Αθλητικά

18/04/2024 - 11:08

Στοίχημα στους Ολυμπιακούς αγώνες: ρίσκο, ευκαιρία για κέρδος ή θέμα εθνικής υπερηφάνειας;

Ο χρόνος για τη διεξαγωγή της 33ης Ολυμπιάδας έφτασε και το Παρίσι βρίσκεται ήδη σε ξέφρενους ρυθμούς για τη διοργάνωση της πιο μεγάλης αθλητικής γιορτής στον κόσμο. Για ένα μήνα περίπου, από τις 26 Ιουλίου έως και τις 11 Αυγούστου τα μάτια όλου του κόσμου θα είναι στραμμένα στη Γαλλική πρωτεύουσα και όλοι θα περιμένουν να δουν πόσα μετάλλια θα κατακτήσει η κάθε χώρα, με πόσες διακρίσεις θα γυρίσει η κάθε αποστολή πίσω στη βάση της και ποιοί αθλητές θα ξεχωρίσουν ξεπερνώντας τους εαυτούς τους και σπάζοντας τα ρεκόρ.

Όπως κάθε σημαντικό αθλητικό γεγονός, μικρό ή μεγάλο, έτσι και οι Ολυμπιακοί, προσφέρονται για στοίχημα από όλες τις στοιχηματικές εταιρίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ανεξαιρέτως. Και ενώ παλιότερα, το στοίχημα στους Ολυμπιακούς δεν ήταν τόσο διαδεδομένο - ούτε καν μεταξύ των δεινών παικτών τους στοιχήματος- σήμερα, και συγκεκριμένα από τους Ολυμπιακούς του Τόκιο 2020 και ύστερα, τα πονταρίσματα στους αγώνες έχουν εκτοξευτεί και η ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Για όσους έχουν μια πιο επαγγελματική προσέγγιση στο αθλητικό στοίχημα, οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν αποτελούν μια πρωταρχική επιλογή στο παιχνίδι τους. Αντιθέτως, για τους πιο ενθουσιώδεις παίκτες, τους πιο αρχάριους ή ακόμα και για αυτούς που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στα στοιχήματα, οι Ολυμπιακοί αγώνες βρίσκονται στο τοπ των προτιμήσεων τους.

Οι μεν επαγγελματίες αποφεύγουν το στοίχημα στους Ολυμπιακούς για έναν και βασικό λόγο. Γιατί είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να αποκτήσεις πλεονέκτημα απέναντι στις στοιχηματικές, δεδομένου ότι μιλάμε για μια διοργάνωση όπου όλα είναι ρευστά, απρόβλεπτα,  τίποτα δεν είναι σίγουρο και υπάρχουν πολλές ανατροπές. Το να μην έχουν πλεονέκτημα έναντι των μπουκ - είτε νέων στοιχηματικών είτε παλιών, τους βάζει και ένα φρένο στο να στοιχηματίσουν.

Τώρα το γιατί δεν έχουν πλεονέκτημα και γιατί όλα είναι τόσο ρευστά είναι άλλο θέμα. Στους Ολυμπιακούς κατά κύριο λόγο θα βρεις αθλητές ή και ομάδες να ανταγωνίζονται ίσως και για πρώτη φορά μεταξύ τους για μια διάκριση. Το να βρες προηγούμενες αναμετρήσεις ή και παλαιότερα στατιστικά μπορεί να είναι και αδύνατο.

Επίσης είναι τόσες οι συμμετοχές που γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να κάνεις μια σωστή ανάλυση, πρόβλεψη και τελικά να καταλήξεις σε ρεαλιστικές πιθανότητες. Ένα άλλο θέμα είναι ότι ακόμη και στα ομαδικά αγωνίσματα είναι πολύ πιθανό να παίζουν αθλητές που δεν έχουν ξαναπαίξει επίσημα μαζί κάπου και έτσι όλη η δυναμική της ομάδας να αλλάζει. Το ίδιο συμβαίνει και με αντιπάλους που δεν έχουν έρθει αντιμέτωποι ξανά ή που και να έχουν έρθει αντιμέτωποι, δύσκολα θα βρει κανείς όλα τα απαραίτητα δεδομένα για να κάνει πρόβλεψη.

Για αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους, οι πιο επαγγελματίες παίκτες θεωρούν ότι δύσκολα θα αποκτήσουν πλεονέκτημα και έτσι αποφεύγουν να εκτεθούν σε μεγαλύτερο ρίσκο.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που βλέπουν τους Ολυμπιακούς αγώνες ως ακόμη μια ευκαιρία για στοιχηματισμό και ως εκ τούτου ως ακόμα μια ευκαιρία για κέρδος. Αυτοί οι παίκτες ψάχνουν να βρουν την κατάλληλη απόδοση, στην κατάλληλη στιγμή και να ποντάρουν έτσι ώστε να επωφεληθούν είτε από τη διαφορά τιμών ανάμεσα στις στοιχηματικές είτε από οποιοδήποτε περιθώριο κέρδους μπορούν να εντοπίσουν στην αγορά. Για αυτούς τους παίκτες αυτό που έχει σημασία είναι το να πάρουν ένα μετριασμένο ρίσκο και να καταφέρουν να βγάλουν κάποια κέρδη από το μεγα-αθλητικό γεγονός.

Και μετά είναι και η τρίτη οπτική όσον αφορά στο στοίχημα στους Ολυμπιακούς. Αυτή που δεν έχει σχέση με το πλεονέκτημα (ή μάλλον με την απουσία πλεονεκτήματος), δεν μετρά αποδόσεις και τιμές ώστε να μεγιστοποιήσει το πιθανό κέρδος αλλά αντιλαμβάνεται το στοίχημα ως στήριξη στη συμμετοχή μιας χώρας. Με απλά λόγια, ο στοιχηματισμός γίνεται μια έκφραση υπερηφάνειας.

Οι παίκτες σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανότατα αρχάριοι στο στοίχημα και έχουν μια πιο περιστασιακή σχέση με το όλο θέμα. Είναι έτοιμοι να στοιχηματίσουν όχι απαραίτητα γιατί έχουν κάνει κάποια πρόβλεψη βασισμένη σε στατιστική ανάλυση ή γιατί βρίσκουν ευκαιρία για κέρδος στις αποδόσεις, αλλά γιατί θέλουν “έμπρακτα” να στηρίξουν τη χώρα τους. Να επαληθεύσουν και να ισχυροποιήσουν τη στήριξη τους στη συμμετοχή της χώρας τους, μέσα από το να ποντάρουν τα χρήματα τους. Με αυτό τον τρόπο νιώθουν ότι δείχνουν το πόσο πιστεύουν στους αθλητές τους και πόσο πεπεισμένοι είναι πως θα γυρίσουν πίσω με μετάλλια και διακρίσεις.

Για αυτούς τους παίκτες αυτό που έχει σημασία είναι η συμμετοχή της χώρας και όχι οι αποδόσεις και οι τιμές. Και η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο παίκτες μπορούν να δουν το λογαριασμό τους είτε να αδειάζει τελείως, είτε να γεμίζει από κέρδη μετά από μια ανατροπή που τελικά φέρνει τη χώρα μπροστά στον πίνακα των μεταλλίων. 

Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για την προσέγγιση στο στοίχημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι το μεγαλύτερο γεγονός στον χώρο του αθλητισμού παγκοσμίως και αυτό από μόνο του απενοχοποιεί οποιαδήποτε οπτική!

Μοιράσου το άρθρο!