Γράφουν για την υγεία

01/06/2016 - 08:55

Διατροφή για υγιή επιδερμίδα το καλοκαίρι

m style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, Helvetica, Tahoma, 'Nimbus Sans L', sans-serif; font-size: 14px; line-height: 19.5px; text-align: justify;">Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη *

Το δέρμα μας αποτελεί την ασπίδα που προστατεύει τον οργανισμό μας από τους εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να τον βλάψουν. Επίσης μέσω της επιδερμίδας μας αντανακλάται η υγεία και η ομορφιά μας.

Τους καλοκαιρινούς μήνες λοιπόν όπου το δέρμα μας εκτίθεται στις βλαβερές ακτίνες του ήλιου θα πρέπει να το προστατέψουμε και να το διατηρήσουμε υγιές. Το μέσω φυσικά για να το πετύχουμε αυτό είναι κυρίως η διατροφή.

Για μια υγιή επιδερμίδα επιβάλλονται: 

  1. Μια κατάλληλη διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (βιταμίνη C, Ε, Α, σελήνιο και ψευδάργυρος).
  2. Καλή ποιότητα ύπνου.
  3. Σωματική άσκηση

Βιταμίνες που προστατεύουν την επιδερμίδα :

  • Η βιταμίνη C είναι συμμετέχει στην σύνθεση του κολλαγόνου και η έλλειψη της συνεπάγεται με μειωμένη ικανότητα επούλωσης των πληγών. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C: πορτοκάλι, µανταρίνι, ντομάτες, μπρόκολο, λεµόνι, γκρέιπ-φρουτ, ακτινίδιο, φράουλες, σπανάκι, μαρούλι, πιπεριά και µαϊντανό.
  • Η βιταµίνη Ε δρα επίσης προστατευτικά στα κύτταρα του οργανισμού και επιβραδύνει την γήρανση. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Ε: φυτικά έλαια, κυρίως το ελαιόλαδο, οι σπόροι σιταριού, τα αυγά, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα λαχανικά.
  • Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την ελαστικότητα και σφριγηλότητα της επιδερμίδας. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α: συκώτι, αυγά, η ντοµάτα, το πεπόνι, το καρότο και πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το µαρούλι.
     

Τα ιχνοστοιχεία αυτά που προστατεύουν την επιδερμίδα από τον ήλιο :

  • Το σελήνιο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά την καταστροφή του δέρματος από τον ήλιο. Τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο: δημητριακά ολικής άλεσης, θαλασσινά και ξηροί καρποί.
  • Ο ψευδάργυρος προστατεύει τα κύτταρα. Τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο: οστρακοειδή, μαλάκια, κρέας, μανιτάρια, σύκα, κρέας και ξηροί καρποί.
  • Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στο τσάι, τις φράουλες, τα κρεμμύδια, τα μήλα, τις πατάτες, τις μπανάνες και το κόκκινο κρασί και προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούν κυρίως, οι εξωτερικοί παράγοντες.

Το νερό αποτελεί το κύριο συστατικό για την ενυδάτωση του δέρματος:

Η ενυδάτωση, η αποβολή των τοξινών καθώς και η ελαστικότητα του δέρματος επιταχύνονται μέσω της σωστής πρόσληψης νερού 1-1.5 λίτρα ημερησίως το λιγότερο.

Επομένως, ας προσθέσουμε στην διατροφή μας τρόφιμα που αναζωογονούν και προστατεύουν το δέρμα μας αλλά και ολόκληρο τον οργανισμό μας, προσφέροντάς μας έναν υγεία και ομορφιά.


*  Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί  την πρώτη  Τετάρτη κάθε μήνα  στο Lesvosnews.net

 

Μοιράσου το άρθρο!