Εκπαίδευση

14/11/2014 - 18:29

1.000 φωνές στους δρόμους της Μυτιλήνης κόντρα στην κώφωση του Υπουργού Παιδείας

Ή

ταν η μεγαλύτερη μαθητική πορεία που έγινε στη Μυτιλήνη εδώ και πολλά χρόνια. Πάνω από 1.000 μαθητές ξεχύθηκαν στους δρόμους της Μυτιλήνης και φώναξαν με ειρηνικό τρόπο «θέλουμε η παιδεία να μορφώνει και όχι να εξοντώνει» , « εσείς στα υπουργεία ελάτε στα θρανία να δείτε τι σημαίνει αληθινή παιδεία» «αγώνας διαρκείας για δημόσια και δωρεάν παιδεία».
Η μαθητική πορεία (που είχε και τη συμπαράσταση της ΕΛΜΕ Λέσβου) ξεκίνησε στις 11:30 από τα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης  και κατέληξε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής όπου οι μαθητές κατέθεσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στους εκπροσώπους της Κυβέρνησης.


Οι μαθητές της Λέσβου φρόντισαν να ακουστεί σήμερα δυνατά η φωνή τους και να παρακάμψει την κώφωση του Υπουργού Παιδείας που πριν μερικές μέρες μπροστά σε αυτή τη θύελλα καταλήψεων  ο Υπουργός υπενθύμιζε (ή αλλιώς απειλούσε ότι οι ώρες που θα χαθούν αναπληρώνονται ακόμη και την περίοδο των εορτών) και εξέφρασε τον προβληματισμό του τι θα γίνει αν οι καταλήψεις συνεχιστούν μέχρι την επέτειο του Πολυτεχνείου. Πόσο σοβαρός είναι αυτός ο Υπουργός; Μήπως θα έπρεπε να δώσει κάποια απάντηση στα αιτήματα των μαθητών;

Σήμερα οι μαθητές της Μυτιλήνης  μας χάρισαν ένα σπουδαίο μάθημα: μόνο με αγώνα και ενότητα διεκδικείς αυτό που σου ανήκει.

Βασικά αιτήματα της εκπαιδευτικής «εξέγερσης»
•    Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την αντιδραστική «αναδιάρθρωση» της εκπαίδευσης, γενικής και τεχνικής. Όχι! στο σχολείο της αγοράς (όχι! στον εξεταστικό μαραθώνιο, στη μαθητεία, στην ιδιωτικοποίηση και στην πρόωρη κατάρτιση μετά το γυμνάσιο).
•    Άμεσα μέτρα ενίσχυσης για να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία.
•    Να ανακληθούν τώρα οι διαθεσιμότητες των συναδέλφων  – υποχρεωτικές μετατάξεις.
•    Να επανέλθουν οι τομείς και οι ειδικότητες της ΤΕΕ που καταργήθηκαν
•    Καμιά συγχώνευση – κατάργηση σχολείου!
•    Μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών τώρα, για τη λειτουργία των σχολείων
•    Ανώτερο όριο 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια. Αύξηση  των δαπανών για την εκπαίδευση.
•    Απόσυρση του ΠΔ για την αξιολόγηση και του νόμου 4142/13 για τη  Αρχή Διασφάλισης  Ποιότητας.
•    Ενιαίο 12χρονο σχολείο, υποχρεωτικό, δημόσιο και δωρεάν, ποιοτικά αναβαθμισμένο για όλα τα παιδιά.  Ουσιαστική στήριξη της τεχνικής εκπαίδευσης .

 

φωτογραφίες : Γιώργος Παπαδόπουλος

 

 

Βίντεο από την πορεία των μαθητών

Μοιράσου το άρθρο!