Γράφουν για την υγεία

13/02/2013 - 08:21

Τελικά, ο έρωτας περνάει από το στομάχι…. Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη

m style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Arial, Helvetica, Tahoma, 'Nimbus Sans L', sans-serif; font-size: 13px; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: 19.5px; orphans: 2; text-align: justify; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-size-adjust: auto; -webkit-text-stroke-width: 0px;">Γράφει η Ευστρατία Κουνιαρέλλη*

Σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση «ο έρωτας περνάει πρώτα από το στομάχι». Η φράση αυτή έχει απασχολήσει πολλούς για το κατά πόσο τελικά το φαγητό μπορεί να επηρεάσει την ερωτική διάθεση των ανθρώπων. Ερευνητές αναφέρουν ότι η γεύση, το άρωμα, ακόμη και η εμφάνιση ορισμένων φαγητών μπορούν να έχουν αφροδισιακή δράση, δημιουργώντας το κατάλληλο υπόστρωμα για την βελτίωση της ερωτικής διάθεσης.

Όλα αυτά στηρίζονται στη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι μεταφέρουν τα μηνύματα από τα διάφορα όργανα και μέλι του ανθρώπινου σώματος στον εγκέφαλο και αυξάνουν τη καλή διάθεση και ευορία ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιούν τη σεξουαλικά διάθεση. Οι νευροδιαβιβαστές λοιπόν είναι χημικές ουσίες που αποτελούνται κυρίως από αμινοξέα, η λειτουργία των οποίων καθορίζεται από τις βιταμίνες  του συμπλέγματος Β, ενώ η βιταμίνη C, το σελήνιο και το μαγνήσιο ασκούν προστατευτική και επιδιορθωτική δράση πάνω τους.  

Διαιτητικές πηγές των παραπάνω θρεπτικών συστατικών :

  1. Αμινοξέα : πρωτεϊνούχες τροφές όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι, αυγό τα οποία κατά τη διάσπαση τους παρέχουν στον οργανισμό, αμινοξέα. 
  2. Βιταμίνη Β1 : φασόλια, αρακάς, φακές, καρύδια, μαύρο ρύζι, αλεύρι ολικής αλέσεως, γιαούρτι και χοιρινό κρέας
  3. Βιταμίνη Β3: παντζάρι, μαγιά μπίρας, φιστίκια, ξιφίας, σολομός, γαρίδες και τόνος
  4. Βιταμίνη Β6: μπανάνες, καρότο, αβοκάντο, αυγά, φιστίκια, γαρίδες, τόνος και σολομός
  5. Φυλλικό οξύ: πράσινα λαχανικά, ρεβίθια, φιστίκια, τυρί, τόνος και σολομός
  6. Βιταμίνη C: πορτοκάλια, ντομάτες, πιπεριές και πράσινα λαχανικά
  7. Β- καροτένιο: κίτρινα και κόκκινα λαχανικά και φρούτα
  8. Μαγνήσιο: ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, κακάο, ξηροί καρποί, καλαμπόκι και σπανάκι
  9. Σελήνιο: μαγιά, σπόροι ολικής αλέσεως

Συγκεκριμένα υπάρχουν τρόφιμα τα οποία συνδυάζουν μεγάλες ποσότητες από τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να δίνουν στον οργανισμό τη δυνατότητα σύνθεσης των νευροδιαβιμαστών αλλά και ορμονών που βελτιώνουν τη διάθεση και αυξάνουν την ερωτική επιθυμία.

  • Θαλασσινά και οστρακοειδή (μύδια, στρείδια, γαρίδες) : είναι πηγή αμινοξέων και ψευδαργύρου, τα οποία συμβάλουν στην παραγωγή ορμονών (ανδρογόνων και τεστοστερόνης). Επίσης αποτελούν καλές πηγές νιασίνης (Β3), η οποία δρα στα άκρα του αγγειακού συστήματος, προκαλώντας διαστολή και καλύτερη αιμάτωση των γενετικών οργάνων.
  • Ξηροί καρποί και σπόρια (αμύγδαλα, καρύδια, ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι) : Βελτιώνουν τη κυκλοφορία του αίματος χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες, τον ψευδάργυρο και τις φυτικές ίνες που περιέχουν. Επίσης το διακριτικό και ιδιαίτερο άρωμα τους ασκεί ερεθιστικές ιδιότητες στις γυναίκες.
  • Μέλι : είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλουν στη καλή κυκλοφορία του αίματος, στη καλή κατάσταση λειτουργία του οργανισμού και δίνουν ενέργεια στο σώμα. Παράλληλα η γεύση και η οσμή του αυξάνου  την ερωτική επιθυμία και διάθεση.
  • Φρούτα (π.χ σταφύλια, μπανάνα, αβοκάντο) : Αποτελούν καλές πηγές καλίου, βιταμίνης Β6, Βιταμίνης Ε, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών τα οποία συμβάλουν στη καλή κατάσταση του μυικού ιστού, αυξάνουν τη παραγωγή ορμονών, συμβάλουν στη σωστή κυκλοφορία του αίματος και στη δημιουργία των νευροδιαβιβαστών.
  • Κρασί : το κόκκινο κρασί λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει αυξάνει τη κυκλοφορία του αίματος, επίσης κάνει το άτομο πιο διάχυτο και προωθεί την ερωτική διάθεση, πάντα όμως με προσοχή στη ποσότητα διότι  λόγω της αλκοόλης, μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
  • Μυρωδικά – Πικάντικα – Καυτερά (μουστάρδα, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, κανέλα, πιπέρι, τσίλι, κάρι, βανίλια) : Είναι τροφές που όταν καταναλώνται σε μικρές ποσότητες αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος με αποτέλεσμα να εντείνουν την κυκλοφορία του αίματος και οδηγούν σε υπεραιμία. Ταυτόχρονα με τη μυρωδιά που αναδύουν κεντρίζουν τη φαντασία και αυξάνουν την ερωτική επιθυμία.
  • Σοκολάτα: Περιέχει αντιοξειδωτικά , καφεΐνη, ιχνοστοιχεία και μια χημική ουσία τη φενυλεθυλαμίνη όλα αυτά δίνουν ενέργεια στον οργανισμό και λόγω της αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο δημιουργούν το αίσθημα της ικανοποίησης και βελτιώνει τη διάθεση.    

Συμπερασματικά, τα τρόφιμα αποτελούν το μέσω με το οποίο εμπλουτίζουμε το σώμα μας με τα συστατικά που χρειάζεται, σε συνδυασμό με καθημερινή άσκηση η οποία συμμετέχει στη διατήρηση της υγείας και μας απαλλάσσει από το άγχος της καθημερινότητας, όλα αυτά μαζί αποτελούν το μυστικό για την καλή σεξουαλική ζωή. 


* Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη είναι Διατροφολόγος - Διαιτολόγος και έχει εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές. Εργάζεται στο δικό της Γραφείο στην οδό Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1, Μυτιλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510 28512 και 6936447893

Η Ευστρατία Κουνιαρέλλη αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Τετάρτη στο Lesvosnews.net

                     

Μοιράσου το άρθρο!