Εκπαίδευση

27/01/2012 - 14:23

Υπογραφή Πρωτοκόλλου Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Πανεπιστήμιου Αιγαίου

yle="text-align:justify;">Στο πλαίσιο της εδραίωσης της μεταξύ τους συνεργασίας και με στόχο την ανάπτυξη δράσεων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, υπέγραψε σήμερα με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρι Τσάρτα το «Πρωτόκολλο Συναντίληψης και Συνεργασίας» μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στην τελετή της υπογραφής παρόντες ήταν και ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας κ. Νικόλαος Σουλακέλλης και ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Κάλλας.

 

Οι δύο πλευρές λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τη διάρκεια της 20ετούς και πλέον λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το ίδρυμα έχει αναπτύξει εκτεταμένο ερευνητικό έργο σε διάφορα επιστημονικά πεδία και επίπεδα, σημαντικό μέρος του οποίου θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμο υλικό για τους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκτιμώντας ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μία σύμπραξη τους σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, κατέληξαν στο «Πρωτόκολλο Συναντίληψης και Συνεργασίας».

 

Αντικείμενο του Πρωτοκόλλου αποτελεί η δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας, στόχων και αντίστοιχων πεδίων δράσεων αμοιβαίου ενδιαφέροντος που θα επιδιώξουν να υλοποιήσουν από κοινού οι δύο φορείς, καθώς και η ανάδειξη πρωτοβουλιών ενδυνάμωσης και δημιουργίας δεσμών των τοπικών κοινωνιών με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Οι πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν με τη συμμετοχή και των δύο μερών θα διαμορφωθούν σταδιακά σε προτεινόμενες δράσεις με τη συγκρότηση Ειδικών Επιτροπών, που εμπίπτουν σε πεδία συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και στη συνέχεια θα εξειδικεύονται και θα διατυπώνονται στη μορφή «Προγραμματικής Συμφωνίας».

 

Πεδία Συνεργασίας:

  • Ανάπτυξη Νήσων και αξιοποίηση τοπικών προϊόντων
  • Τουριστική Ανάπτυξη
  • Επιχειρηματικότητα και καινοτομία
  • Προστασία και διαχείριση χερσαίου και υδάτινου περιβάλλοντος και περιβαλλοντικές πολιτικές
  • Ναυτιλία και μεταφορές
  • Κοινωνία της Πληροφορίας και πρόσβαση των πολιτών στις νέες τεχνολογίες
  • Πολιτισμός και πολιτιστική προβολή
  • Κοινωνική συνοχή και προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
  • Δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση
  • Διοίκηση και στρατηγικός σχεδιασμός σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δήλωσε:

 

«Η υπογραφή αυτού του συμφώνου αποτελεί ουσιαστικά την τυπική επισφράγιση της συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μέσα σε ένα συγκεκριμένο πια πλαίσιο κοινής δράσης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών του Βορείου Αιγαίου και της Ακαδημαϊκής κοινότητας. Είναι σαφές πως σαν τοπική αυτοδιοίκηση μπορούμε να αποκομίσουμε πολλά από την επιστημονική συμβουλευτική της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και να απελευθερώσουμε στοχευμένες δράσεις για την ανάπτυξη των νησιών μας. Η Περιφέρεια έχει αποδείξει μέχρι σήμερα έμπρακτα πως βρίσκεται στο πλευρό του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προγραμματίζοντας την υλοποίηση σημαντικών έργων για τη βελτίωση της κτηριακής και υλικοτεχνικής υποδομής του Ιδρύματος, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στις κοινωνίες των νησιών μας.».

Μοιράσου το άρθρο!