Η περιβαλλοντική πολιτική στην περιφέρεια - η ιδιαιτερότητα των νησιών του Αιγαίου» Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από τον Ηλία Γιαννίρη
Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου πραγματοποίησε ο περιφερειακός σύμβουλος του Οικολογικού Ανέμου Ηλίας Γιαννίρης, επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, ως προσκεκλημένος εισηγητής του Τμ. Περιβάλλοντος και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Περιβαλλοντική Πολιτική & Διαχείριση και του πρ. Πρύτανη του Παν. Αιγαίου καθηγητή κ. Α. Τρούμπη. Αντικείμενο της διάλεξης αποτέλεσε η «Η περιβαλλοντική πολιτική στην περιφέρεια - η ιδιαιτερότητα των νησιών του Αιγαίου».
Τα βασικά σημεία της διάλεξης ήταν τα εξής:
Τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου διαθέτουν έναν ιδιαίτερο πολιτιστικό και φυσικό πλούτο. Είναι ευαίσθητα οικοσυστήματα τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη ενός σημαντικού πολιτισμού που σεβάστηκε και συνεργάστηκε αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον. Στις πρακτικές που ακολούθησαν οι προηγούμενες γενιές υπάρχουν απαντήσεις για την προστασία του κλίματος και για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων: κτήρια ενεργειακά αποτελεσματικά, σοφή διαχείριση νερών, προστασία της γης από την ερημοποίηση, αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σεβασμό στο νησιωτικό χώρο και τον πολιτισμό. Οι νησιωτικές κοινωνίες αποτελούν πρότυπο οικονομίας χώρου, εφαρμογής καλών παραγωγικών και κοινωνικών πρακτικών για την εξυπηρέτηση όλων των κατοίκων τους και αλληλεγγύης. Η δόμησή τους και η αρχιτεκτονική τους είναι αποτέλεσμα της υποχρέωσης όλων προς όλους και της ανάγκης για αλληλοβοήθεια.
Αξιοποιώντας την εμπειρία του παρελθόντος, διαμορφώνουμε ένα βιώσιμο μέλλον: Αξίζει να παρατηρήσουμε και να αναλογιστούμε τι παρέδωσαν οι προηγούμενες γενιές στις σημερινές για να πάρουμε μαθήματα για το πως πρέπει να συμπεριφερθούμε και τι θα παραδώσουμε εμείς στα παιδιά μας. Κύριο μέλημα μας θα πρέπει να είναι όλες οι πολιτικές αλλά και οι καθημερινές πρακτικές να διασφαλίζουν ότι διατηρούμε αυτό τον μοναδικό πλούτο όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον. Δεν τον σπαταλάμε απερίσκεπτα και κοντόφθαλμα. Δεν τον διαθέτουμε για επεμβάσεις που στοχεύουν στο γρήγορο πλουτισμό και στην εξαγωγή του πλούτου έξω από την περιοχή μας. Προσαρμόζουμε τις ανθρώπινες παρεμβάσεις μας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις οικολογικές και πολιτισμικές αντοχές των νησιών. Αντιμετωπίζουμε κριτικά και αξιολογούμε συνεχώς, με ουσιαστικό διάλογο μέσα στις νησιωτικές κοινωνίες, την πορεία και το μοντέλο ανάπτυξης που προκύπτει ως αποτέλεσμα είτε τοπικών είτε κεντρικών πολιτικών επιλογών. Με στόχο πάντα τη συνέχιση της ζωής στα νησιά, τη διατήρηση της απασχόλησης στις υπάρχουσες θέσεις εργασίας που κλονίζονται από την κρίση, την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων σε ένα βιώσιμο μοντέλο που δημιουργεί νέες ευκαιρίες απασχόλησης με σεβασμό στο περιβάλλον.
Σε αυτό το πλαίσιο, ας εργαστούμε συλλογικά με στόχο όχι μόνο να αναστρέψουμε τη σημερινή φθίνουσα πορεία δίνοντας εγκαίρως πράσινες λύσεις στα προβλήματα, αλλά και να χτίσουμε ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον για τα νησιά μας ιδιαίτερα την εποχή της οικονομικής κρίσης που απαιτείται μέγιστη προσπάθεια αλλά και προσαρμογή στις νέες συνθήκες που δημιουργούν οι επιταχυνόμενες αλλαγές.