Γράφουν για την υγεία

05/06/2013 - 08:13

Λανθασμένοι τρόποι απώλειας βάρους- Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη

Λανθασμένοι τρόποι απώλειας βάρους- Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη

Ο

ι περισσότεροι αυτό τον καιρό ψάχνουμε απεγνωσμένα το μαγικό φίλτρο που θα μας μεταμορφώσει σε καλλίγραμμες υπάρξεις και πανέτοιμοι θα εμφανιστούμε στις παραλίες. Έχοντας λοιπόν αυτή την πεποίθηση οι  ανορθόδοξες δίαιτες και τα σκευάσματα αδυνατίσματος που προωθούνται από την τηλεόραση, τις εφημερίδες και τα περιοδικά λόγω του ότι προβάλουν κυρίως την αποτελεσματικότητα τους, δεν μας δίνουν περιθώρια να σκεφτούμε τις περεταίρω συνέπειες τους.

Και ποιες είναι οι Συνέπειες;

  • Οι δίαιτες (π.χ Atkins, ζώνης κ.α) είναι διατροφικά ανεπαρκείς και ελλιπείς σε πολλά θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού όπως φυτικές ίνες, υδατάνθρακες καθώς και βιταμίνες, μέταλλα, και αντιοξειδωτικά. Προκαλώντας δυσκοιλιότητα, ζαλάδες, αδυναμία, υπνηλία κ.α).
  • Μακροπρόθεσμα, με το να μην λαμβάνονται οι απαραίτητες αυτές θρεπτικές ουσίες το άτομο βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει σοβαρά προβλήματα υγείας (αναιμία, οστεοπόρωση, επιπλοκές στην έμμηνο ρύση κ.α).
  • Η μείωση του βασικού μεταβολισμού που παρατηρείται μετά την πρώτη αρχική απώλεια δυσκολεύει την περαιτέρω απώλεια βάρους και οδηγεί στη γρήγορη επανάκτηση των κιλών. 
  • Όταν οι υδατάνθρακες λείπουν από τον οργανισμό όπως συμβαίνει στις περισσότερες χημικές δίαιτες τότε χρησιμοποιούνται τα λίπη για την παραγωγή ενέργειας, δηλαδή για καύσιμα του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Με τον τρόπο αυτό έχουμε μια αύξηση της απώλειες ενέργειας στον οργανισμό (περίπου 150 kcals ανά ημέρα). Όμως, τα κετονικά σώματα που παράγονται σαν μεταβολικά προϊόντα μπορεί να διαταράξουν την οξεοβασική ισορροπία και να οδηγήσουν σε κετοξέωση. Η κατάσταση αυτή είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. 
  • Αποκτούμε κακές διατροφικές συνήθειες αφορώντας από τη διατροφή μας βασικές ομάδες τροφίμων και πολλές φορές γινόμαστε λανθασμένα πρότυπα για τα παιδιά μας που ίσως να βρίσκονται σε ηλικία που τείνουν να τις μιμηθούν. 
  • Έρευνες δείχνουν ότι οι συγκεκριμένες δίαιτες αποτελούν έναν εκλυτικό παράγοντα για να ανάπτυξη το άτομο στο μέλλον διατροφική διαταραχή.
  •  Τέλος, όσον αφορά τα σκευάσματα διατροφής, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, όλες οι ουσίες μεταβολίζονται στο συκώτι και μπορούν να αλληλεπιδρών με άλλες ουσίες ή φάρμακα που εισέρχονται στον οργανισμό με απρόβλεπτες καμιά φορά συνέπειες. Έτσι, αν κάποιος παίρνει φάρμακα σημαντικά για την υγεία του και πάρει ταυτόχρονα χωρίς τη συμβουλή ειδικού και κάποιο σκεύασμα  μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην απορρόφηση του φαρμάκου. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών απο φυσικές τροφές.

Εν κατά κλείδι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί πως απώλεια βάρους 0.5-1 kg/βδομάδα είναι ασφαλής. Η υιοθέτηση υγιεινών διαιτητικών συνηθειών σε συνδυασμό με αυξημένη σωματική δραστηριότητα είναι ο μόνος τρόπος υγιεινής απώλειας βάρους και διατήρησης αυτού μακροπρόθεσμα. Σε κάθε περίπτωση όταν κάποιος αποφασίσει να ξεκινήσει δίαιτα πρέπει να το κάνει υπό την επίβλεψη επαγγελματία υγείας ο οποίος θα τον παρακολουθεί τακτικά.


* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!