Βιβλίο

21/03/2024 - 12:15

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Δημήτρη Αναγνωστή «Η ψυχανάλυση στην λογοτεχνία – Ένα παράδειγμα, ο Διονύσιος Σολωμός»

Τη Δευτέρα 25 Μαρτίου, στις 7:00 μ.μ. θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Τσιτσάνη το βιβλίο του ψυχίατρου Δρ. Δημήτρη Αναγνωστή, με τίτλο «Η ψυχανάλυση στην λογοτεχνία – Ένα παράδειγμα, ο Διονύσιος Σολωμός». Η εκδήλωση οργανώνεται από τον Δήμο Τρικκαίων και το «Μουσείο Τσιτσάνη» και εντάσσεται στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της επανάστασης του 1821.

Το βιβλίο εκδόθηκε το 2021 από το «Μουσείο της πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου -Ευταξία», ως επίσημη συμμετοχή του Ιδρύματος στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Λόγω όμως της πολυετούς καραντίνας θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στα Τρίκαλα. Το προλογίζει ο ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ Μ. Γ. Μερακλής, η Ελβετίδα ψυχίατρος, φιλελληνίδα και ελληνόφωνη, Δρ. Anne-Marie Bergdol, και φυσικά ο Πρόεδρος του Μουσείου κ. Αντώνης Βογιατζής.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

Ο συγγραφέας κ. Δημήτρης Αναγνωστής

Ο κ. Αντώνης Βογιατζής Πρόεδρος του Μουσείου της πόλεως των Αθηνών, ως εκδότης του βιβλίου.

Ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος, γιατρός και πρώην βουλευτής Τρικάλων

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Γιάννης Μάζης

Ο κ. Δημήτρης Ρούκας, στρατιωτικός ψυχίατρος

Ο  Παναγιώτης Σκορδάς,  Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, εκπαιδευτικός στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης,  συγγραφέας και εκδότης του Λεσβιακού Ημερολογίου.

Η Βυζαντινή χορωδία του Σωματείου Ιεροψαλτών Τρικάλων θα ψάλλει τον Εθνικό Ύμνο σε βυζαντινή μετασκευή, από παρτιτούρα του 19ου αιώνα.

Ο  ηθοποιός Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο, ενώ ο Δημήτρης Καραμανώλης θα παίξει στο πιάνο τους 8 νησιώτικους ελληνικούς χορούς του Γιάννη Κωνσταντινίδη.

Η εκδήλωση θα κλείσει με την σύνθεση του ίδιου πάνω στο ποίημα του Δημήτρη Αναγνωστή, «9 τετράστιχα για τον Διονύσιο Σολωμό». Θα τραγουδήσει η  Τρικαλινή σοπράνο Ιωάννα Τσιλιμίγκα.

Στο φουαγιέ θα υπάρξει μικρή έκθεση με θέμα τον Σολωμό και την επανάσταση.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Δημήτρης Αναγνωστής Γεννήθηκε στην Αγία Παρασκευή Λέσβου. Σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο της Βέρνης, του οποίου αναγορεύτηκε διδάκτορας. Ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική της Βέρνης, όπου και εργάστηκε για χρόνια, καθώς και σε άλλες διεθνούς φήμης ιδιωτικές κλινικές της Ελβετίας. Συνεργάστηκε με τον καθηγητή της νευρο-φυσιολογοανατομίας του εγκεφάλου Κurt Feremutsch με θέμα τη σχέση λυμβικού συστήματος και ποίησης, και παράδειγμα τη Σαπφώ, καθώς και με Τον Urban Walser, καθηγητή στο Κονσεβατόριο της Βασιλείας, στον τομέα της μουσικοθεραπείας στην ψυχιατρική. Επίσης με τον καθηγητή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης Magyari-Beck Istvan σε θέματα δημιουργικότητας. Συμμετείχε σε πολλά επιστημονικά συνέδρια, πανευρωπαϊκά. Για την επιστημονική του δραστηριότητα αναγορεύτηκε από τον καθηγητή της ψυχιατρικής Pollner Gyorgy (Βουδαπέστη) σε επίτιμο μέλος του συνεδρίου ψυχιατρικής των Παραδουναβίων χωρών. Ήδη από τα φοιτητικά χρόνια στην Ελβετία δημοσίευσε ποίηση και πολιτιστικά άρθρα σε λογοτεχνικά περιοδικά όπως το Profil. Ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση για την οποία το δικτατορικό καθεστώς του αφαίρεσε το διαβατήριο. Μετά τη μεταπολίτευση επέστρεψε στην Ελλάδα και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία. Για την αντιδικτατορική του δράση τιμήθηκε από το ελληνικό κράτος με μετάλλιο και δίπλωμα.

Εργάστηκε ως ιδιώτης ψυχίατρος μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Παντρεύτηκε με την τρικαλινή αρχιτέκτονα – ιστορικό τέχνης Μάγδα Αναγνωστή – Παπαβάσου,  και απέκτησαν μια κόρη την Καλλιόπη. Ήταν για χρόνια Πρόεδρος του Συλλόγου ΑγιαΠαρασκευωτών Λέσβου, μέλος του Δ.Σ. της Λεσβιακής Παροικίας και από τους πρώτους οργανωτές της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Σωματείων.

Έκανε πολλές ομιλίες επιστημονικού ενδιαφέροντος σε πολιτιστικά και επιστημονικά σωματεία όπως η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, η Διδασκαλική Ομοσπονδία και άλλα. Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, και δύο βιβλία προσωπικά: Το χέρι και το χέρι μου, εκδόσεις Λειμών, και το Η ψυχανάλυση στη Λογοτεχνία – ένα παράδειγμα ο Διονύσιος Σολωμός, που εκδόθηκε από το Μουσείο της πόλεως των Αθηνών, με επιμέλεια και σχεδιασμό έκδοσης της συζύγου του. Έχει συμμετάσχει σε δύο συλλογικές εκδόσεις το: Ανθρωπογραφές, έκδοση της Α.Σ.Κ.Τ. και το: Λαϊκές γιορτές χτες, σήμερα στο Αιγαίο, έκδοση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Έχει επίσης συγγράψει από κοινού με την σύζυγό του, την μονογραφία “Κώστας Ντάκος, ο Κρυστάλλης της ζωγραφικής”, έκδοση του Δήμου Τρικκαίων. Έχει έτοιμο προς έκδοσιν το: Παιδί και μαθησιακή διαδικασία – Το βιβλίο για παιδιά, και το: Θεόφιλος Χατζημιχαήλ.

 

Μοιράσου το άρθρο!

geotee