Βιβλίο

13/07/2023 - 08:47

«Μαθήματα εφαρμοσμένης γλωσσολογίας για… ενηλίκους. Γλωσσικά – Ετυμολογικά – Ευθυμογραφικά»

Νέα έκδοση του Αναγνωστηρίου Αγιάσου

Κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες η νέα έκδοση του Αναγνωστηρίου Αγιάσου με τον τίτλο «Μαθήματα εφαρμοσμένης γλωσσολογίας για… ενηλίκους. Γλωσσικά – Ετυμολογικά – Ευθυμογραφικά» και συγγραφείς το συγχωριανό μας Γιάννη Δημ. Παπάνη και τον Αντώνη Χατζόπουλο.

Το συγκεκριμένο βιβλίο  είναι μια σειρά μαθημάτων, γύρω από την ετυμολογία και την προέλευση διαφόρων λέξεων και φράσεων του καθημερινού νεοελληνικού λόγου , των οποίων όμως συνήθως δεν γνωρίζουμε την πραγματική προέλευση και ερμηνεία. Πχ Οινόπνευμα και σπίρτο, Ζουμί και ψάρι, Αριστερός και άριστος, Αστός και αστείος, Χορός και όρχις, Άθλιος και άθλος, Αγώνας και αγωνία, Βαρταλαμίδ’, Χρήμα, χρεία, χρήστης, Αγόρι, άγουρος, αγουρίδα και πολλά άλλα

     Είναι ένα βιβλίο γραμμένο με έναν ιδιαίτερο χιουμοριστικό και πρωτότυπο τρόπο, που στοχεύει στο να γίνει ευχάριστο και θελκτικό για τους αναγνώστες, χωρίς βέβαια να παραβλέπει την επιστημονική τεκμηρίωση και ανάλυση των διαφόρων λημμάτων.

     Μάλιστα σε κάθε ευκαιρία γίνεται μια συστηματική προσπάθεια σύνδεσης των διαφόρων λέξεων, που ετυμολογούνται, με την Αγιασώτικη διάλεκτο και έτσι θα έχετε την ευκαιρία να διαπιστώσετε , με πληθώρα παραδειγμάτων, την ομορφιά του γλωσσικού μας ιδιώματος και την καταγωγή πάρα πολλών λέξεων , που ακόμα χρησιμοποιούμε στην Αγιάσο, απευθείας από την Αρχαία Ελληνική.

     Να επισημάνουμε ακόμα το πλήθος των πληροφοριών , που δίνονται , για την καθημερινή ζωή στην  Αρχαία Ελλάδα καθώς και στη Βυζαντινή εποχή     ( που θα σας εκπλήξουν), πράγμα που οδηγεί στη φυσιολογική εξέλιξη και συνέχεια των ηθών και των συνηθειών της εποχής μας.

      Είναι σίγουρο ότι οι αναγνώστες  θα απολαύσουν  το διδακτικό μεν αλλά με τρόπο εύληπτο, περιεχόμενο των  406 σελίδων του βιβλίου.

Το Αναγνωστήριο Αγιάσου ευχαριστεί θερμά τους συγγραφείς για την παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου  για την οικονομική υποστήριξη της έκδοσης.

Για όσους ενδιαφέρονται το βιβλίο διατίθεται  στα βιβλιοπωλεία της Μυτιλήνης και στο Αναγνωστήριο,  στην Αγιάσο. Κάθε αγορά αποτελεί μια πολύτιμη ενίσχυση του  δοκιμαζόμενου σωματείου.

 

Μοιράσου το άρθρο!