Editorial - Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014
Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.
Στατιστικά Στοιχεία για την Ελλάδα:
Η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή, καθώς το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες. Το 16% των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές. Από το σύνολο των αλλοδαπών γυναικών - θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, περίπου τέσσερις στις δέκα προέρχονται από τα Βαλκάνια. Η αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, δεν επιβεβαιώνεται. 7 στις 10 γυναίκες - θύματα είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική κατάσταση, καθώς 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση. Περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ ένας στους δέκα εκ των δραστών είναι άνεργος.
Μυτιλήνη: "Σπάστε τη Σιωπή": στα γραφεία του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αγίας Ειρήνης 10 Μυτιλήνη, τηλ. 2251027501, στην Αστυνομία, στο Νοσοκομείο, στις Ενορίες, στο Δήμο μας. Και για το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Μυτιλήνης, στα γραφεία του, Παπαδιαμάντη 2, Μυτιλήνη, τηλ. 22510-34470.
Έντεκα γνωστές Ελληνίδες ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων οι: Μυρτώ Αλικάκη, Βίκυ Βολιώτη, Ευγενία Δημητροπούλου, Ελένη Ζιώγα, Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Φαίη Ξυλά, Λένα Παπαληγούρα, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Ράνια Σχίζα, Πέγκυ Τρικαλιώτη, αποκαλύπτουν με τη σειρά τους αληθινές ιστορίες κακοποιημένων γυναικών και δίνουν το δικό τους μήνυμα εδώ: