Βιβλίο

11/12/2023 - 15:23

Είναι οι φορεσιές που μαγνητίζουν.... το εκπληκτικό ημερολόγιο από την Ένωση Αγριτών Λέσβου

Λέσβος, η γοητεία των ηθών και των εθίμων στο νέο ημερολόγιο της Ένωσης Αγριτών

Ό,τι και να πεις για τη Λέσβο, πάντα θα νιώθεις πως υπάρχει κάτι αμετάδοτο, έγραψε πριν χρόνια ο μυτιληνιός ποιητής Στρατής Πασχάλης. Βαθύ, αρχέγονο, μυστικό, όσο και απτό. Μην μπορώντας να το περιγράψεις, μόνο το ζεις.

Δεν είναι μόνο τα βουνά, οι θάλασσες και τα πυργόσπιτά της. Είναι και οι άνθρωποί της, με συνήθειες πατροπαράδοτες που ακόμη επιζούν σε πείσμα των καιρών. Είναι οι φορεσιές που μαγνητίζουν το βλέμμα και εκπέμπουν αρχοντιά και μεράκι. Είναι οι μαγικές μουσικές της, τραγουδισμένες στο σταυροδρόμι της Ανατολής και της Δύσης.

Γοητεύουν τα ήθη και τα έθιμα που διατηρούνται ακόμη στη Λέσβο. Αυτά είναι που την κάνουν πιότερο σαγηνευτική. Τόσο, που μόλις πατήσεις το χώμα της, μεμιάς απαιτεί να γίνεις δικός της. Το φετινό ημερολόγιο της Ένωσης Αγριτών Λέσβου για το 2024 εμπνέεται από αυτή τη γοητεία. Δεκαοκτώ άνθρωποι και ένας σκύλος, όλοι εθελοντές, πόζαραν και φωτογραφήθηκαν με λίγο «διαφορετικό» τρόπο ντυμένοι με ενδυμασίες παραδοσιακές και ρούχα εποχής για να μας ταξιδέψουν στον κύκλο του χρόνου, στο τότε και στο τώρα.

 

  • Καλλιτεxνική Επιμέλεια: Γιάννης Βασαλάκης, Στράτος Βούζνας, Κορίνα Δροσινάκη, Παντελής Χάρος, Άσπα Χροναίου
  • Φωτογραφία: Γιάννης Βασαλάκης - Άσπα Χροναίου
  • Ενδυματολογική Επιμέλεια: Κορίνα Δροσινάκη, Παντελής Χάρος, Συλλογή της Ένωσης Αγριτών Λέσβου
  • Καλλιτεχνικός Σχεδιασμός: Άσπα Χροναίου
  • Κείμενα: Γιάννης Βασαλάκης
  • Εκτύπωση: Κάπα Εκδοτική
ρφ
Ο τρύγος

_________________________

 

Kόστος: 6 ευρώ

Για την αγορά των ημερολογίων, μπορείτε να επικοινωνήσετε στέλνοντας μήνυμα στα inbox της Ένωσης Αγριτών σε facebook / instagram ή στο τηλέφωνο 6936.870708. Διάθεση θα υπάρξει και στη Λέσβο, ενώ αποστολή μπορεί να γίνει και ταχυδρομικώς (ΕΛΤΑ / BoxNow). Στην Αθήνα, τα σημεία διάθεσης είναι τα ακόλουθα:

• Ένωση Αγριτών Λέσβου / Ύδρας 2 & Βυζαντίου, Γαλάτσι

• Aspa Chroneou / Brand Identity Design / Κλεάρχου 44, Γαλάτσι

Η Ένωση Αγριτών Λέσβου ιδρύθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1975 με σκοπό τη συσπείρωση των Αγριτών της Αθήνας, την παράδοση των τρόπων των παλαιότερων στους νεότερους και τη διάδοση του πολιτισμού της Λέσβου της σε όσους θέλουν να τη μάθουν. Με εκατοντάδες μέλη σε Ελλάδα και εξωτερικό προσπαθεί να διατηρήσει τις σχέσεις μεταξύ τους αλώβητες στο χρόνο. Έδρα της, η πόλη του Γαλατσίου (Ύδρας 2 & Βυζαντίου), σπίτι μίας ιδιαίτερα δραστήριας παροικίας κατοίκων της περιοχής με καταγωγή από την Άγρα και την Αποθήκα.

Η Ένωση διαθέτει δικό της χώρο όπου πραγματοποιούνται ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες, ανάμεσα στις οποίες και μαθήματα παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα με ιδιαίτερη έμφαση, φυσικά, στη Λέσβο και με τμήματα για όλες τις ηλικίες. Έχει επίσης τη δική της ενεργή ποδοσφαιρική ομάδα, τον Α.Ο. Νικολή, που λαμβάνει μέρος στο πρωτάθλημα ΕΣΕΑ.

 

ωφ
Το θέρος
δ
Ο Κλήδονας 

Μοιράσου το άρθρο!