Γράφουν για την υγεία

18/12/2013 - 05:20

Πως το σώμα αποθηκεύει και χάνει λίπος

pan style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, Helvetica, Tahoma, 'Nimbus Sans L', sans-serif; font-size: 13px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: 19.5px; orphans: auto; text-align: justify; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: auto; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; float: none; display: inline !important;">Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη  *

Οι περισσότεροι αναζητούμε το μαγικό ραβδάκι που από την μια στιγμή στην άλλη το περιττό  λίπος που αποθηκεύτηκε στο σώμα μας με ένα μαγικό τρόπο να χαθεί!  Δυστυχώς όμως πίσω από αυτή την απλή λέξει ‘’να χάσω λίπος - βάρος’’ κρύβεται ένας ολόκληρος – περίπλοκος  μηχανισμός στον οποίο στηρίχτηκε η επιβίωση μας σε δύσκολους καιρούς.    

Πως το σώμα αποθηκεύει λίπος

Το σώμα μας έχει τεράστιες δυνατότητες αποθήκευσης λίπους μέσα στα λιποκύτταρα εφόσον ένα λιποκύτταρο  μπορεί να αυξήσει μέχρι και 100 φορές τον όγκο του αποθηκεύοντας λίπος. Αυτό το χαρακτηριστικό του σώματος,  μας προστατεύει σε περιπτώσεις έλλειψης τροφής αλλά στις  ημέρες αποτελεί πρόβλημα, λόγω  της υπερκατανάλωσης τροφής σε συνδυασμό με την μειωμένη φυσική δραστηριότητα. 

Η επίδραση των θερμίδων ανάλογα με το θρεπτικό συστατικό :

  • Οι Θερμίδες που παίρνουμε από τα λιπαρά αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα και δεν διατίθενται άμεσα για τις ενεργειακές ανάγκες του σώματος. Το λίπος της διατροφής απορροφάται στο έντερο και διασπάται σε λιπαρά οξέα, τα οποία χρησιμοποιούνται για αποθήκευση,  για την παραγωγή ορμονών,  συστατικών του ανοσοποιητικού και ως δομικά στοιχεία. 
  • Οι θερμίδες που παίρνουμε από τους υδατάνθρακες παρέχουν την καθημερινή ενέργεια στο σώμα και είναι το μοναδικό καύσιμο του εγκεφάλου. Αλλά μπορούν να μετατραπούν σε λίπος και να αποθηκευτούν  στα λιποκύτταρα.
  • Οι Θερμίδες από πρωτεΐνες δεν χρησιμοποιούνται για άμεση παραγωγή ενέργειας. Αλλά για πολλές λειτουργίες όπως,  την αποκατάσταση των μυών , την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τον έλεγχο της ισορροπίας των υγρών του σώματος, την παραγωγή των θυροειδικών ορμονών, την προστασία των δοντιών κ.α.  Τέλος χρησιμοποιούνται για ενέργεια μόνο σε περίπτωση ανάγκης και μετατρέπονται σε λίπος και αποθηκεύονται μόνο όταν καταναλώνονται σε υπερβολή.      

Πως το σώμα χάνει λίπος

Το βάρος του σώματος  μειώνεται πολύ γρήγορα τις πρώτες ημέρες μιας δίαιτας. Αυτή η απώλεια αντιστοιχεί σε απώλεια υγρών και γλυκογόνου (είναι η ενέργεια που αποθηκεύεται στους  μύες του σώματος μας) και όχι στη μείωση του λίπους. Όταν οι αποθήκες γλυκογόνου εξαντληθούν τότε το σώμα θα στραφεί στις αποθήκες λίπους για παροχή ενέργειας. Σ αυτή τη φάση πολλά άτομα πιστεύουν ότι << η δίαιτα δεν δουλεύει >> ενώ αντιθέτως ο  πιο αργός ρυθμός απώλειας βάρους  είναι ένδειξη ότι το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργεια που χρειάζεται από το αποθηκευμένο λίπος και αυτό θα συνεχίζετε όσο το άτομο ακολουθεί τ η δίαιτα.

Απώλεια βάρους σε υπέρβαρα και φυσιολογικά άτομα        

Τα άτομα που έχουν περιττό λίπος αλλά και αρκετή άλιπη μάζα (μυϊκό ιστό και οστική μάζα) κατά τη διάρκεια απώλειας βάρους, θα υπάρχει μείωση και του λίπους αλλά και τις άλιπης μάζας το ποσοστό της μείωσης τους εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Τα άτομα όμως που υποβάλλονται σε δίαιτες χωρίς να έχουν ανάγκη απώλειας βάρους δηλαδή το ποσοστό του λίπους, είναι φυσιολογικό, είναι πιθανό να χάνουν περισσότερη μυϊκή μάζα παρά λίπος. 

Η άσκηση βοηθάει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας του σώματος και γι αυτό αποτελεί ένα απαραίτητα κομμάτι κάθε προγράμματος απώλειας βάρους.

Θέτουμε λοιπόν,  ρεαλιστικούς στόχους όπως για παράδειγμα την απώλεια  ενός  κιλού  την εβδομάδα, διότι οι αλλαγές  του σωματικού λίπους  πραγματοποιούνται με αργό ρυθμό αλλά είναι περισσότερο αξιόπιστες  και μόνιμες!


* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!