Editorial

11/11/2013 - 06:20

Editorial - Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

yle="text-align: justify;">Δευτέρα 11 Νοέμβριου 2013
Για πολλούς η εισβολή των ΜΑΤ στο κτήριο της ΕΡΤ σήμανε και το οριστικό τέλος της ΕΡΤ. Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ ίσως να βοήθησε να θαφτεί κι άλλο το θέμα της ΕΡΤ. Και τώρα η ΕΡΤ συνεχίζει τον αγώνα της με το τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ 3 και τους περιφερειακούς σταθμούς.
Ας σταθούμε στη δική μας ΕΡΤ, στην ΕΡα Αιγαίου. Για 5 μήνες οι εργαζόμενοι της ΕΡα Αιγαίου επιμένουν, αγωνίζονται, παράγουν πρόγραμμα, ενημερώνουν. Χωρίς να έχουν πάρει αποζημιώσεις απόλυσης , χωρίς να αμείβονται.  Και μόνο αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι της ΕΡα Αιγαίου είναι κάτι παραπάνω από «επαναστάτες» ή  κατά άλλη μια έννοια «ρομαντικοί». Δεν είναι εύκολο να επιμένεις να δίνεις μια άνιση μάχη. Και η μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι της ΕΡα Αιγαίου είναι άνιση γιατί δεν έχουν καμία ουσιαστική στήριξη από πολιτικά πρόσωπα και φορείς του νησιού μας. Που είναι ο Δήμος Λέσβου; Που είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου; Που Σύλλογοι , Ομάδες κτλ ; Ποιοι από αυτούς πήραν την πρωτοβουλία να στηρίξουν ηθικά και υλικά τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡα Αιγαίου; Κάποτε όμως έτρεχαν στην ΕΡα Αιγαίου για να ακουστεί η φωνή τους! Πέρα από το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης με το κλείσιμο της ΕΡΤ υπάρχει και ένα θέμα ηθικό, για την ακρίβεια θέμα «αχαριστίας».  Είμαστε (με ελάχιστες) εξαιρέσεις αχάριστοι απέναντι στην ΕΡα Αιγαίου.  Μόνο με τη λέξη «αχαριστία» μπορούμε να εξηγήσουμε την συμπεριφορά τους. Δεν πιστεύουμε να υπάρχει νοήμον άνθρωπος στη Λέσβο που να είναι υπέρ του κλεισίματος της ΕΡα Αιγαίου.
Τι είναι όμως η ΕΡα Αιγαίου για τη Λέσβο, για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου; Δεν είναι ένας απλός ραδιοφωνικός σταθμός. Είναι η φωνή των νησιών μας , είναι η φωνή των πολιτών. Η ΕΡα Αιγαίου με το καθημερινό της πρόγραμμα ήταν ουσιαστικά η μοναδική ραδιοφωνική πηγή ενημέρωσης σε τοπικά ζητήματα. Και τα μικρόφωνα της ΕΡα Αιγαίου ήταν ανοιχτά. Μπορεί να λέμε πολλά για την  «αμαρτωλή ΕΡΤ» αλλά η ΕΡα Αιγαίου ποτέ δεν ήταν αμαρτωλή και ποτέ δεν λειτούργησε με κομματικές γραμμές. Έδωσε και δίνει βήμα σε όλους. Και το σημαντικότερο: βοηθούσε να φθάσει η φωνή των νησιών μας στο κέντρο. Δεκάδες προβλήματα και ειδήσεις αναδείχτηκαν από την ΕΡα Αιγαίου. Αυτός ο μοναδικός δίαυλος κινδυνεύει να κλείσει οριστικά.
Το σήμα της ΕΡα Αιγαίου έφθανε σε κάθε χωριό της Λέσβου, σε κάθε νησί του Βορείου Αιγαίου. Δυνατό και καθαρό. Ήξερες ότι ακόμη και σε διακοπές ρεύματος , ακόμη και σε κακές καιρικές συνθήκες οι αναμεταδότες της ΕΡα Αιγαίου δεν θα σιωπήσουν. Το ήξερες και το άκουγες.
Και επειδή κάποιοι ίσως πούνε ότι καλή η κριτική αλλά χρειάζονται προτάσεις.... υπάρχει πρόταση. Η ΕΡα Αιγαίου να συνεχίσει να υπάρχει ως ραδιόφωνο με την ευθύνη της Περιφέρειας. Η ποιότητα του προγράμματός της μπορεί να δημιουργήσει ένα βιώσιμο ραδιόφωνο. Ας βγει μπροστά η Περιφέρεια και ας ζητήσει να αναλάβει τη λειτουργία της ΕΡα Αιγαίου. Αν το θέλουν υπάρχει τρόπος. Η Περιφέρεια μπορεί να δείξει το δρόμο για το Περιφερειακό Ραδιόφωνο του Βορείου Αιγαίου. Και το κόστος μπορεί να καλυφθεί και από φορείς και από τη διαφημιστική πίττα. Ας κάνουμε μια φορά και κάτι που δεν θα φέρει ψήφους, δεν έχει τόση απήχηση όσο το ποδόσφαιρο αλλά είναι θέμα δημοκρατίας.
Αυτή τη στιγμή που η μάχη των εργαζομένων της ΕΡα Αιγαίου είναι στο πιο δύσκολο σημείο, ας τολμήσει η Περιφέρεια. Ας δείξει ότι δεν είναι γρανάζι της κεντρικής εξουσίας.

Μοιράσου το άρθρο!