Γράφουν για την υγεία

08/10/2014 - 14:34

Το κολατσιό στο σχολείο

yle="text-align: justify;">Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη *

Τα σχολεία ξεκίνησαν και οι μαμάδες ψάχνουν να βρουν λύσεις για το κολατσιό των παιδιών τους στο σχολείο, αναζητώντας να είναι υγιεινό, θρεπτικό και ελκυστικό.

Το κολατσιό στο σχολείο, θα πρέπει να αποτελεί το δεύτερο γεύμα του παιδιού  κατά  τη  διάρκεια της ημέρας και να καταναλώνετε συνήθως γύρο στις 10-11 το πρωί. Λόγω του ότι τα παιδιά περνάνε πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς  τους  στο  σχολείο,  το  τι  τρώνε  τις  συγκεκριμένες  ώρες  είναι  πολύ σημαντικό  για  την  υγιή  ανάπτυξή  τους,  αλλά  και  για  τη  διαμόρφωση  της  διατροφικής τους  συμπεριφοράς.

Ετοιμάστε  το κολατσιό από το σπίτι :

Οι  γονείς  έχουν  την ευθύνη  να επιλέγουν και να παρέχουν τα σωστά υλικά, τα οποία θα πρέπει να είναι υγιεινά και θρεπτικά. Η προετοιμασία του κολατσιού στο σπίτι αποτελεί εξαιρετικό μάθημα διατροφής για τα παιδιά. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να ετοιμάζουν και εντελώς μόνα τους το κολατσιό τους. Αυτό θα τους δημιουργήσει την αίσθηση της προσωπικής ευθύνης για τη διατροφή τους, και παράλληλα θα το απολαύσουν περισσότερο γιατί θα το έχουν φτιάξει με τα υλικά της προτίμησης τους.

Μερικές επιλογές για το κολατσιό που μπορείτε να ετοιμάσετε από το σπίτι:

  • Τοστ ή σάντουιτς με τυρί, γαλοπούλα και λαχανικά, όπως ντομάτα και μαρούλι . Αυτό το κολατσιό αποτελεί ιδανική επιλογή, αν δεν έχετε χρόνο να ετοιμάζετε καθημερινά κάτι για το σχολείο μπορείτε οποιαδήποτε άλλη μέρα έχετε ελεύθερο χρόνο να ετοιμάστε μερικά και να τα βάλετε στο ψυγείο. .
  • Σπιτική τυρόπιτα, σπανακόπιτα, κολοκυθόπιτα, που θα έχετε φτιάξει με φρέσκα και υγιεινά υλικά, όπως ελαιόλαδο, αλεύρι ολικής άλεσης και φέτα.
  • Σπιτικό κέικ, το οποίο θα ετοιμάσετε κατά προτίμηση με αλεύρι ολικής άλεσης, με μαύρη ζάχαρη και στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε ό,τι αρέσει στο παιδί σας, όπως κακάο, κομματάκια σοκολάτας, ξηρούς καρπούς, σταφίδες, κομμάτια φρούτων.
  • 1-2 μπάρες δημητριακών τις οποίες μπορείτε να φτιάξετε εσείς  με νιφάδες βρώμης, μαύρη ζάχαρη ή μέλι, κάποιο φυτικό λίπος π.χ ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο και να τις ψήσετε, για παραπάνω πληροφορίες ψάξτε συνταγές θα βρείτε πολλές.
  • Παστέλι, το οποίο είναι χορταστικό, αλλά και πάρα πολύ θρεπτικό.
  • 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης
  • Σπιτικά κουλουράκια ή μπισκότα που θα έχετε φτιάξει με αλεύρι ολικής και ξηρούς καρπούς.
  • Ανάμεικτοι ξηροί καρποί με φρούτα. Ανακατέψτε σ’ ένα σακουλάκι ανάλατους και άψητους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια κ.λπ.), και μικρά τεμάχια φρούτων (ρώγες σταφυλιού, σταφίδες, φέτες από μανταρίνι, ρώγες ροδιού). Αυτό το σνακ είναι εξαιρετικό τονωτικό για το μυαλό, και βοηθάει στη μνήμη και τη μάθηση.

Οι  παραπάνω επιλογές  κολατσιού  θα πρέπει  οπωσδήποτε να  συνοδεύονται  από  κάποιο φρούτο ή χυμό (στον οποίο θα  πρέπει να αναγράφεται 100% φυσικός χυμός  και  όχι  νέκταρ ή φρουτοποτό, τα οποία περιέχουν κυρίως  ζάχαρη).

Οι παραπάνω ιδέες για ένα πλήρες κολατσιό που θα γεμίσει  με ενέργεια  το παιδί σας τις ώρες που κυρίως το έχει ανάγκη σας δόθηκαν, για να καταφέρετε όμως όλα τα παραπάνω να γίνουν πράξη θα χρειαστεί να ασχοληθείτε με  κάτι το οποίο για εσάς δεν παίζει καμία σημασία αλλά για τα παιδία είναι σημαντικό, η εμφάνιση του κολατσιού. Λόγω του ότι τα παιδιά μερικές φορές ντρέπονται να πάρουν το κολατσιό από το σπίτι μπορείτε να αντικαταστήσετε το ψωμί  του τοστ με  στρογγυλά  ψωμάκια  με  σουσάμι,  ψωμάκια  μπριός,  αραβικές  πιτούλες   που γεμίζονται  και  θα  κάνουν  το  σνακ  να θυμίζει  το έτοιμο ειδικά αν το συσκευάσετε και σε πολύχρωμα πλαστικά κουτάκια για σνακ. Να φτιάχνετε   το  κολατσιό  του παιδιού σας  με  επιμέλεια  και  αγάπη  και  να  είστε  σίγουροι  ότι  θα  το εκτιμήσει!!!

 


* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!