Editorial

03/12/2013 - 06:04

Editorial - Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

yle="text-align: justify;">Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013
«Τράπεζες και τραπέζια σε άθλιο περιτύλιγμα». Αυτό ήταν το σχόλιο επισκέπτη της Μυτιλήνης για την εικόνα που αντίκριζε στην προκυμαία. Οι τράπεζες με τις συγχωνεύσεις μάλλον θα μειώσουν τον αριθμό των υποκαταστημάτων τους. Το μεγάλο ζήτημα είναι τι θα γίνει με όλο αυτό το πλαστικό και τα τραπεζοκαθίσματα στην προκυμαία Μυτιλήνης.Το Λιμενικό Ταμείο προσπαθεί με εξώδικο να βάλει τάξη και να απελευθερώσει χώρο για τους πεζούς στην εξωτερική πλευρά των καφέ της προκυμαίας.Οι καταστηματάρχες αντιδρούν και σήμερα βρισκόμαστε στη φάση ανταλλαγής εξώδικων μεταξύ Λιμενικού Ταμείου και επαγγελματιών.
Δυστυχώς σε αυτή την πόλη δεν έχουμε μάθει να κουβεντιάζουμε.Και οι καταστηματάρχες (στην πλειοψηφία τους) συμφωνούν ότι το σκηνικό της προκυμαίας είναι απαράδεκτο με όλες αυτές τις κατασκευές από πλαστικό και την κατάληψη του πεζοδρομίου.Ο Δήμος έχει αφήσει την υπόθεση στα χέρια του Λιμενικού Ταμείου.Το Λιμενικό Ταμείο προσπαθεί με «εντολές- εξώδικο» να λειτουργήσει υπέρ των πολιτών και έως ένα βαθμό καλά κάνει. Από την άλλη όμως δεν μπορούμε να παρουσιάζουμε τους επαγγελματίες (με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν) ως «εγκληματίες-καταληψίες».
Το θέμα θα είχε λυθεί αν όλες οι πλευρές συμφωνούσαν στα ελάχιστα: α) να υπάρχει χώρος για τους πεζούς εξωτερικά των καταστημάτων (με την κρίση που υπάρχει και τη μείωση της πελατείας δεν πιστεύουμε ότι οι καταστηματάρχες θέλουν να αραδιάζουν περισσότερα άδεια τραπέζια) β) να απαγορευθεί η χρήση του πλαστικού και να επιλεγεί ένα ενιαίος τύπος για τις μη μόνιμες κατασκευές των καφέ της προκυμαίας.  Υπάρχουν και υλικά και ιδέες που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της προκυμαίας και αυτό να είναι προς όφελος και των καταστηματαρχών που θα προσελκύουν περισσότερο κόσμο στα μαγαζιά τους γ) Να επιτραπούν οι μη μόνιμες κατασκευές με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές στην προκυμαία και να μην αναγκάζονται οι καταστηματάρχες να παρανομούν.
Αν υπάρχει καλή διάθεση από όλες τις πλευρές το θέμα θα λυθεί προς όφελος όλων. Δυστυχώς μέχρι σήμερα βλέπουμε την κόντρα να φουντώνει. Εντύπωση προκαλεί η απάθεια του Δήμου Λέσβου (αν και τυπικά δεν έχει αρμοδιότητα) που θα μπορούσε να παίξει ρόλο διαπραγματευτή. Εκτός αν ο Δήμος Λέσβου έχει διαγράψει την προκυμαία Μυτιλήνης και έχει δώσει όλο το βάρος στην πλακόστρωση της οδού Κομνηνάνη. (ναι ξεκίνησε χθες, είναι αλήθεια πίστεψέ το!)
Σε άλλες πόλεις που είναι χτισμένες δίπλα στη θάλασσα  σχεδιάζονται αναπλάσεις  της προκυμαίας και πεζοδρομήσεις. Εμείς εδώ όχι μόνο έχουμε κάνει την προκυμαία το βασικό οδικό άξονα αλλά την έχουμε κακοποιήσει αισθητικά. Η περιοχή που θα έπρεπε να είναι το κόσμημα της πόλης τείνει να εξελιχθεί σε ότι πιο άσχημο. Να μην μιλήσουμε για τα πεζοδρόμια (τσιμέντο, μπαλώματα,  λακκούβες) , να μην μιλήσουμε για τις μόνιμες θέσεις παρκινγκ προς όφελος  Δημοσιων Υπηρεσιών και επιχειρήσεων, να μην μιλήσουμε για την πρόταση υποψηφίου Βουλευτή να μπαζώσουμε τη θάλασσα και δημιουργήσουμε δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.
Δυστυχώς....

(όσο για τη φωτογραφία του άρθρου επιλέξαμε κάτι από το χθες με νοσταλγική διάθεση τότε που η προκυμαία Μυτιλήνης ήταν πιο "αγνή"...)

Μοιράσου το άρθρο!