Αθλητικά

09/12/2013 - 00:01

«Βόμβα» για το γήπεδο Μυτιλήνης – Ακύρωση (;) του διαγωνισμού

yle="text-align: justify;">Πριν μερικές μέρες προκηρύχθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ο διαγωνισμός για την κατασκευή του γηπέδου Μυτιλήνης.  Ο διαγωνισμός  αφορά περιορισμένο  αριθμό  εργοληπτικών επιχειρήσεων (6) και η αιτιολογία είναι το κατεπείγον του διαγωνισμού.

Προχθές είχαμε καταγγελία ενός μηχανικού για την όλη διαδικασία.


Το θέμα όμως λαμβάνει απόρβλεπτες διαστάσεις. Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ (Π.Ε.Δ.Μ.Η.Ε.Δ.Ε.) με επιστολή – καταγγελία προς την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και κοινοποίηση μεταξύ άλλων σε:

  • Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.
  • Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων
  • Γενικό Επίτροπο Ελεγκτικού Συνεδρίου

υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος για τη διενέργεια διαγωνισμού σε περιορισμένο αριθμό εργοληπτικών εταιρεών και ουσιαστικά ζητάει την ακύρωση του διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα η επιστολή της Π.Ε.Δ.Μ.Η.Ε.Δ.Ε. αναφέρει:

"Σύμφωνα με το αρ. 35 του Ν. 4053/2012 αποτελεί εξαιρετική διαδικασία, που σύμφωνα με το αρ. 125 του Ν. 3669/08, στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο, εφαρμόζεται εάν λόγω κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για τις ενδιαφερόμενες αναθέτουσες αρχές δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοιχτές, κλειστές ή με διαπραγμάτευση διαδικασίες με δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού που αναφέρονται στο αρ. 124 του Ν. 3669/08. Οι περιστάσεις που επικαλούνται οι αναθέτουσες αρχές για την αιτιολόγηση της κατεπείγουσας ανάγκης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απορρέουν από δική τους ευθύνη."

και συνεχιζει:

"Στην αιτιολόγηση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής ως κατεπείγουσα ανάγκη θεωρείται η ανάγκη εκτέλεσης ποδοσφαιρικών αγώνων της τοπικής ομάδας μέσα στα όρια της περιόδου 2013-2014. Δυστυχώς, όμως, ακόμα & με ακριβή τήρηση των προθεσμιών, η ολοκλήρωση των εργασιών θα επιτρέψει την διεξαγωγή ενός- δύο αγώνων εντός του εν λόγω σταδίου, πράγμα που ουδόλως θα συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας του νησιού και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων (όπως ισχυρίζεται η απόφαση της οικονομικής επιτροπής).
Εξ’ άλλου, η εφαρμογή μιας ανοιχτής διαδικασίας, σύμφωνα με τα λόγια του περιφερειάρχη, θα επέφερε καθυστέρηση 30 ημερών (όσο οι διακοπές του Πάσχα), καθυστέρηση που με τίποτα δεν θα άλλαζε τον στόχο για την διεξαγωγή αγώνων εντός της ποδοσφαιρικής περιόδου 2013-2014.

Η αιτιολόγηση αυτή θα ήταν δόκιμη πριν την έναρξη της ποδοσφαιρικής περιόδου."

και καταλήγει:

"Δεδομένου, μάλιστα, ότι η περίοδος που διανύει η χώρα μας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε φαινόμενα καταστρατήγησης υφιστάμενων έγκυρων θεσμικών ρυθμίσεων, αιτούμεθα να ανακληθεί η παραπάνω απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, προκειμένου να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον."

 Την επιστολή - καταγγελία υπογράφουν:

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  της Π.Ε.Δ.Μ.Η.Ε.Δ.Ε. ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ  της Π.Ε.Δ.Μ.Η.Ε.Δ.Ε. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΛΗΣ

 

 

Τι σημαίνουν όλα αυτά;  Ότι ο τρόπος  που επέλεξε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου  να γίνει ο διαγωνισμός θα σκοντάψει σε ασφαλιστικά μέτρα και δικαστικές διαμάχες. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα βρεθεί στο "μάτι του κυκλώνα"  και υπάρχει πλέον ο κίνυδνος το γήπεδο Μυτιλήνης να γίνει το "γεφύρι της Άρτας".  Όλοι θέλουμε να γίνει το γήπεδο της Μυτιλήνης και αν μη τι άλλο ο Περιφέρειάρχης κ. Γιακαλής  "έβαλε πλάτες" για να προχρωτήσει το έργο. Κινδυνεύει όμως να εκραγεί στα χέρια του η "βόμβα" από τις δικαστικές διαμάχες και τις νομικές περιπέτειες που θα έχει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Τέλος θέση θα πρέπει να πάρει και η ΑΕΛ Καλλονής.

Καλυτερα 30 μέρες καθυστέρηση παρά δικαστικές διαμάχες και κόλλημα του έργου για χρόνια...



 

Μοιράσου το άρθρο!