Γράφουν για την υγεία

04/11/2015 - 07:39

Διατροφή και Μητρικός θηλασμός

m>Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη *    Ενόψει της εβδομάδας που διανύουμε η οποία είναι αφιερωμένη στον μητρικό θηλασμό θα αναφερθώ σε συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες που θα κατατοπίσουν τις νέες μητέρες και θα τις απαλλάξουν από τον προβληματισμό του, τι θα τρώνε τώρα που θηλάζουν….   

Θερμιδικές Ανάγκες

Οι ενεργειακές ανάγκες της θηλάζουσας μητέρας είναι ελαφρώς αυξημένες από εκείνες στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα έχε επιπλέον ανάγκη από 300, κατά μέσο όρο, θερμίδες ημερησίως σε σχέση με την προ εγκυμοσύνης κατάστασή κατά τη διάρκεια του θηλασμού απαιτούνται περίπου 500 θερμίδες επιπλέον ημερησίως. Οι 500 θερμίδες είναι για παράδειγμα: 1 τοστ, 1 ποτήρι γάλα πλήρες και 2 φρούτα.

Τι συμβάλει διατροφικά, την παραγωγή γάλακτος;

Η παραγωγή του μητρικού γάλακτος ακολουθεί  τον κανόνα προσφοράς-ζήτησης. Όσο το παιδί θηλάζει, τόσο η μητέρα παράγει γάλα. Όμως η πλήρης σε θρεπτικά συστατικά και ισορροπημένη διατροφή συμβάλει θετικά. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες σε υγρά αλλά  δεν χρειάζεται η θηλάζουσα μητέρα να πίνει με το ζόρι νερό είναι προτιμότερο να πίνει κάθε φορά που το επιθυμεί και να μην το παραμελεί. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ασβέστιο (βρώμη, ξηροί καρποί, ψάρι, κοτόπουλο, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα) βοηθούν το σώμα της μητέρα να τα αναπληρώσει μιας και απορροφούνται άμεσα από  την οστική  και μυϊκή μάζα για την παραγωγή του γάλακτος.

     
Υπάρχουν άραγε τρόφιμα  που απαγορεύονται κατά τη διάρκεια του θηλασμού;

Σε γενικές  γραμμές, δεν υπάρχουν τρόφιμα που απαγορεύονται κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Η διατροφή της θηλάζουσας θα πρέπει να διακρίνεται από ισορροπία και ποικιλία. Το μόνο που πρέπει να προσέχει είναι η ποσότητα ορισμένων τροφίμων που καταναλώνει. Ορισμένα φαγητά με έντονη γεύση μπορεί να αλλάξουν τη γεύση του γάλακτος που προσφέρεται στο μωρό. Αν και σε πολλά μωρά, βέβαια, αρέσει αυτή η ποικιλία, μερικά όμως  ενοχλούνται. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει απλώς να μειωθούν οι ποσότητες από τα συγκεκριμένα φαγητά. Τα συνηθέστερα φαγητά που δείχνουν να ενοχλούν τα μωρά είναι τα μπαχαρικά (κανέλα, σκόρδο, πιπέρι, κάρυ, κα), τα λαχανικά και όσπρια που προκαλούν αέρια (κρεμμύδι, μπρόκολο, λάχανο, φασόλια) και φρούτα που δημιουργούν ευκοιλιότητα (κεράσια, δαμάσκηνα, ακτινίδια). Ωστόσο, δε σημαίνει πως αυτά τα τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς, αλλά να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες. Πρέπει να τονιστεί πως όλα τα μωρά δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο και η κάθε μητέρα κατά την άποψη μου θα πρέπει να καταναλώνει όλες της ομάδες τροφίμων και όταν παρατηρεί ότι κάποιο τρόφιμο μπορεί να ενοχλεί το μωρό της και να του δημιουργήσει ανησυχία ή κολικούς τότε να τον αφαιρει από τη διατροφή της.
 

Τα απαγορευμένα : Καφές, Αλκοόλ, Τσιγάρο

Η καφεΐνη, η αιθυλική αλκοόλη και η νικοτίνη «περνάνε» στο μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος, γι’ αυτό είναι καλό να αποφεύγεται η κατανάλωση και χρήση τους. Οι επίσημες συστάσεις αναφέρουν 1-2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, αλλά τυχόν μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ύπνου στο μωρό. Όσον αφορά στο αλκοόλ είναι καλό να αποφεύγονται τα βαριά ποτά (περιεκτικότητα σε αλκοόλη 40%) και να προτιμώνται το κρασί ή η μπύρα (περιεκτικότητα σε αλκοόλη 10-15% και 5-7% αντίστοιχα). Το αλκοόλ, εκτός του ότι περνά στο γάλα, μειώνει και τα επίπεδα προλακτίνης (ορμόνη που προκαλεί την παραγωγή γάλακτος) στον οργανισμό. Η νικοτίνη επίσης περνά στο μωρό μέσα από το μητρικό γάλα και μπορεί να προκαλέσει διάρροια, εμετούς και ευερεθιστότητα.

Συμπερασματικά ακολουθήστε  μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς φόβους και προβληματισμούς , χαλαρώστε και απολαύστε αυτές τις στιγμές  του θηλασμού που είναι μοναδικές για εσάς και το παιδί σας. 


*  Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί  την πρώτη  Τετάρτη κάθε μήνα  στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!