Βιβλίο

25/08/2023 - 19:28

"Ανοίγει ένα βιβλίο κλείνει μια πόρτα μοναξιάς. Διηγήματα και Παραμύθια της Λέσβου"

Το Πνευματικό Κέντρο Αναγνωστήριο Αγιάσου «H Ανάπτυξη» σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Φορέα  «Visit Agiasos» στο πλαίσιο υλοποίησης της πρότασης «Ανοίγει ένα βιβλίο κλείνει μια πόρτα μοναξιάς: Σχεδιασμός, ιδέα, ιστορία, φαντασία, δημιουργία και γραφή. Τα κλειδιά της επιτυχημένης ανάγνωσης» υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού, πραγματοποίησε ανοικτό κάλεσμα σε συγγραφείς κάθε ηλικίας με θέμα τη συγγραφή παραμυθιών ή σύντομων διηγημάτων των οποίων η θεματική  να άπτεται της πολιτιστικής ταυτότητας, του φυσικού τοπίου και της ιστορίας της Αγιάσου, καθώς και της ευρύτερης περιοχής της Λέσβου.

Η υλοποίηση ολοκληρώθηκε και το αποτέλεσμα του όλου εγχειρήματος ήταν μαγικό. Μια συλλογική έκδοση που ένωσε όλη την Ελλάδα, από την Ορεστιάδα έως την Κρήτη, με πρωτότυπη θεματολογία, καταγεγραμμένη παράδοση, δυνατή μνήμη, χρήση ντοπιολαλιάς και μοναδική επινόηση που ξυπνάει μνήμες, συναισθήματα και «μυρίζει» Λέσβο!

Δεκαεννέα παραμύθια και διηγήματα διαφορετικά μεταξύ τους που συνδέονται με σημείο αναφοράς το νησί μας. Ένα βιβλίο που έγραψαν και ζωγράφισαν άνθρωποι διαφορετικοί με ευρηματική θεματολογία αλλά και μηνύματα πάντα επίκαιρα, που έρχονται να συμβαδίσουν με τη σύγχρονη εποχή και τα προβλήματά της. Η εικονογράφηση τόσο ζωντανή, αυθεντική, έστρωσε μικρούς και μεγάλους στο διάβασμα και άφησε την φαντασία να δημιουργήσει.

Μια προσπάθεια να ενισχύσουμε τη φιλαναγνωσία και να ταξιδέψουμε τους αναγνώστες  νοερά στην ιστορία, στην πολιτιστική κληρονομιά και στο ανεξάντλητο φυσικό τοπίο το τόπου  μας.

Και ο τίτλος αυτού: «Ανοίγει ένα βιβλίο, Κλείνει μια πόρτα μοναξιάς. Διηγήματα και Παραμύθια της Λέσβου»

φ

Μοιράσου το άρθρο!