Εκπαίδευση

04/11/2014 - 15:12

3η Διακρατική συνάντηση των εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Eduglocal

Μ

ε χαρά και υπερηφάνεια ανακοινώνουμε την επιτυχημένη πραγματοποίηση της τρίτης κατά σειρά συνάντησης εργασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος (συγχρηματοδοτούμενης δράσης) Eduglocal, στην οποία η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου μετέχει ενεργά -σε διοικητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο- από το Νοέμβριο 2013.

Από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου 2014, η Κομητεία της Άβιλα (Ισπανία) φιλοξένησε την 3η Διακρατική συνάντηση των εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Eduglocal. Κατά τη διάρκεια των καρποφόρων ημερών εργασίας, η εταιρική σχέση ασχολήθηκε με τις δραστηριότητες που διεξάγονται, ενώ η προγραμματισμένη ατζέντα επικεντρώθηκε κυρίως στις προσεχείς πειραματικές σειρές μαθημάτων (webquests), καθώς και άλλα σημαντικά ζητήματα υλοποίησης της Συγχρηματοδοτούμενης Πράξης.

Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής μας είχαμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις, αρχής γενομένης από το επίσημο καλωσόρισμα που μας επεφύλαξε ο Αντιπρόεδρος της Κομητείας της Άβιλα κ Ignacio Burgos, καθώς και μια επίσκεψη στο CFIE (Κέντρο Εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς με ειδίκευση στις καινοτόμες ευκαιρίες μάθησης-κατάρτισης). Εκεί τα μέλη της ομάδας Eduglocal είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους κα Sonsoles Jimenez (Διευθύντρια του Κέντρου CFIE) και τον κ Jose Manuel Garcia-Santalla (Διευθυντή του IES σχολικής μονάδας Β/θμιας Εκπ/σης Juana Pimentel), οι οποίοι έδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για τις εργασίες του προγράμματος και τη διάθεσή τους να στηρίξουν την υλοποίηση της πρακτικής φάσης με εκπαιδευτικούς, μαθητές και φορείς της περιοχής τους. Καθώς κύριος στόχος του έργου EDUGLOCAL είναι να καλλιεργήσει την ιδέα της παγκόσμιας ιδιότητας του πολίτη στη συνείδηση και την καθημερινότητα των μαθητών μας, η διακρατική αυτή συνάντηση, η θερμή υποδοχή, καθώς και οι εμπειρίες που αποκομίσαμε, μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου μας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, ο συντονιστικός οργανισμός και οι εταίροι του EDUGLOCAL (μεταξύ των οποίων είναι και η Περιφερειακή μας Διεύθυνση) είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν απολογισμό ενεργειών του πρώτου έτους και να συναποφασίσουν τη μετέπειτα κοινή πορεία τους προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης συμμαχιών και συνεργασιών που θα εμπλουτίσουν τη διαδικασία της παραγωγής υλικού και της ποιοτικής αναβάθμισης του παραγόμενου έργου. Η ομάδα εργασίας διαπραγματεύθηκε τρόπους τελειοποίησης του διδακτικού υλικού με τη μεθοδολογία των webquests, η οποία θα αποτελέσει την κύρια θεωρητική τεχνική διδασκαλίας, και αποφάσισε από κοινού να δώσει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που θα το δοκιμάσουν (υιοθετώντας τα κείμενα, τις πηγές και τις προτεινόμενες δράσεις του Eduglocal) να προτείνουν τις αλλαγές και τις βελτιώσεις που επιθυμούν.

Εντός του μήνα Νοεμβρίου 2014 αναμένεται να ξεκινήσουν οι επιμορφωτικές δράσεις του Eduglocal και η εθελοντική συνδρομή μαθητών και εκπαιδευτικών από τη Λέσβο και τη Χίο. 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος EDUGLOCAL: http://eduglocal.eu/ όπου είναι ήδη διαθέσιμο προς σχολιασμό και αξιολόγηση το θεωρητικό κείμενο της δράσης (Manifesto) http://eduglocal.eu/educational-resources/manifesto/ (παρέχεται και μετάφραση στην ελληνική γλώσσα), καθώς και όλες οι αναρτήσεις του προγράμματος.

 

                                                                                                              Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΤΡΙΑ

                                                                                                       Π. & Δ. ΕΚΠ/ΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

 

 

                                                                                                                ΜΑΡΙΑ Χ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

Μοιράσου το άρθρο!