματισμός της τρίτης ήταν για το 2000, όμως λόγω των περιορισμών της πανδημίας μεταφέρθηκε το 2021. Η διοργάνωση αποτελεί πλέον γεγονός για όλο το νησί και προσφέρει προβολή και εκτός αυτού. Η φιλοδοξία μας είναι να καταλήξει ως ένα ορόσημο στο ημερολόγιο εκδηλώσεων του νησιού και να είναι και πόλος έλξης για επισκέπτες του.

Η διοργάνωση δεν έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα. Θέλουμε να πετύχουμε κάτι όλοι μαζί στηρίζοντας και συμπληρώνοντας ο ένας τον/την άλλο/άλλη. Ειδικά φέτος και μετά από τις ιδιαίτερες συνθήκες των περασμένων μηνών, η πεποίθηση μας ότι οι αποστάσεις υπάρχουν για να μας φέρουν κοντά και όχι για να μας απομακρύνουν διατρανώθηκε.

Η διοργάνωση θα γίνει με 35 συνολικά σταθμούς αλλαγής. Σε κάθε σταθμό, ο/η δρομέας του προηγούμενου σταθμού θα παραδίδει μια σκυτάλη στον/στην επόμενο/η δρομέα, μέχρι να καταλήξει η σκυτάλη στο σημείο εκκίνησης, την Πλατεία Σαπφούς στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να γίνει η διοργάνωση με ασφάλεια και οι συμμετέχοντες/ουσες είναι περιορισμένοι φέτος. Οι αλλαγές γίνονται σε οικισμούς ή άλλα χαρακτηριστικά σημεία του νησιού.

Πρωταγωνιστής στο εγχείρημα μας δεν είναι άλλος από το ίδιο το νησί της Λέσβου. Η διαδρομή περνάει από πολλά χαρακτηριστικά του σημεία: Από την πόλη της Μυτιλήνης και τους ελαιώνες στις αναβαθμίδες του βόρειου και κεντρικού τμήματος μέχρι τα υπέροχα απολιθώματα και το ίδιο το Απολιθωμένο Δάσος της δυτικής πλευράς. Από τη Συκαμνιά και τον πετρόκτιστο Μόλυβο μέχρι τα φρύγανα και τις βελανιδιές στον Μεσότοπο και στην Ερεσό και τα ηφαίστεια του Λεπέτυμνου, της Βατούσσας και της Άγρας. Από την παραλία των Βατερών μέχρι το Πλωμάρι και τα γύρω χωριά που κοιτάνε συνεχώς το ανοιχτό πέλαγος. Από τον ήσυχο κόλπο της Γέρας μέχρι τη Χαραμίδα και την παραλιακή των δρομέων στο ισιάδι του αεροδρομίου και ξανά στην πόλη. Η Λέσβος είναι έτσι και αλλιώς ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου και χαρακτηρίζεται από μεγάλη γεωλογική, βιολογική και πολιτισμική ποικιλία (και ομορφιά).

Η συνδιοργάνωση της εκδήλωσης γίνεται από το Σύλλογο Δρομέων Λέσβου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ. Υποστηρίζεται από το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΕΣΒΟΥ, τον ΔΗΜΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ και τον ΔΗΜΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ, ενώ ευχαριστούμε θερμά την ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, το ΛΙΜΕΝΙΚΟ και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ. Η διοργάνωση γίνεται υπό την αιγίδα του ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΛΕΣΒΟΥ.

Καθόλη τη διάρκεια των αγώνων θα ακολουθηθούν πιστά όλες οι οδηγίες του υγειονομικού πρωτοκόλλου περιορισμού της πανδημίας.

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το έργο «Rural regeneration through systemic heritage-led strategies — RURITAGE», του Προγράμματος HORIZON 2020.

Μοιράσου το άρθρο!