Γράφουν για την υγεία

10/06/2015 - 07:05

Kάνω δίαιτα, τι να τρώω όταν πεινάω;

Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη  Είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν τα άτομα που ξεκινάνε ένα πρόγραμμα διατροφής με σκοπό να μειώσουν το βάρος τους. Καταρχήν, τα προγράμματα διατροφής που είναι προσαρμοσμένα στις ενεργειακές ανάγκες του κάθε ατόμου και καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά καταφέρνουν μέσα σε διάστημα το πολύ δύο εβδομάδων να δίνουν το αίσθημα κορεσμού. Δηλαδή μετά από δύο εβδομάδες αφότου ξεκινήσουμε μια δίαιτα δεν αισθανόμαστε τόσο έντονα την πείνα που νιώθουμε ειδικά τις πρώτες ημέρες όπου το σώμα μας προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες ποσότητες που σαφώς και είναι λιγότερες από πριν, αλλά η συχνότητα των γευμάτων συμβάλει στην αύξηση του μεταβολισμού και κατά επέκταση στη μείωση του σωματικού λίπους.

Για τις πρώτες ημέρες λοιπόν αλλά και αυτές που ίσως να έχουμε καταναλώσει περισσότερη ενέργεια απ ότι συνήθως και το σώμα μας ζητάει παραπάνω θερμίδες το πιο εύκολο για εμάς θα ήταν να καταναλώσουμε καμία μπάρα δημητριακών ή 2-3 κρακεράκια ή περισσότερο ψωμί.  Ωστόσο όμως τέτοιες τροφές που περιέχουν κατά βάση υδατάνθρακες προκαλούν αυξομειώσεις στο σάκχαρό μας, με αποτέλεσμα ναι μεν να μη μας δίνουν πολλές θερμίδες αλλά εκτός ότι μας δίνουν άμυλο το οποίο ο οργανισμός μετατρέπει πολύ εύκολα σε λίπος, επιπλέον δεν μας χορταίνουν όσο τα τρόφιμα που περιέχουν κυρίως πρωτεΐνες.

Η πρωτεΐνη μας χορταίνει πολύ καλύτερα και με λίγες θερμίδες. Τέτοια τρόφιμα θα μπορούσαν να είναι :

- 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή 1 ποτήρι γάλα
- Λίγο τυρί με 1 παξιμαδάκι ή 1 μικρή φ. ψωμί και φρούτο
- Μία φέτα γαλοπούλα με 1 παξιμαδάκι ή 1 μικρή φ. ψωμί και φρούτο
- 1 αυγό βραστό με 1 παξιμαδάκι ή 1 μικρή φ. ψωμί και λαχανικό ή φρούτο

Οι παραπάνω συνδυασμοί τροφίμων συμμετέχουν στην σύνθεση της σεροτονήνης που δίνει το αίσθημα κορεσμού στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα και να μην ξεφεύγετε από το πρόγραμμα διατροφής σας και να μην πεινάτε.


* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Lesvosnews.net

 

Μοιράσου το άρθρο!