Editorial

19/11/2013 - 04:09

Editorial - Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

yle="text-align: justify;">Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013
Μιλάμε για ανάπτυξη, μιλάμε για θέματα υγείας, μιλάμε για επενδύσεις, μιλάμε για την αναθεώρηση του Καλλικράτη. Δεν μιλάμε όμως για την πηγή ζωής: το νερό! Δυστυχώς η ΔΕΥΑΛ συστηματικά κωφεύει και κρύβει τα προβλήματα «κάτω από το χαλί». Οι Οικολόγοι Πράσινοι με δεύτερη παρέμβασή τους θέτουν μια σειρά σοβαρών θεμάτων για την ποιότητα του νερού που πίνουμε. Δεν μπορεί η ΔΕΥΑΛ να σιωπά, δεν μπορεί ο Δήμαρχος Λέσβου (που συνήθως απαντά σε όλα) να αδιαφορεί. Δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να μην έχει ασχοληθεί με ένα τόσο σοβαρό θέμα και να δείχνει ενδιαφέρον μόνο για τα οικονομικά της ΔΕΥΑΛ. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Οι παράμετροι που θέτουν οι Οικολόγοι Πράσινοι (σωληνώσεις από αμίαντο και σίδερο)  απαιτούν άμεση απάντηση. Επίσης η συντήρηση του δικτύου της ΔΕΥΑΛ και η εκπαίδευση του προσωπικού είναι θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν και να αποτελούν αντικείμενο ενημέρωσης των πολιτών. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με θέματα υγείας.
 «Οι επόμενοι πόλεμοι θα γίνουν για το νερό» φράση γνωστή και καθόλου υπερβολικη. Τα αποθέματα πόσιμου νερού συνεχώς ελαττώνονται. Οι εκτιμήσεις είναι ακόμη πιο δυσοίωνες καθώς πιθανές συγκρούσεις ενδέχεται να ανακύψουν μεταξύ των κρατών που μοιράζονται διασυνοριακά αποθέματα πόσιμου νερού. Περισσότερες από 50 χώρες σε πέντε ηπείρους ενδέχεται να εμπλακούν σύντομα σε διενέξεις γύρω από το νερό, εκτός αν κινηθούν γρήγορα προς την κατεύθυνση σύναψης συμφωνιών για το πώς θα μοιραστούν μεταξύ τους, τις φυσικές δεξαμενές ύδατος, τους ποταμούς ή τα υπάρχοντα υπόγεια υδροφόρα στρώματα.
Κι αν αυτή η γενική εικόνα περιγράφει μια ζοφερή κατάσταση, τα δεδομένα για τον πλέον πολύτιμο μη-ανανεώσιμο φυσικό πόρο - το νερό - είναι ακόμη πιο ανησυχητικά... Και είναι πιο ανησυχητικά ακριβώς γιατί το νερό αποτελεί το βασικό αγαθό για τη συνέχιση της ζωής στον πλανήτη και κάθε άλλο παρά σε αφθονία βρίσκεται - παρά την επικρατούσα ψευδαίσθηση περί αφθονίας του. Μια ματιά σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "The Nature" και αποκαλύπτει πως το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού - ή αν θέλετε 5 δις άνθρωποι - ζει σε περιοχές απειλούμενες ως προς την ασφάλεια των υδάτινων πόρων.
Έχουμε την τύχη να ζούμε σ’ έναν ευλογημένο τόπο, σ’ ένα νησί πλούσιο σε υδατικούς πόρους, Ας διαφυλάξουμε αυτό τον πλούτο με κάθε τρόπο. Η παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων ας είναι η αφορμή όχι μόνο για ενημέρωση των πολιτών αλλά και η έναρξη διαλόγου για τη διαχείριση των υδατικών πόρων του νησιού. Δεν πρέπει να μας απασχολούν μόνο τα οικονομικά της ΔΕΥΑΛ για τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να βλέπουμε το νερό που θα ποτίσουμε στα παιδιά μας , στα εγγόνια μας τα επόμενα χρόνια.

Μοιράσου το άρθρο!