Βιβλίο

20/08/2021 - 17:43

Με επιτυχία οι  «Λεσβογραφίες του Αγώνα. Λογοτεχνικές & ιστορικές προσεγγίσεις στην παρουσία της Λέσβου στην Επανάσταση του 1821»

Την Πέμπτη, 19 Αυγούστου, στο πλαίσιο  της 1ης Έκθεσης Βιβλίου που διοργανώνει ο Δήμος Μυτιλήνης  στο πλάι του Δημοτικού Θεάτρου παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο των  Λεσβιακών εκδόσεων «Μύθος»  «Λεσβογραφίες του Αγώνα. Λογοτεχνικές & ιστορικές προσεγγίσεις στην παρουσία της Λέσβου στην Επανάσταση του 1821» (Ιδέα, Συντονισμός, Επιμέλεια έκδοσης, Εισαγωγικό κείμενο, Σύνταξη Βιβλιογραφίας: Παναγιώτης Σκορδάς).

Είκοσι  συγγραφείς, καταξιωμένοι  και γνωστοί αλλά και νέοι-πρωτοεμφανιζόμενοι  με διακρίσεις σε πανελλήνιους σχολικούς διαγωνισμούς, εμπνεόμενοι από ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα που σχετίζονται με το νησί μας και με την απαραίτητη μυθοπλαστική επεξεργασία καταθέτουν πρωτότυπα λογοτεχνικά κείμενα, άλλοι αναδεικνύουν ιστορικές μορφές και άλλοι τον απόηχο των γεγονότων της έναρξης της Επανάστασης του 1821 στη Λέσβο.

Εισαγωγικά δημοσιεύεται εκτενέστατο ιστορικό κείμενο του Γιάννη Κωνσταντέλλη, ο οπoίος περιδιαβαίνει τους «Δρόμους της Επανάστασης» από το 1453 μ.Χ έως το 1912 μ.Χ..

Επιλογικά ο Παναγιώτης Σκορδάς δημοσιεύει  μια κατατοπιστική βιβλιογραφία για τη Λέσβο και την Ελληνική Επανάσταση.

 

 Τα κείμενα  πλαισιώνονται και συμπληρώνονται  με πλουσιότατο αρχειακό, εικαστικό και εικονογραφικό υλικό, τυπωμένο σε τετραχρωμία

Για το βιβλίο μίλησαν ο επιμελητής  και συγγραφέας Παναγιώτης Σκορδάς  και οι συγγραφείς που ήταν παρόντες: Μάκης Αξιώτης, Ειρήνη Βεκρή, Στρατής Γιαννίκος, Συμώνη Κατραμάδου, Αναστασία Κατσούρη, Κώστας Πολυπαθέλλης  Τζάνος Στεφανέλλης και από τις εκδόσεις «Μύθος»  ο  Άγγελος Μουζάλας.

Την παρουσίαση παρακολούθησαν η Βουλευτής Κατερίνα Κομνηνάκα, ο Πρόεδρος της ΟΛΣΑ Νεκτάριος Βακάλης, η Δημοτική Σύμβουλος Νίκη Τσιριγώτη, ο τ. Βουλευτής Δημήτρης Βουνάτσος και πολύς κόσμος.

Οι εκδόσεις «Μύθος» και ο επιμελητής  του τόμου αφιέρωσαν την παρουσίαση στη μνήμη του εκλεκτού φίλου και συνεργάτη Άρη Κυριαζή.

Μοιράσου το άρθρο!