Editorial - Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015
Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες και η προεκλογική κίνηση κορυφώνεται. Κορυφώνεται που λέει ο λόγος γιατί δεν έχουμε ζήσει πιο υποτονικές εθνικές εκλογές.
Στη Λέσβο κυριαρχεί η προεκλογική εκστρατεία του Χαράλαμπου Αθανασίου, υπ. Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Καθημερινές καταχωρήσεις σε εφημερίδες. Πόζες σε Νοσοκομείο, Εφετείο, Πύλη Εισόδου Πέτρας, Σάρλιτζα, προεκλογική φυλλάδια. Αν μη τι άλλο είναι ο πρωταθλητής της διαφημιστικής δαπάνης. Θυμίζουμε ότι στις προηγούμενες εθνικές εκλογές πρωταθλητής της διαφημιστικής δαπάνης ήταν ο Κώστας Μουτζούρης.... που έμεινε για πάντα υποψήφιος Βουλευτής. Τελικά η έντονη πολιτική διαφήμιση σε μια κλειστή κοινωνία μήπως έχει αρνητικά αποτελέσματα; Αντίθετα ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίαςν Παύλος Βογιατζής επέλεξε να μην κάνει ούτε διαφημιστική φυλλάδια ούτε πολλές διαφημιστικές καταχωρήσεις. Κάτι ξέρει ο Παύλος... κάτι ξέρουν οι πολίτες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέβου ακολουθώντας την απόφαση του κόμματος να μην υπάρχουν ατομικές προβολές υποψήφιων Βουλευτών επέλεξε τις ομαδικές παρουσιάσεις. Οι υποψήφιοι δεν ακολουθούν ατομικές στρατηγικές.
Από το ΠΑΣΟΚ περιορισμένη προβολή με καταχωρήσεις σε εφημερίδες έχουν οι Βάσω Χοχλάκα και Στρατής Δαγκλής. Είδαμε προεκλογικό φυλλάδιο από τον Δημήτρη Καπετανά.Ήρθε και Νίκος Μπίστης για να στηρίξει τις υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο αλλά ... δεν ήρθαν οι ψηφοφόροι.
Το ΚΚΕ όπως πάντα εφαρμόζει την ίδια στρατηγική. Διανομή προεκλογικών φυλλαδίων με τις θέσεις του κόμματος με τη μέθοδο πόρτα – πόρτα.
Από Το Ποτάμι ελάχιστη διαφημιστική προβολή στη Λέσβο με εξαίρεση τον υποψήφιο Παναγιώτη Πάτση. Η Χρυσή Αυγή επέλεξε διαφημιστική προβολή σε ιστοσελίδα με ιδεολογική συγγένεια (με βάση τα πρόσφατα δημοσιεύματα της ιστοσελίδας)
Βέβαια οι διαφημιστικές εκστρατείες ποτέ δεν έβγαλαν Βουλευτή ή Κυβέρνηση. Οι κακές όμως διαφημιστικές στρατηγικές μπορούν να καταστρέψουν... Σ' αυτές τις εκλογές καθοριστικό ρόλο παίζουν πλέον τα social media. Ελάχιστοι όμως είναι οι υποψήφιοι Βουλευτής της Λέσβου που έχουν καλή παρουσία στα social media. Δύο από τα βασικά λάθη είναι να στέλνεις προεκλογικά αιτήματα φίλιας σε προσωπικά προφίλ χρηστών του facebook ή να κάνεις δημοσιεύσεις σε ξένους "τοίχους" του facebook. Κοινό σημείο όλων των κομμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο είναι ότι έχουν "τρέξει" "google διαφημίσεις" (ακόμη και το ΚΚΕ)
Όπως και να έχει τα φρέσκα ψάρια δεν έχουν ανάγκη από καλό περιτύλιγμα... το φρέσκο και καλό ψάρι ξεχωρίζει από μόνο του!