Γράφουν για την υγεία

19/12/2012 - 07:27

Ισορροπημένη διατροφή και τις Γιορτές - Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη

Ισορροπημένη διατροφή και τις Γιορτές - Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη

Ισορροπημένη διατροφή και τις Γιορτές - Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη

Γ

ράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη*

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, πλησιάζουν και τα καθιερωμένα χριστουγεννιάτικα γλυκάκια είδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους στα στολισμένα μας σπίτια και ζαχαροπλαστεία. Πως λοιπόν θα καταφέρουμε να κρατήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή αυτές τις ημέρες, έχοντας τόσους πειρασμούς γύρω μας!

Στις συγκεκριμένες γιορτές έχει αποδειχθεί ότι σε αρκετούς από εμάς αυξάνεται το ποσοστό σωματικού λίπους. Αυτό δεν συμβαίνει κατά τη διάρκεια δύο ημερών,  Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά αλλά είναι αποτέλεσμα μιας διαφορετικής διατροφής με περισσότερα γλυκά, μεγάλες ποσότητες φαγητών σε συνδυασμό με χαμηλή φυσική δραστηριότητα που διαρκούν περίπου ένα μήνα.

Η λύση όμως δεν είναι η στέρηση και η καταπίεση της επιθυμίας να καταναλώσουμε τα γλυκά ή τα φαγητά των γιορτών που φτιάχνουμε με πολύ μεράκι μια φορά τον χρόνο. Ο στόχος μας είναι να νιώθουμε ισορροπημένοι ως προς το σώμα και την ψυχή μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε εφαρμόζοντας τις παρακάτω τεχνικές που στηρίζονται στους μηχανισμούς πείνας και κορεσμού.

 

Φάτε έξυπνα τα γλυκά των Χριστουγέννων

(επιλέξτε από τους παρακάτω τρόπους)

 

  • Φάτε μαζί με  το πρωινό σας ένα μελομακάρονο ή κουραμπιέ ή ένα κομμάτι βασιλόπιτα. Με  τον τρόπο αυτό ο οργανισμό σας θα αξιοποιήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας τις  θερμίδες των γλυκών και θα τις μετατρέψει σε ενέργεια  που θα καταναλωθεί – αξιοποιηθεί και  δεν θα  αποθηκευτεί.
  • Φάτε το γλυκό σας μετά από τα ενδιάμεσα γεύματα πρόγευμα ή απογευματινό. Εφόσον πρώτα έχετε πιει το χυμό ή έχετε φάει το φρούτο σας μαζί με ένα μικρό σνακ όπως για παράδειγμα 10 αμύγδαλα, στη συνέχεια φάτε το γλυκό σας. Αν θέλετε 2ο γλυκό και πάλι ακολουθείτε πρώτα την ίδια διαδικασία πρώτα φρούτο, έπειτα 10 αμύγδαλα και στη συνέχεια το 2ο γλυκό πχ το  μελομακάρονο.

 

Απολαύστε τα γιορτινά τραπέζια

Τα γιορτινά γεύματα αποτελούν μια καλή ευκαιρία να μαζευτούν γύρω από το τραπέζι φίλοι και συγγενής και να μοιραστούν μαζί τη τροφή, αυτό προσφέρει στον άνθρωπο μια ισορροπημένη κοινωνική ζωή.      

 

  • Μην απορρίψετε λοιπόν την πρόσκληση να πάτε σε κάποιο γεύμα.

Η απομόνωση οδηγεί σε δυσάρεστα συναισθήματα και σκέψεις και έτσι μπορεί να μειωθεί η αντίσταση σας στην υπερκατανάλωση  φαγητού. 

 

  • Ποτέ μην πάτε σε κάποιο γεύμα ή τραπέζι πεινασμένος. 

Η πείνα είναι πάντα κακός σύμβουλος, υπονομεύει την αντίστασή σας και τελικά οδηγεί στην υπερκατανάλωση φαγητού. Μια ώρα πριν από κάποιο γεύμα  να πιείτε ένα χυμό ή φάτε ένα φρούτο με 10 αμύγδαλα  ή καταναλώστε 1 γιαούρτι και 1 φρούτο. 

 

  • Στο γεύμα, τώρα….Γεμίζουμε το μισό πιάτο  με λαχανικά ή χορταρικά αποφεύγοντας και το άλλο μισό με κρέας ή ψάρι ή κοτόπουλο και στο πλάι μπορούμε να βάλουμε  ρύζι ή ζυμαρικό ή γέμιση από το κοτόπουλο ή γαλοπούλα ή 2-3 πατάτες φούρνου και ένα μικρό κομμάτι πίτα. Το σημαντικότερο είναι πριν ετοιμαστούμε για επόμενο πιάτο να έχουν περάσει πρώτα 20λεπτά ώστε να γνωρίζει το ίδιο το σώμα και ο εγκέφαλός μας αν πεινάει πραγματικά . Ο παραπάνω συνδυασμός οδηγεί στο αίσθημα κορεσμού λόγω παραγωγής της σεροτονίνης (νευροδιαβιβαστής που επηρεάζει μεγάλο εύρος λειτουργιών στον εγκέφαλο και ρυθμίζει την έκκριση των γαστρικών υγρών).
  • Προσέξτε λίγο τη κατανάλωση του αλκοόλ. Πέρα από το γεγονός ότι έχει μόνο θερμίδες να σαν προσφέρει, αυξάνει κυρίως το αίσθημα της πείνας, λόγω του ότι μεταβολίζετε στο συκώτι . 
  • Απολαύστε την κάθε μπουκιά φαγητού. Φάτε όσο πιο αργά γίνεται, σ αυτό θα σας βοηθήσουν και οι συζητήσεις με τους γύρω σας . Αφήστε να μεσολαβήσει λίγος χρόνος μεταξύ της μίας πιρουνιάς και της άλλης. Προσπαθήστε  να βρείτε γεύση και στο πιο μικρό κομματάκι κάθε μπουκιάς που βάζετε στο στόμα. Μυρίστε το φαγητό σας, θα βοηθήσει το στομάχι να αναγνωρίσει πια είναι τα πιο κατάλληλα πεπτικά υγρά που χρειάζονται για να χωνέψει γρήγορα και ευκολότερα τη συγκεκριμένη τροφή. Όσο πιο καλά μασημένη και «αναγνωρισμένη» κατέβει η κάθε μπουκιά στο στομάχι τόσο καλύτερα θα αξιοποιηθεί  και θα χρησιμοποιηθούν τα θρεπτικά συστατικά της σε ενέργεια και δομικά υλικά και όχι σε λίπος.
  • Τελειώστε το γεύμα  σας με ένα γλυκό ή δύο μισά  για περισσότερη ποικιλία.

Σας εύχομαι, λοιπόν να περάσετε όμορφες και ξεκούραστες γιορτές δίνοντας την ευκαιρία στο σώμα σας να χαλαρώσει και να απολαύσει όλες τις όμορφες στιγμές, με υγεία και χαρά!!!

 


* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη  είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893  

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Lesvosnews.net

Σημείωση Lesvosnews:  Με αυτό το άρθρο ξεκινάει η συνεργασία μας με την κ. Κουνιαρέλλη. Κάθε δεύτερη Τετάρτη η κ. Κουνιαρέλλη θα μας ενημερώνει για θέματα διατροφής που αφορούν όλους μας. Παράλληλα θα μας "χαρίζει" και  συνταγές μαγειρικής που συμβάλλουν στην ισορροπημένη διατροφή.  Ας μη ξεχνάμε ότι τα θέματα διατροφής σχετίζονται άμεσα με την υγεία μας.

Το Lesvosnews.net  ευχαριστεί τηv  κ. Κουνιαρέλλη για τη συνεργασία.


 

Μοιράσου το άρθρο!