Εκπαίδευση

30/01/2020 - 08:10

14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης: Γνώρισαν τον μαγικό κόσμο της εθελοντικής προσφοράς, της αιμοδοσίας

Εθελοντική Αιμοδοσία Εκπαιδεύοντας τους νέους της Λέσβου.

Την αξία του μηνύματος «Να 'σαι εκεί για τον άλλον. Δώσε αίμα, δώσε ζωή» θέλησαν να μεταλαμπαδεύσουν οι εκπαιδευτικοί του 14ου Νηπιαγωγού Μυτιλήνης στους μικρούς μαθητές τους, διοργανώνοντας σχετική εκδήλωση την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2020

Έπειτα από πρόσκληση που απηύθυναν στο Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος Μυτιλήνης, οι υπεύθυνες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ενημερώσεων, μέλη του ΔΣ του Συλλόγου, κα. Μαρίνα Σταμάτη και κα. Αφροδίτη Γιαννέλλη ενημέρωσαν τους μικρούς μελλοντικούς αιμοδότες σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία και τα οφέλη της.

Οι μαθητές άκουσαν, ίσως και για πρώτη φορά, για τον θεσμό της εθελοντικής αιμοδοσίας και μυήθηκαν σ’ αυτόν μέσα από ενδιαφέρουσες συμμετοχικές δραστηριότητες. Με το οπτικοακουστικό παραμύθι του ΣΕΑΔΟΣΜ «Το Αίμα και η Αιμοδοσία», γνώρισαν τον μαγικό κόσμο της εθελοντικής προσφοράς. Με τη βοήθεια των κινουμένων σχεδίων τα παιδιά έμαθαν για το αίμα και τον σημαντικό ρόλο του στον οργανισμό μας, αλλά και τη σπουδαιότητα της προσφοράς αίματος στον συνάνθρωπο που το έχει ανάγκη, μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας. Με τρόπο απλό και κατανοητό μέσα από διαδραστικά παιχνίδια είχαν την ευκαιρία να αναπαραστήσουν την ιδέα της συνεισφοράς στον συνάνθρωπο.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης οι μαθητές έθεσαν τις ερωτήσεις τους, οι οποίες είχαν πραγματικό ενδιαφέρον, αφού δεν κινήθηκαν μόνο σε όσα είδαν και άκουσαν κατά την ενημέρωση αλλά επεκτάθηκαν, ανάλογα με τα προσωπικά ενδιαφέροντα και βιώματα τους. Τέλος υποσχέθηκαν στις εκπροσώπους του συλλόγου αιμοδοτών ότι θα πείσουν τους γονείς τους να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, κάνοντας πράξη όσα έμαθαν. Επίσης υποσχέθηκαν να επισκεφτούν μαζί τους τον χώρο της επόμενης εθελοντική αιμοδοσία του ΣΕΑΔΟΣΜ ώστε να δουν από κοντά τη διαδικασία της εθελοντικής προσφοράς αίματος.

Τα μέλη του ΣΕΑΔΟΣΜ διένειμαν στους μαθητές έντυπο υλικό για τους γονείς τους αλλά και για τους ίδιους, κατάλληλα προσαρμοσμένο στις μαθησιακές τους ανάγκες.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΣΕΑΔΟΣΜ για μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης υλοποιείται τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχία αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των μαθητών. Στόχος του συλλόγου να γίνει συνείδηση, από νωρίς στους νέους της Λέσβου, πως το αίμα δεν παράγεται και ο μόνος τρόπος για να υπάρχει διαθέσιμο είναι οι εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι προσφέρουν συστηματικά αίμα. Η εθελοντική αιμοδοσία δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά διαμορφώνει στην πράξη την κοινωνία του αύριο.

Μοιράσου το άρθρο!