Editorial

20/09/2013 - 05:02

Editorial - Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

yle="text-align: justify;">Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013
Αρκετά συχνά έρχονται στην επικαιρότητα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Λέσβου. Αν προσπαθήσει κάποιος να ομαδοποιήσει τα προβλήματα θα διαπιστώσει ότι  έρχονται πολλές δυσάρεστες εξελίξεις για τον αγροτικό τομέα της Λέσβου. Το αρνητικό είναι ότι θα βρεθούμε να τρέχουμε για άλλη μια φορά πίσω από τα γεγονότα. Και θα τρέχουμε κάθε φορά για να λύσουμε ένα πρόβλημα και όχι για να υπάρξει επιτέλους σφαιρική αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Πρόβλημα με τα βοσκοτόπια. Μεγάλη έκταση της Λέσβου που  μέχρι χθες χαρακτηριζόταν «βοσκότοπος» αλλάζει χαρακτηρισμό!  Μη έχοντας επικαιροποιημένους, επίσημους χάρτες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει αυτό το διάστημα ελέγχους βάσει των ηλεκτρονικών χαρτών του διαδικτύου (Google και Bing). Αποτέλεσμα κτηνοτροφικές εκτάσεις αναμένεται να «κοπούν» από την εξισωτική και άλλες μορφές ενισχύσεων που εισπράττουν οι κτηνοτρόφοι. Για το θέμα αυτό έχει υπάρξει έστω και καθυστερημένα μια κινητικότητα από τους βουλευτές της Λέσβου αλλά κανείς δεν ξέρει με σιγουριά τι θα γίνει.
Πρόβλημα με τη Βιολογική Γεωργία. 1.506 άτομα στη Λέσβο περιμένουν 16 μήνες τις εγκρίσεις.  Από αυτούς σύμφωνα με πληροφορίες 200 άτομα θα απορριφθούν οριστικά και όσοι εγκριθούν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στις πληρωμές τους. Αίτια ο «χωρικός έλεγχος» που αφορά το πως είναι σχεδιασμένα τα κτήματα στους ψηφιακούς χάρτες. Και επειδή εδώ πότε δεν κάναμε σωστό ΟΣΔΕ, τώρα που ο κλοιός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σφίγγει, θα την πληρώσουμε με το  χειρότερο τρόπο.
Τα προβλήματα του ΟΣΔΕ θα δημιουργήσουν προβλήματα και στην πληρωμή των Νέων Γεωργών (δεύτερη και τρίτη δόση)
Οι αγρότες που πριν 2 χρόνια ξεκίνησαν με όνειρα τη διαδικασία εκσυγχρονισμού των γεωργικών τους μονάδων ακόμη περιμένουν τις τελικές εγκρίσεις. Και όσοι έλαβαν τις τελικές εγκρίσεις συναντούν τις κλειστές πόρτες των τραπεζών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μέχρι τώρα μόνο 3 άτομα σε όλη τη Λέσβο έχουν υποβάλει αίτημα πληρωμής για το Σχέδιο Βελτίωσης που υλοποιούν. Και αυτό δεν έχει να κάνει με την απουσία χρημάτων... λεφτά υπάρχουν αλλά μάλλον χρησιμοποιούνται (;) για ένα εικονικό πλεόνασμα.
Η αναμενόμενη ελαιοπαραγωγή της Λέσβου σύμφωνα με εκτιμήσεις θα είναι κάτω από 7.000 τόνους. Αν λάβουμε υπόψη την συνεχιζόμενη δακοπροσβολή τότε όχι μόνο θα είναι μικρή παραγωγή λαδιού αλλά θα υπάρχει και υποβαθμισμένο προϊόν. Ευθύνες όσο κι αν ψάξουμε δεν θα βρούμε... το σύστημα είναι έτσι που δεν καταλογίζει ευθύνες.
Αυξημένες τιμές ζωοτροφών και καθυστέρηση στις πληρωμές για το γάλα αποτελούν το σημαντικότερα προβλήματα για τους κτηνοτρόφους. Αν υπολογίσουμε και το ιδιότυπο παζάρι που κάθε χρόνο παίζεται με τις τιμές του γάλακτος ίσως φέτος να είναι ακόμη δυσκολότερη η χρονιά.


Όλα αυτά τα προβλήματά πάνω κάτω είναι γνωστά. Κανείς όμως δεν ασχολείται σοβαρά και συνολικά. Το  «παραμύθι» για στροφή στον πρωτογενή τομέα  δυστυχώς στη Λέσβο δεν «περπατάει». Και δεν «περπατάει» γιατί έχουμε μια προβληματική βάση (σχεδόν 10 χρόνια η Λέσβος προσπαθεί να φτιάξει ΟΣΔΕ και να χαρτογραφήσει σωστά τα κτήματα) και νοοτροπίες ετών που είναι δύσκολο να αλλάξουν. Αν δεν υπάρξει παρέμβαση και κοινή προσπάθεια για λύση των προβλημάτων ο βασικός πυλώνας του νησιού μας θα έχει καταστραφεί. Οι φωτεινές προσπάθειες ατόμων που έχουν πετύχει κάτι διαφορετικό  μετρούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών είναι μήνυμα ελπίδας αλλά ουσιαστικά είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Μοιράσου το άρθρο!