Σκυταλοδρομία Λέσβου 320km το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου
Το διήμερο 2-3 Σεπτεμβρίου 2023, ο Σύλλογος Δρομέων Λέσβου - Lesvos Runners, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Region of North Aegean, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Επιμελητήριο Λέσβου συνδιοργανώνουν την Η Σκυταλοδρομία Λέσβου 2023 -Lesvos Relay 2023.
Η Σκυταλοδρομία Λέσβου 2023 – Lesvos Relay 2023, που δεν έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα, διεξάγεται για πέμπτη φορά από το 2018 (δεν έγινε το 2020 λόγω της πανδημίας) και εκτός από αθλητικό γεγονός με μαζική συμμετοχή όλων των ηλικιών, προβάλει τον πολιτισμό, την ιστορία και το φυσικό περιβάλλον της Λέσβου.
Η εκδήλωση αποτελεί το κορυφαίο δρομικό γεγονός που διεξάγεται στο νησί, με τη σκυτάλη να μεταφέρεται σε συνολική απόσταση 320 χιλιομέτρων περιμετρικά του νησιού, σε 36 περίπου διαδοχικές διαδρομές μήκους 2 έως 17 χιλιομέτρων. Σε επιλεγμένα σημεία αλλαγής της σκυτάλης θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους και φορείς.Η έναρξη θα γίνει το πρωί του Σαββάτου 2 Σεπτεμβρίου στις 9.00 στην πλατεία Σαπφούς, στη συνέχεια η σκυτάλη θα κινηθεί βόρεια προς Μανταμάδο και διασχίζοντας το νησί περιμετρικά και αριστερόστροφα θα επιστρέψει στο σημείο εκκίνησης το απόγευμα της Κυριακής περί τις 17.00.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής οι συμμετέχοντες θα διασχίσουν εκπληκτικά τοπία και 42 εντυπωσιακούς γεωτόπους και γεωλογικά μνημεία της Λέσβου που έχει αναγνωρισθεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, όπως τα ηφαίστεια του Λεπετύμνου, της Ανεμώτιας, της Βατούσας, του Μεσοτόπου και της Άγρας, εντυπωσιακές ηφαιστειακές γεωμορφές, θα διασχίσει την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και θα συναντήσει απολιθωματοφόρες θέσεις, περνώντας το βράδυ του Σαββάτου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την περιοχή του Ολύμπου, τα μεταμορφωμένα πετρώματα της ανατολικής Λέσβου.
Στην σχεδιασμένη διαδρομή περιλαμβάνονται και οι σημαντικότεροι υγρότοποι του νησιού, όπως οι υγρότοποι του Κόλπου Καλλονής, οι υγρότοποι της δυτικής χερσονήσου και οι υγρότοποι του Κόλπου Γέρας.
Η εκδήλωση υποστηρίζεται από τη Πράξη «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».