Γράφουν για την υγεία

27/05/2015 - 00:40

Πως, να διατηρήσετε το βάρος σας τη περίοδο του καλοκαιριού….

yle="text-align: justify;">Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη  *

Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν εκείνοι που χάνουν βάρος λόγω του ότι αυξάνουν τη φυσική τους δραστηριότητα ή μειώνετε η όρεξη τους λόγω της ζέστης, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που αφήνονται εντελώς στις απολαύσεις τις ζωής και συγκεκριμένα στο φαγητό και το ποτό με αποτέλεσμα να υποδέχονται το φθινόπωρο με μερικά κιλά λίπους παραπάνω.  


Μπορείτε λοιπόν να προσέξετε τους καλοκαιρινούς μήνες  όχι μόνο για να μην πάρετε κιλά, αλλά να απαλλαγείτε από τα περιττά ακολουθώντας μερικές απλές και χρήσιμές συμβουλές:

1. Nα μην ξεχνάτε το πρωινό σας που είναι το σημαντικότερο γεύμα που μας δίνει ενέργεια και μας βοηθάει να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της ημέρας.

  • Η καλύτερη επιλογή είναι ένας φρέσκος χυμός φρούτων (πορτοκάλι, μήλο, καρότο και ακτινίδιο) που μας εξασφαλίζει μία σημαντική ποσότητα βιταμίνης C (που προστατεύει και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα), βιταμίνης Α, και αρκετών μετάλλων, όπως κάλιο, φώσφορο, και άλλα σε μικρότερη ποσότητα
  • 1 ποτήρι άπαχο γάλα που περιέχει σημαντική ποσότητα ασβεστίου
  • 1 μπολ με δημητριακά όπως σιτάρι, κουάκερ, μούσλι, νιφάδες καλαμποκιού και άλλα τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες

2. Να έχετε πολλά ενδιάμεσα γεύματα και να μην τρώτε ποτέ πεινασμένοι. Το σώμα μας σαν καύσιμο χρησιμοποιεί  την γλυκόζη. Είναι χαρακτηριστικό του οργανισμού ότι κάθε δύο ώρες περίπου πέφτουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αν εξασφαλίσουμε περίπου κάθε 2-3 ώρες μία  τροφή όπως τα φρούτα που είναι σύνθετοι υδατάνθρακες εξαπατούμε τον οργανισμό και δεν πεινάμε μέχρι την ώρα του γεύματος. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες που αυξάνουν τόσο τον όγκο, όσο και το χρόνο διέλευσης των τροφών από το έντερο. Έτσι, επειδή αργούν να χωνευτούν,  απελευθερώνονται αργά και ομαλά στο αίμα. Αν όμως του δώσουμε μία φυσική πηγή σακχάρου (παγωτό, κρουασάν, μπισκότα κ.α.) ή τον αφήσουμε νηστικό για περισσότερες από έξι ώρες, την ώρα του γεύματος μας πιάνει άκρατη βουλιμία και τρώμε βιαστικά και πολύ περισσότερα από αυτά που χρειαζόμαστε. Μπορείτε συνεπώς να τσιμπολογείτε συχνά και έξυπνα. Δεν χρειάζεται να λείπει το γλυκό από   την διατροφή το καλοκαίρι. Προτιμάτε παγωτά χαμηλών λιπαρών ή γρανίτα, ή φτιάξτε ζελέ με γιαούρτι.

3. Προτιμάτε ποιότητα και όχι ποσότητα. Μπορείτε να απολαύσετε τις παραδοσιακές νοστιμιές ή να κάνετε μία ατασθαλία αν όμως έχετε προνοήσει το προηγούμενο γεύμα σας να είναι ελαφρύ.
4. Να αφαιρείτε το ορατό λίπος από τις τροφές. Προσπαθήστε να τρώτε άπαχα κρέατα και  φαγητά ελαφριά μαγειρεμένα χωρίς πολύ λάδι.

5. Στις  υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν την καλοκαιρινή περίοδο ο οργανισμός  χρειάζεται  πολύ παραπάνω νερό για να ρυθμίσει την θερμοκρασία του σώματος και να εμποδίσει έτσι την αφυδάτωση. Δεν πρέπει όμως η ημερήσια κατανάλωση υγρών να προέρχεται από αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά  που προσφέρουν "κενές θερμίδες" και δεν ξεδιψάνε, αλλά από το νερό σε ποσότητες όχι λιγότερες από 10-12 ποτήρια ημερησίως.

Επομένως, εκμεταλλευόμενοι τα αγαθά του καλοκαιριού, δηλαδή πολλά φρούτα και λαχανικά σε συνδυασμό με μία αυξημένη δραστηριότητα (κολύμπι, ρακέτες, περπάτημα,  παιχνίδι στην παραλία) μπορείτε να πετύχετε μία σημαντική μείωση βάρους ή να διατηρήσετε το ήδη υπάρχον βάρος σας σε καλά επίπεδα.


* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!