Εκπαίδευση

26/10/2022 - 13:28

1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης: Συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π) και το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.).

Το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π) και το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας  (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) ξεκινάει την κατασκευή του  «Κόμβου ευφυούς διαχείρισης Ανανεώσιμων Πηγών και ΕΞοικονόμησης ενέργειας» «ΑΠΕΞ» την Δευτέρα 31/10/2022.

Το ΑΠΕΞ θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει φυσικούς κόμβους στη Σιβιτανίδειο Σχολή στην Αθήνα και στο 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης που θα περιλαμβάνουν τεχνολογικό εξοπλισμό για την ανάπτυξη έξυπνου τοπικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Στόχος του έργου είναι η μεταφορά της επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας σχετικά με τα σύγχρονα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εστιάζοντας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και τα έξυπνα δίκτυα, καθώς οι σημερινοί μαθητές είναι εκείνοι που θα κληθούν να συνεισφέρουν στην επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και ειδικότερα της κλιματικής αλλαγής. Αποσκοπεί στην εκλαΐκευση της επιστήμης σε αυτές τις θεματικές, ώστε να γίνει πιο προσιτή στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ευρύτερα, και παράλληλα στοχεύει στην καλλιέργεια ερευνητικής κουλτούρας και ανάδειξης καινοτόμων πρακτικών.

Ακόμη, θα αναπτυχθούν ψηφιακά εργαλεία που θα δίνουν πρόσβαση μέσω διαδικτύου στους μαθητές/χρήστες στα μετρούμενα μεγέθη του συστήματος του κόμβου (τάση, ρεύμα, ισχύς ), καθώς και τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου. Ο εξοπλισμός θα περιλαμβάνει και φορητές διατάξεις (“βαλίτσες”), για το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας και για τα έξυπνα δίκτυα. Παράλληλα, θα αναπτυχθεί συνοδευτικό ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό (διαφάνειες, video, φύλλα εργασίας), καθώς και διαδραστικά πειράματα.

https://apex.edu.gr/category/paroysiaseis/

Μοιράσου το άρθρο!