Γράφουν για την υγεία

03/07/2013 - 07:45

Η διατροφή μας το καλοκαίρι - Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη

Η διατροφή μας το καλοκαίρι -  Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη

Ο

ι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μας αφυδατώνουν, ταλαιπωρούν το δέρμα μας και μειώνουν την ενέργεια και τη  ζωτικότητα μας.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να προσέχουμε τη διατροφή μας αναπληρώνοντας  τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χάνονται κατά  τη  περίοδο του καλοκαιριού.

Έχοντας ως στόχο να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά της εποχής θα είναι πιο εύκολα να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες σε υγρά και βιταμίνες.

Μερικά Βήματα προς την Ευεξία:

1.    Επιλέγω φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καρπούζι, πεπόνι, νεκταρίνια, ροδάκινα, σταφύλια ,  σύκα , ντομάτα, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές τα οποία μας  προσφέρουν  αντιοξειδωτικά συστατικά  που προστατεύουν τα κύτταρά μας από τις  ελεύθερες  ρίζες  που δημιουργούνται από την  αυξημένη θερμοκρασία η οποία δημιουργεί στρες στο σώμα μας.  Επίσης μας ενυδατώνουν! 

2.    Πίνω συχνά νερό,  είναι καλό να πίνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα, μην αφήνεται τον οργανισμό σας  να σας ειδοποιήσει με το αίσθημα δίψας γιατί μπορεί ήδη να έχει ξεκινήσει η διαδικασία της αφυδάτωσης.

3.    Αποφεύγω τα <<κακά>> λιπαρά, δηλαδή τα  τηγανητά,  λιπαρά κρέατα, αλλαντικά κ.α τα οποία αυξάνουν  τη  χοληστερόλη  στο αίμα με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.  Επίσης τα παραπάνω μαζί με τα καυτερά και τα πικάντικα φαγητά αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος γι αυτό θα ήταν καλό να αποφεύγονται  τους  καλοκαιρινούς  μήνες.

4.    Φροντίζω το δέρμα μου η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία του δέρματος  μας και τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως η ντομάτα που περιέχει το λικοπένιο , τα βατόμουρα και οι φράουλες που περιέχουν  αυξημένη ποσότητα βιταμίνης C,  προστατεύουν τα  κύτταρα και βοηθούν στη σύνθεση κολλαγόνου που είναι  βασικό συστατικό το δέρματος.

Επίσης, η κατανάλωση πρωτεϊνών όπως ασπράδι αυγού, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι,  γάλα,  γιαούρτι  προσφέρουν  στον οργανισμό απαραίτητα αμινοξέα για  την ανάπλαση  του ιστού  και τη δημιουργία νέων κυττάρων.

5.    Για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος, Προσοχή στη σωστή συντήρηση, πλύσιμο και καλό μαγείρεμα των τροφίμων  διότι  η αυξημένη  θερμοκρασία προκαλεί  παράγοντα ανάπτυξης  των μικροβίων. Επίσης η κατανάλωση γιαουρτιού  είναι ωφέλιμη αφού περιέχει ενεργά  βακτήρια  που  συμβάλουν στην καλή  υγεία του εντέρου.

6.    Για την καλή  εμφάνιση και υγεία των μαλλιών, τροφές  πλούσιες  σε  βιοτίνη, ψευδάργυρο,  βιταμίνη Α,  βιταμίνη C  και Ε,  ασβέστιο,  μαγνήσιο και  σίδηρο βοηθούν  στη  παραγωγή  της  κερατίνης   που αποτελεί  το βασικό συστατικό των μαλλιών. Τροφές όπως  φρούτα,  λαχανικά,  δημητριακά ολικής άλεσης, πουλερικά,  ψάρια,  όσπρια,  ελαιόλαδο,  γιαούρτι  και  ξηρούς  καρπούς,  είναι ικανές  να  εφοδιάσουν  τον οργανισμό μας  με  τα  παραπάνω  θρεπτικά συστατικά.

7.    Για την προστασία των ματιών,  Ο ήλιος  ταλαιπωρεί  τα  μάτια μας  κα ι βιταμίνες  Α, C, E καθώς  και ο ψευδάργυρος  συμβάλουν  στη  προστασία τους.  Πηγές  των παραπάνω  θρεπτικών συστατικών   είναι τα  καρότα,  οι κόκκινες πιπεριές,  το πεπόνι,  το κολοκύθι,  τα βερίκοκα,  τα οστρακοειδή,  τα πουλερικά,  τα όσπρια,  οι ξηροί καρποί και  το  ελαιόλαδο. 

8.    Καταπολεμήστε τις μυϊκές κράμπες  που προκαλούνται  από  τη  σωματική καταπόνηση  και την  αφυδάτωση  καταναλώνοντας  γαλακτοκομικά  προϊόντα, μπανάνες,  σταφίδες,  πατάτες  και  πράσινα  λαχανικά  τα οποία είναι πλούσια σε κάλιο,  νάτριο και ασβέστιο.

Η φύση λοιπόν προβλέπει για εμάς και μας παρέχει οτιδήποτε  χρειαζόμαστε έτσι ώστε να επιβιώνουμε σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες.

 


* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!