Skip to main content
|

30 επιστήμονες από τον ελαιοκομικό κλάδο στην Μυτιλήνη για το έργο Soil O-live

Στιγμιότυπο απο την επίσκεψη στον ελαιώνα Ελαιοτριβείου της οικογένειας Τζωρτζή στην Κώμη
Στιγμιότυπο απο την επίσκεψη στον Ερευνητικό σταθμό του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (Κάτω Τρίτος)

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ετήσια συνάντηση των εταίρων του έργου Soil O-live στην Μυτιλήνη. Κατά το διήμερο 24-25/01/2024 30 επιστήμονες από την Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Πολωνία που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ελαιοκομίας επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου για να παρουσιάσουν την πρόοδο του 1ου έτους υλοποίησης του έργου και τους μελλοντικούς στόχους. Το εργαστήριο Γεωγραφίας Υπαίθρου και Εφαρμογών Γεωργίας Ακριβείας (Prec-Farm) του Τμ. Γεωγραφίας, ως τοπικός εταίρος του έργου, ανέλαβε την διοργάνωση της συνάντησης.

Κατά την 2η ημέρα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά (Παππάδος), στις εγκαταστάσεις του Ελαιοτριβείου της οικογένειας Τζωρτζή (Κώμη) και στον Ερευνητικό σταθμό του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (Κάτω Τρίτος). Οι συμμετέχοντες έμειναν εντυπωσιασμένοι από την εμπειρία και τις ιδιαίτερες συνθήκες του τοπικού ελαιώνα.

σ

Oι ελαιοπαραγωγοί στην περιοχή της Μεσογείου αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως οι εντατικές γεωργικές πρακτικές, η υποβάθμιση της γης, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η μείωση της λειτουργικότητας. Το έργο Soil O-live, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων μέσω διαφόρων διεπιστημονικών πεδίων. Το έργο αξιολογεί την περιβαλλοντική κατάσταση των εδαφών των ελαιώνων στις σημαντικότερες μεσογειακές περιοχές παραγωγής ελιάς. Παράλληλα, εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η ρύπανση και η υποβάθμιση του εδάφους επηρεάζουν τον ελαιώνα, διερευνά τη σχέση μεταξύ της υγείας του εδάφους και της ποιότητας και της ασφάλειας του ελαιολάδου, εφαρμόζει αποτελεσματικές παρεμβάσεις επί του εδάφους και πρακτικές οικολογικής αποκατάστασης, καθορίζοντας αυστηρά οικολογικά όρια για υγιείς ευρωπαϊκούς ελαιώνες.

Με την προώθηση της βιοποικιλότητας του εδάφους και τη βελτίωση της λειτουργικότητας, το έργο στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας του ελαιολάδου, προς όφελος τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών.

σ
Οι εταίροι του Soil O-live στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Για τις ανάγκες του έργου, δημιουργήθηκε μια διεθνής ακαδημαϊκή κοινοπραξία, η οποία περιλαμβάνει πολλά εξέχοντα ιδρύματα, με κύριο εταίρο το Πανεπιστήμιο της Jaen (Ισπανία). Το έργο επωφελείται επίσης από τη συνεργασία δύο εταιρειών του ιδιωτικού τομέα: Nutesca, S.L. και Deoleo Global, καθώς και την Ισπανική Ένωση Τυποποίησης (UNE). Η κοινοπραξία υποστηρίζεται από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού οργανισμού επιστημονικής έρευνας.

Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας "HORIZON EUROPE" της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης αριθ. 101091255.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία